Z loretańskiej kuchni

ZAPRASZAMY

WSZYSTKICH DO KORZYSTANIA Z DOŚWIADCZENIA KULINARNEGO SIOSTRY FAUSTYNY LORETANKI.

W KAŻDĄ TRZECIĄ ŚRODĘ MIESIĄCA SIOSTRA PODAJE NA ANTENIE RADIA MARYJA SWOJE SPRAWDZONE PRZEPISY. NA NASZEJ STRONIE BĘDZIEMY ZAMIESZCZAĆ PRZEPISY Z POSZCZEGÓLNYCH AUDYCJI.

Audycja z dnia 15 maja 2024

Wiosenna sałatka z kurczakiem i warzywami

Składniki:

1 mała podwójna pierś z kurczaka

1 mała  sałata lodowa lub pół większej

15 pomidorków koktajlowych

1 żółta papryka

120g sera feta

15 czarnych oliwek

1 mała czerwona cebula

sól, pieprz

2 łyżki przyprawy do gyrosa

1 łyżka oliwy

1 łyżka soku z cytryny

Dressing:

6 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

pół łyżeczki suszonego oregano

½ łyżeczki musztardy francuskiej

szczypta soli i pieprzu

1 ząbek przeciśniętego  czosnku

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na cienkie filety, następnie tniemy na małe paski. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżką oliwy, łyżką soku z cytryny i dwiema łyżkami przyprawy do gyrosa. Odstawiamy do lodówki na pół godziny, po czym obsmażamy na złoto na patelni. Studzimy. Sałatę myjemy i rwiemy na małe kawałki. Układamy w szklanej misce. Na sałatę kładziemy połowę pomidorków  pokrojonych  na połówki, paprykę pokrojoną w kostkę, cebulę pokrojoną w półkrążki. Następnie układamy kurczaka, pokrojoną w kostkę fetę i oliwki oraz resztę pomidorków koktajlowych. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, dokładnie mieszamy do połączenia się składników i polewamy przygotowanym dresingiem.

Pierś z kurczaka ze szpinakiem i serem

Składniki:

2-3 pojedyncze piersi kurczaka

100 g świeżego szpinaku lub 50g mrożonego

1-2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów

50 g sera feta

2 garście tartego sera żółtego

mielona papryka słodka i ostra

szczypta kurkumy oraz curry

sól, pieprz

masło klarowane

Sposób przygotowania:

 

 

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy umyty szpinak ( mrożony musimy rozmrozić i odsączyć na sitku nadmiar wody) i smażymy, aż znacznie zmniejszy swoją objętość. Pod koniec dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane drobno suszone pomidory i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy z ognia i do farszu dodajemy ser feta i mieszamy, aż  się  połączy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy do przestudzenia.

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i nacinamy co mniej więcej 2 cm, tworząc tzw. kieszonki. Oprószamy solą, pieprzem, mieloną słodką i ostrą papryką, szczyptą kurkumy oraz curry. Skrapiamy niewielką ilością oliwy i dokładnie mieszamy, wcierając przyprawy w mięso.

Powstałe nacięcia wypełniamy przestudzonym farszem szpinakowym i posypujemy serem żółtym.

Mięso przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, lub do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 30 minut. Podajemy z bukietem surówek, ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Ciasto filadelfia z wiśniami

 

Składniki:

160 g krakersów lub sucharków

200 g kremu czekoladowego ( typu nutella)

330 ml śmietany kremówki 30%

250 g serka mascarpone

3 łyżki  cukru pudru

4 łyżeczki żelatyny

100ml wrzątku

70 g płatków migdałowych

450 g mrożonych wiśni bez pestek

2 opakowania galaretki wiśniowej

tortownica 23 cm

 

Przygotowanie:

Krakersy lub sucharki kruszymy w dłoniach ( tak aby  uzyskać chrupkość spodu ).

Do ciastek dodajemy krem czekoladowy i całość dokładnie ze sobą łączymy, a następnie gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia, i dokładnie rozprowadzamy, delikatnie dociskając łyżką.

Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem mascarpone i cukru pudru. Pod koniec wlewamy jeszcze lekko ciepłą  żelatynę i mieszamy do połączenia składników.

Tak przygotowaną masę przekładamy na spód z ciasteczek i dokładnie ją rozprowadzamy, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.

Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 800 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia.

Kolejną warstwą ciasta są mrożone wiśnie które rozprowadzamy na płatkach migdałowych.

Na wiśnie wlewamy chłodną, lekko tężejącą galaretkę, a następnie ciasto wstawiamy na kilka godzin

do lodówki.

Audycja z dnia 17 kwietnia 2024

Pierś z kurczaka ze szparagami

Składniki:

500 g filetu z kurczaka

sól, pieprz

2 łyżki mąki pszennej

1/2 pęczka szparagów zielonych

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

3/4 szklanki bulionu

1 łyżka masła

1/2 szklanki śmietanki 30% lub 18% do zup i sosów

1/2 łyżeczki kurkumy

3 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie:

Filety kroimy na mniejsze porcje, rozbijamy tłuczkiem na nieco cieńsze i równej grubości filety. Doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące z obydwu stron, strzepując jej nadmiar.

Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Łodyżki kroimy na ukośne plasterki a główki pozostawiamy w całości.

Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy porcje mięsa z obydwu stron. Wyjmujemy  na talerz.

Na tę samą patelnię wlewamy bulion i zagotowujemy. Dodajemy szparagi i gotujemy przez ok. 2 minuty. Wkładamy z powrotem usmażone kotlety, dodajemy przeciśnięty czosnek i gotujemy razem przez około minutę, delikatnie mieszając. W międzyczasie  mięso przewracamy na drugą stronę.

Dodajemy śmietankę, kurkumę oraz posiekany koperek i mieszamy. W razie potrzeby gotujemy jeszcze chwilę, aby sos zgęstniał i doprawiamy przyprawami.

Ciasto brownie z kaszy jaglanej

Składniki:

3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej

niecałe 2 szklanki wody

100 g gorzkiej czekolady

4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła

4 jajka

2 dojrzałe banany

1/2 szklanki mleka

3/4 szklanki mąki pszennej lub ryżowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

opcjonalnie 3 łyżki ksylitolu

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w wodzie, aż kasza wsiąknie całą wodę.

Do gorącej kaszy dodajemy czekoladę i mieszamy lekko za pomocą łyżki aż się czekolada rozpuści. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Do ostygniętej kaszy dodajemy jajka i mleko.  Następnie dodajemy banany, rozpuszczony olej kokosowy lub masło, a także wszystkie sypkie składniki.

Całość blenderujemy na gładką masę przez kilka minut.

Przelewamy masę do foremki keksówki i  wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 35 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu, ciasto wyjmujemy z formy. Możemy polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.

Chleb z twarogiem bez mąki (niskowęglowodanowy)

Składniki:

500 g sera twarogowego (może być także z wiaderka)

300 g płatków owsianych

80 g pestek dyni

40 g ziaren siemienia lnianego

3 jajka

3 łyżki orzechów włoskich

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Twaróg przekładamy do miski i rozgniatamy  widelcem. (z wiaderka nie ma potrzeby). Wsypujemy płatki owsiane, siemię lniane, proszek do pieczenia i sól. Wbijamy jajka. Wsypujemy pestki dyni i posiekane orzechy. Mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki:

duży pęczek czosnku niedźwiedziego (umyty)

100 g uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich

125 ml oliwy z oliwek

łyżeczka soku z cytryny

sól do smaku

Wykonanie:

Liście czosnku niedźwiedziego kroimy na mniejsze kawałki, uprażone orzechy lekko siekamy na desce. Wszystkie składniki razem z olejem, solą i sokiem z cytryny, umieszczamy w blenderze kielichowym, lub możemy zmiksować ręcznym.

Przechowujemy w lodówce w słoiku. Na górę warto wlać jeszcze trochę oleju, by odciąć dostęp powietrza.

Audycja z dnia 20 marca 2024

Pierś z indyka pieczona z boczkiem i serem mozzarella

Składniki:

600 g piersi z indyka

⅓ szklanki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka  suszonego majeranku

1 łyżeczka soli

⅓ łyżeczki pieprzu

7 plasterków twardego  sera mozzarella lub zwykłego sera żółtego

7 plastrów  wędzonego boczku

Sposób przygotowania:

Oczyszczone  i osuszone mięso układamy  na desce do krojenia i robimy kilka pionowych nacięć przez całą długość mięsa tzw. kieszonki, jednocześnie nie przecinając do końca mięsa.

Następnie bierzemy do ręki plaster żółtego sera, na którym układamy plaster wędzonego boczku. Następnie  składamy je  na pół i wkładamy do przygotowanych kieszonek.

 Marynata:

W małej misce łączymy ze sobą: oliwę z oliwek, oregano, majeranek, tymianek, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Składniki dokładnie mieszamy, aby dobrze się połączyły.

Powstałą marynatą polewamy indyka z dodatkami w ten sposób, aby pokryło całą powierzchnię mięsa i trafiło w każdą naciętą kieszonkę.  Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia w 190st 20-25 minut.

Podajemy z bukietem surówek, z ziemniakami, ryżem lub kaszą.

Mazurek kajmakowo-orzechowy

Ciasto:

30 dag mąki

20 dag masła

5 dag cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 żółtka

szczypta soli

Przygotowanie:

Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wkładamy je na 1 godz. do lodówki.

Następnie foremkę  wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy ciasto, pamiętając o rancie. Ciasto powinno mieć ½ centymetra grubości.

Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. ok 180°C 15-20 min. Pozostawiamy do wystudzenia.

Orzechy w miodzie

200 g posiekanych orzechów włoskich

100 g masła

2 łyżki cukru

2 łyżki miodu

Na wierzch:

1 puszka masy kajmakowej

do dekoracji: płatki migdałowe

Przygotowanie orzechów w miodzie:

Na głębszej patelni lub w rondlu rozpuszczamy masło z cukrem i miodem. Dodajemy posiekane orzechy włoskie (ważne żeby posiekać je dość drobno – mazurek łatwiej się kroi) i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając przez ok 3 min. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Wierzch mazurka pokrywamy masą kajmakową, rozprowadzamy orzechy w miodzie i posypujemy płatkami migdałowymi.

Ćwikła z chrzanem

Składniki:

500 g buraczków czerwonych

1 mały słoiczek chrzanu

sok z 1 cytryny

1/4 szklanki wina czerwonego

4 łyżki cukru

Sól do smaku

pieprz.

1 winne jabłko, obrane i starte na tarce jarzynowej

Przygotowanie:

Dokładnie umyte buraczki zalewamy w garnku wodą i gotujemy do miękkości lub pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach, do czasu aż będą miękkie. Ostudzone buraki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Dodajemy chrzan, sok z cytryny, cukier, czerwone wino i  doprawiamy  solą i pieprzem. Na końcu dodajemy starte jabłko i dokładnie mieszamy. Przechowujemy w lodówce.

Chrzan, jeżeli jest korzenny – oczyszczamy, ścieramy drobno i skrapiamy sokiem z cytryny. Chrzan ze słoika jeśli jest rzadki to go odsączamy.

Babka piaskowa

Składniki :

15 dag mąki pszennej

15 dag mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

25 dag masła

20 dag cukru pudru

4 jajka

cukier waniliowy

sok z jednej cytryny

Wykonanie:

Obie mąki przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy na puszystą masę i stale ucierając dodajemy cukier, żółtka, cukier waniliowy, sok z cytryny i mąkę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Do wysmarowanej tłuszczem formy i wysypanej bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy ok. godziny w 160 stopniach. Po lekkim przestudzeniu wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową. Wszystkie składniki ciasta powinny mieć jednakową temperaturę.

Audycja z dnia 14 lutego 2024

Ciasto marchewkowe  dla diabetyków

Składniki:

0,5 kg startej marchewki

50 ml oleju

4 jajka

2 łyżki słodzika (erytrytol lub ksylitolu)

150 g mąki owsianej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1  łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

dwie garści bakalii (rodzynek, orzechów włoskich)

Przygotowanie:

Mąkę owsianą uzyskamy mieląc płatki owsiane.  Obraną i umytą marchew  ścieramy na tarce jarzynowej. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę.

Następnie łączymy ze sobą mokre składniki, czyli: olej, żółtka, marchew i dodajemy do nich pozostałe, suche składniki, czyli: mąkę owsianą, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika, słodzik i bakalie. (rodzynki przed dodaniem namaczamy we wrzątku i odsączamy na sitku, zaś orzechy kroimy na mniejsze kawałki). Dokładnie mieszamy łyżką, na koniec łączymy z ubitymi białkami. Przelewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy w 180 st. C przez 45-50 minut.  Do suchego patyczka. Ciasto jest wilgotne.

Soczysta  pierś z indyka

Składniki:

700–900 g filet z piersi indyka

4 łyżki soku z cytryny

2 ząbki czosnku

1 łyżka słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

sól do smaku

Wykonanie:

Osuszony filet z piersi indyka polewamy sokiem z cytryny i nacieramy. Następnie nacieramy pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną słodką papryką, solą, tymiankiem i oregano.  Tak przygotowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce.

Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około godzinę, aż na powierzchni będzie lekko rumiany. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w rękawie do całkowitego wystygnięcia.

Rozgrzewająca zupa imbirowa

Składniki:

2,5 litra wody lub bulionu

4 marchewki

2 pietruszki

2-3 ziemniaki

0,5 selera korzeniowego

5 cm białej części pora

2 cebule

2 łyżki masła

3 łyżki śmietany do zupy 18% lub serka mascarpone

natka pietruszki

5 cm korzenia imbiru

Przyprawy:

0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki

0,5 łyżeczki kurkumy

szczypta chili

sól

pieprz

Przygotowanie:

Obieramy marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki oraz imbir i kroimy je w drobne kawałki.

Doprawiamy

słodką czerwoną papryką, kurkumą, szczyptą chili oraz solą i pieprzem. Rozprowadzamy masło po

patelni i podsmażamy na nim wcześniej pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego w krążki pora. Pod

koniec dodajemy obrane ząbki czosnku oraz przyprawione, rozdrobnione warzywa. Zalewamy całość

wodą lub bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy warzywa będą miękkie, blendujemy

całość na gładką masę, dodając przy tym zachartowaną śmietanę lub serek mascarpone. Ewentualnie

doprawiamy do smaku według uznania. Posypujemy natką pietruszki. Krem możemy podawać z

grzankami lub ptysiami. Podajemy na gorąco.

Audycja z dnia 17 stycznia 2024

Karkówka w sosie musztardowym

Składniki:

600 g karkówki w plastrach

2 małe cebule

2 ząbki czosnku

2 szklanki wody lub bulionu

kilka ziarenek ziela angielskiego

2-3 listki laurowe

1-2 łyżki musztardy

1 łyżka miodu

1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej

1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %

przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek, majeranek

mąka do posypania karkówki przed smażeniem

natka pietruszki

Przygotowanie:

Plastry karkówki oprószamy przyprawami i ewentualnie mąką. Smażymy kilka minut do wyraźnego zarumienia z obu stron. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Po kilku minutach smażenia dodajemy czosnek. Wkładamy mięso, zalewamy całość wodąlub bulionem, tak aby zakrywała składniki. Dodajemy listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Dusimy do miękkości pod przykryciem 40-50 minut lub dłużej (do czasu, aż karkówka będzie miękka). Gdyby woda wyparowała to uzupełniamy. Następnie dodajemy musztardę i  miód. Śmietankę mieszamy z mąką, dodajemy do sosu i doprowadzamy do zagotowania. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy i przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Miodownik

               Składniki: 

500 g mąki pszennej

200 g masła

200 g cukru pudru

3 jajka

3 łyżki miodu

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa orzechowa:

200 g posiekanych orzechów włoskich

100 g cukru

120 g masła

2 łyżki miodu

Masa budyniowa:

2 szklanki mleka

6 łyżek cukru

4 żółtka

4 czubate łyżki mąki pszennej (80g)

200g masła

Kieliszek spirytusu

 Wykonanie:

Jedną szklankę mleka zagotowujemy w garnku razem z cukrem a drugą połowę mleka mieszamy z żółtkami i mąką tak, aby nie było grudek. Wlewamy do gotującego się mleka z cukrem i po zagotowaniu pozostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wlewamy spirytus i ponownie miksujemy.

Dodatkowo:   powidła śliwkowe lub dżem porzeczkowy

Sposób przygotowania:  Miód i masło zagotowujemy i pozostawiamy do wystudzenia.  Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą.  Dodajemy cukier puder i jajka  oraz ostudzone masło z  miodem i zagniatamy ciasto.   Ciasto dzielimy na 3 równe części. Formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy  ciasto. (Ciasto jest dość klejące. Ręce obsypujemy mąką). Pieczemy dwa blaty ciasta w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut, aż ciasto się zarumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawiamy do ostygnięcia. Trzecią część ciasta wyklejamy w formie i odstawiamy na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)

Masa orzechowa: Masło rozpuszczamy w rondelku z miodem i cukrem. Dodajemy posiekane orzechy i smażymy, mieszając, na małej mocy palnika  2 minuty. Gorącą masę wykładamy na trzecie, surowe ciasto. Całość pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawiamy do wystudzenia.

Przełożenie ciasta: Na desce lub tacy układamy pierwszy kruchy blat ciasta miodowego(bez orzechów). Rozsmarowujemy  powidła śliwkowe lub dżem porzeczkowy, a następnie połowę masy budyniowej. Przykrywamy drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie smarujemy drugą połową powideł i masy. Przykrywamy plackiem z orzechami. Ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowujemy w lodówce.

Audycja z dnia 20 grudnia 2023

Seromakowiec

Placek makowy:

300 g mielonego maku +  3 szkl. mleka

2 łyżki  rodzynek

4 jajka

2 łyżki  cukru pudru

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szkl. siekanych orzechów

1 łyżka miodu

Placek serowy:

750 g twarogu sernikowego

150 g bardzo miękkiego masła (wyjętego z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem)

4 jajka

sok z połowy cytryny

1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki  cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Placek orzechowy:

4 jajka

Pół szklanki  mielonych orzechów włoskich

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki  cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa z makiem:

Mak zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na około 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie dokładnie odciskamy nadmiar płynu (możemy przełożyć na sito lub bawełnianą ściereczkę i dokładnie odciskamy).

Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy odciśnięty mak, mąkę, proszek do pieczenia, miód oraz rodzynki i orzechy.

Na końcu do masy dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką.

Masę makową wylewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Warstwa serowa:

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Mikser wyłączamy, dodajemy sok z cytryny, twaróg (koniecznie w temp. pokojowej), mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i ponownie krótko miksujemy.

Na końcu do masy serowej dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką.

Masę serową wykładamy (najlepiej po 1 łyżce) na masę makową i delikatnie wyrównujemy.

Warstwa orzechowa:

Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami, miksujemy do połączenia składników.

Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką.

Masę orzechową wylewamy do blaszki. Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Wierzch możemy zostawić bez dodatków, oprószyć cukrem pudrem lub udekorować  polewą czekoladową.

Pierożki krucho – drożdżowe z warzywami

Składniki:

Ciasto:

½  kg mąki pszennej

2 jajka

5 dag drożdży

1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

sól

20 dag masła

jajko do smarowania

Farsz:

3 marchewki

1 seler

1 biała część pora

2 ząbki czosnku

olej do smażenia

sól i pieprz

Wykonanie farszu:

Marchew i selera obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojonego drobno pora a następnie starte  warzywa i czosnek. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem i pozostawiamy do wystudzenia.

Przygotowanie  ciasta:

Przesianą mąkę z masłem siekamy nożem. Dodajemy jajka, drożdże rozprowadzone w śmietanie i sól.  Wyrabiamy . Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na pół godziny, aby ciasto trochę podrosło.  Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką okręgi. Na każdego placka kładziemy łyżkę wystudzonego farszu i sklejamy pierogi. Układamy na  wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w pozycji stojącej, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach na słoty kolor.

Łosoś pieczony z sosem koperkowym

350 g filetu z łososia

1 łyżka sosu sojowego jasnego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka oleju

1 łyżeczka  syropu klonowego

Sos koperkowy:

3/4 szklanki bulionu lub rosołu

szczypta kurkumy

1 łyżka mąki pszennej

1 ząbek czosnku

1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%

Sól, pieprz

1/2 łyżki masła

1/2 pęczka koperku

1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Filet łososia kroimy na 2 porcje, kładziemy na desce skórką do dołu i przeciągając nożem między skórką a mięsem odcinamy skórę pozostawiając ją na desce. Filety płuczemy, osuszamy  i umieszczamy w głębokim talerzu. Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sosem sojowym, syropem klonowym, sokiem z cytryny i olejem. Mieszamy,  obracamy na drugą stronę i zostawiamy do zamarynowania na 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni C, łososia układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy resztą marynaty i pieczemy przez 15 minut.

Sos koperkowy:

Bulion zagotowujemy z kurkumą. W miseczce dokładnie rozprowadzamy mąkę w śmietance, następnie wlewamy ją do bulionu ciągle mieszając do zagotowania. Doprawiamy solą, białym i czarnym pieprzem oraz przeciśniętym ząbkiem czosnku. Gotujemy przez ok. 1 minutę co chwilę mieszając.

Dodajemy masło, sok z cytryny i posiekany koperek, podgrzewamy jeszcze przez chwilę ciągle mieszając i odstawiamy z ognia.

Na talerzu układamy upieczonego łososia, warzywa ugotowane na parze i polewamy sosem koperkowym.

Schab gotowany w rękawie

Składniki:

1,5kg schabu bez kości

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka papryki wędzonej

1 łyżka przyprawy kebab-gyros

1,5 łyżeczki soli

pół łyżeczki pieprzu

4 ząbki czosnku

rękaw do pieczenia

Wykonanie:

Schab myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Wszystkie przyprawy wsypujemy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy.  Tak przygotowaną mieszanką dokładnie nacieramy mięso z obydwu stron.

Mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, tak aby przeszło aromatem przypraw.

Schab przekładamy do rękawa do pieczenia i mocno zawiązujemy oba końce. Mięso w rękawie wkładamy do garnka z zimną, osoloną wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu ok. godziny. Potem gaz wyłączamy, a mięso zostawiamy jeszcze na 15 minut w gorącej wodzie. Później je wyjmujemy, zdejmujemy rękaw i pozostawiamy do ostudzenia.

Tak przyrządzony schab jest mięciutki i soczysty. Doskonały na gorąco i  na zimno jako wędlina do kanapek.

 

Rolada z indyka faszerowana morelami

Składniki:

1 kg  piersi z indyka

200 g  suszonych moreli

3 łyżki  miodu

1 łyżka  musztardy

1 łyżeczka  ziół prowansalskich

sól

pieprz

Sposób przyrządzania:

Pierś z indyka rozcinamy na duży płat mięsa, wkładamy między dwie warstwy folii spożywczej i rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą, pieprzem, smarujemy musztardą wymieszaną z miodem (zostawiamy 3 łyżeczki do nasmarowania wierzchu) i ziołami prowansalskimi. Suszone morele zalewamy wrzątkiem na 5 minut, odcedzamy, kroimy na połówki, kładziemy  bliżej dłuższego boku rolady i ciasno zwijamy, po czym okręcamy bawełnianą nicią. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą musztardę z miodem.  Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i pozostawiamy  w lodówce na kilka godzin lub na całą noc.  Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 60 minut w 180 st. C. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy  folię, aby mięso się zrumieniło. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia. Kroimy w grubsze plastry i układamy na półmisku. Świątecznie dekorujemy.

Audycja z dnia 22 listopada 2023

Ciasto czekoladowe z burakiem

Składniki na formę keksową 30 cm:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej  (275g lub 16 czubatych łyżek)

2 średnie ugotowane i obrane buraków    (375g lub 2 średnie buraki)

250 ml oleju

5 jajek

2  łyżeczki proszku do pieczenia

80 g kakao

200 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

szczypta soli

Sposób przygotowania:

Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarowujemy tłuszczem  i posypujemy mąką.

Ugotowane i obrane buraki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i razem z olejem miksujemy dokładnie blenderem na gładką masę.

W drugiej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, dodajemy cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.

Do masy buraczanej dodajemy stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy w 2- 3 porcjach suche składniki z miski. Miksujemy krótko, tylko do momentu połączenia się składników.

Ciasto przekładamy do przygotowanej keksówki i pieczemy w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka, ok. 1 godziny  w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. (Ciasto  powinno być delikatnie wilgotne, ale nie może być surowe w środku.)

Po upieczeniu pozostawiamy ciasto na 30 minut w formie. Następnie wyjmujemy z formy na kratkę kuchenną i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Sałatka z burakiem i fetą

Składniki:

2 ugotowane lub upieczone buraki

1 opakowanie mixu sałat

200 g sera feta

1/2 szklanki ziaren słonecznika

Sos:

4 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka płynnego miodu

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na sos przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.

Buraczki i ser feta kroimy w kostkę.

Na talerzu rozkładamy mix sałat. Następnie wykładamy buraczki i ser feta. Całość posypujemy słonecznikiem.

Przed podaniem polewamy przygotowanym sosem.

Pieczona karkówka na kanapki

Składniki:

2 kg karkówki wieprzowej

4 łyżki musztardy

4 łyżki oleju

1 łyżeczka papryki wędzonej

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

1 łyżka suszonego majeranku

4 ząbki czosnku

2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego

2 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego

½ łyżeczki pieprzu

1,5 łyżki soli

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy marynatę. W szklanym naczyniu umieszczamy musztardę, olej, sypkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, igły rozmarynu oraz listki tymianku lub suszone przyprawy ziołowe.  Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacieramy przygotowaną marynatą. Zawijamy mięso folią spożywczą i wkładamy do lodówki  na całą noc.

Po tym czasie odwijamy folię, wkładamy karkówkę do naczynia żaroodpornego lub do rękawa do pieczenia, podlewamy wodą i zamykamy rękaw lub przykrywamy pokrywę naczynia. Pieczemy karkówkę 2,5 godziny w piecu nagrzanym do 180°C. Po wymaganym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i pozostawiamy karkówkę do całkowitego wystudzenia.  Mięso przechowujemy w lodówce.

Placuszki z ziemniaków i marchewki

Składniki:

5 sztuk ziemniaków

1 duża marchewka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 mały pęczek koperku

2 łyżki mąki pszennej

1 szczypta kurkumy

2 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego

2 jajka

Przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona wędzona

olej do smażenia

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki, marchewkę oraz cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Następnie odlewamy sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą dodajemy do startych warzyw.

Do masy warzywnej dodajemy  jajka,  kefir, przyprawy oraz mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno pokrojony koperek oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i ponownie mieszamy.

Placuszki smażymy z obu stron na  złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Gotowe placuszki podajemy ze śmietaną, jogurtem lub sosem czosnkowym.

Audycja z dnia 18 października 2023

Buraczki z cukinią na zimę

Składniki:

2 kg buraków

2 kg cukinii

0,5 kg cebuli

3/4 szklanki octu

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju

sól

Sposób przygotowania:

Buraczki dokładnie myjemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu  obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.  Cukinię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i również ścieramy na tej samej tarce co buraki. Solimy i pozostawiamy aby cukinia zmiękła i puściła sok.  Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Buraczki łączymy z cukinią i cebulą oraz zalewamy składnikami zalewy.  Buraki wkładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy  15-20 minut. Następnie wyjmujemy z garnka i stawiamy na desce do góry dnem. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Śliwki w occie bez pasteryzowania

Składniki:

1 kg śliwek węgierek

Zalewa:

3 szklanki  wody

½ szklanki octu 10 %

szklanka cukru

kilka goździków

Kawałek korzenia cynamonu lub pół łyżeczki mielonego cynamonu

Wykonanie:

Umyte śliwki pozbawiamy pestek. Przekładamy do głębszej miski lub metalowego wiaderka. Zalewę zagotowujemy i zalewamy nią śliwki. Przykrywamy pokrywą lub talerzem, aby śliwki były zanurzone w zalewie. Następnego dnia zlewamy zalewę do garnka, zagotowujemy i znów zalewamy odcedzone śliwki. Kolejnego czyli trzeciego dnia czynność powtarzamy, a czwartego dnia śliwki przekładamy do słoików, zalewamy gorącą zalewą, odwracamy do góry dnem i po wystudzeniu słoiki odstawiamy do spiżarki.

Sos z dyni do spaghetti na zimę.

Składniki:

4 kg. dyni

1 kg. cebuli

1 kg. czerwonej papryki

3 łyżki soli

1 szklanka cukru

1/2 szklanki  octu jabłkowego

2 łyżki  oregano

2 łyżki bazylii

1 łyżka curry

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżka ostrej papryki

6 łyżek koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Dynię myjemy, wydrążamy,  obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.  Papryką i cebulę kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, solimy i pozostawiamy na godzinę aby warzywa puściły sok. Gotujemy wszystkie warzywa  na małym ogniu pod przykryciem, aż staną się miękkie. Następnie lekko studzimy i miksujemy.

Dodajemy bazylię, oregano, papryki, curry oraz ocet, cukier i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i gotujemy razem w garnku ok. 5 minut. Następnie przekładamy sos do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy jeszcze ok. 15 minut. Po wyjęciu z garnka stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.

Dynia marynowana

Składniki:

5 kg  pokrojonej w kostkę dyni

1 kg cukru

1,5 szklanki octu 10 %

2,5 szklanki wody

15 goździków

1 kawałek korzenia cynamonu

 

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier i goździki zawinięte w gazę oraz pokrojoną dynię. Wszystkie podane składniki mieszamy razem i pozostawiamy w garnku na całą noc.  Następnego dnia gotujemy na małym ogniu aż dynia stanie się szklista. Przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 5 min od zagotowania . Słoiki stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Audycja z dnia 20 września 2023

Roladki z kurczaka z mozzarellą i boczkiem w sosie śliwkowym

Składniki:

1 podwójna   pierś z  kurczaka

1 ser mozzarella

20 dag wędzonego surowego boczku pokrojonego na cienkie plastry

świeżo zmielony czarny pieprz

olej do smażenia

sos śliwkowy:

50 dag śliwek (najlepiej węgierek)

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki miodu

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku

szczypta pieprzu

 

Przygotowanie:

Śliwki przekrawamy na połówki, usuwamy pestki, umieszczamy w misce i dodajemy sok z cytryny, sos sojowy, miód, pieprz  i paprykę w proszku. Dokładnie mieszamy.

Ser mozzarella kroimy na słupki o boku około 1 cm.

Umyte i dokładnie osuszone piersi kroimy na cieńsze kotlety i lekko rozbijamy przez folię spożywczą na cieńsze kawałki.

Mięso rozkładamy na desce i doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Na każdym kawałku układamy kawałek sera i zwijamy w roladkę. Każdą roladkę owijamy plastrem boczku.

Na patelni smażymy roladki z każdej strony, aż się ładnie zrumienią (najpierw smażymy na dużym ogniu, następnie na mniejszym).

Usmażone roladki przekładamy na talerz.

Z patelni usuwamy tłuszcz, rozgrzewamy i dodajemy śliwki. Smażymy na dużym ogniu przez 4-5 minut, aż śliwki zaczną robić się miękkie, a sos nieco zgęstnieje.

Układamy  roladki na przygotowanych śliwkach i podgrzewamy chwilę na średnim ogniu.

Podajemy z ziemniakami puree i mieszanką sałat.

Ciasto brownie z kaszy jaglanej

Składniki:

3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej

niecałe 2 szklanki wody

100 g gorzkiej czekolady

4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła

4 jajka

2 dojrzałe banany

1/2 szklanki mleka

3/4 szklanki mąki pszennej lub ryżowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

opcjonalnie 3 łyżki ksylitolu

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w wodzie, aż kasza wsiąknie całą wodę.

Do gorącej kaszy dodajemy czekoladę i mieszamy lekko za pomocą łyżki aż się czekolada rozpuści. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Do ostygniętej kaszy dodajemy jajka i mleko.  Następnie dodajemy banany, rozpuszczony olej kokosowy lub masło, a także wszystkie sypkie składniki.

Całość blenderujemy na gładką masę przez kilka minut.

Przelewamy masę do foremki keksówki i  wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 35 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu, ciasto wyjmujemy z formy. Możemy polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.

Ciasto wiśniowa chmurka na kruchym spodzie

Składniki na ciasto kruche:

200g mąki

100 g masła

1,5 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki cukru

1 cukier wanilinowy

4 żółtka

Składniki na galaretkę z wiśniami:

3 galaretki wiśniowe

500 g wiśni świeżych, mrożonych lub z kompotu (bez pestek)

1 litr wrzącej wody

Składniki na krem śmietanowy:

250 g serka mascarpone

500 ml śmietanki kremówki

3 płaskie cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny

60 ml gorącej wody (1/3 szklanki)

Składniki na bezę:

200 g drobnego cukru

4 białka

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka soku z cytryny lub octu

40 g migdałów

Szczypta soli

Wykonanie ciasta kruchego:

Na stolnicę wykładamy mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło, cukier, cukier wanilinowy, żółtka oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki zagniatamy, formujemy kulkę i owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Po upływie czasu ciasto rozwałkowujemy na wymiar formy 24×24 cm i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół. Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia.

Wykonanie galaretki:

Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy wiśnie(jeśli są z kompotu to odsączamy) i przekładamy do przestygniętej galaretki. Całość odstawiamy do lekkiego stężenia.

Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto i odstawiamy do całkowitego stężenia.

Wykonanie masy śmietanowej:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem mascarpone i cukru pudru. Pod koniec wlewamy przestygniętą żelatynę i mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na galaretkę.

Wykonanie bezy:

Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, do uzyskania szklistej i sztywnej masy. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę octu i jeszcze chwilę miksujemy.

Bezę rozprowadzamy blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na wymiar 24×24 cm. Wierzch posypujemy migdałami.  Piekarnik rozgrzewamy do 140st.C, zmniejszamy do 120st.C i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100st.C i suszymy przez 2 godz. w piekarniku. Bezę pozostawiamy na całą noc w zamkniętym piekarniku.

Gotową bezę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Audycja z dnia 16 sierpnia 2023

Kania marynowana

Składniki:

5 kani

2 jajka

25 ml mleka (2 łyżki)

sól i pieprz do smaku

szczypta majeranku

olej do smażenia

bułka tarta do panierowania

Marynata:

½  szklanki octu 10%

5 szklanek wody

2  cebule

1,5 łyżki soli

½  szklanki cukru

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka gorczycy

Przygotowanie:

Jajka mieszamy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem  i dobrze je roztrzepujemy trzepaczką. Oczyszczone grzyby dzielimy na pół lub na ćwiartki. Moczymy w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Kanie smażymy  na rumiano z obu stron na oleju i wkładamy do litrowych słoików.

Przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki marynaty wkładamy do garnka, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy około 2 minuty. Wrzącą marynatą zalewamy kanie w słojach wraz z cebulą,  zielem angielskim i gorczycą.  Nie wkładamy tylko liścia laurowego. Dokładnie zakręcamy

słoiki i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia. Możemy je przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu.

Pieczarki marynowane

Składniki:

3 kg drobnych pieczarek

3 litry wody

3 łyżki octu 10%

2 płaskie łyżki soli

Zalewa:

2l  wody

1  szklanka octu 10%

2 łyżki soli

1  szklanka cukru

1 duża cebula

Dodatkowo do każdego słoika:

3 plasterki marchewki

2 ziarnka pieprzu czarnego ziarnistego

3 ziarnka ziela angielskiego

Pół łyżeczki gorczycy

1 liść laurowy

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy pod bieżącą wodą.  W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, dodajemy sól, ocet i wrzucamy pieczarki. Gotujemy około 5-6 minut, po czym odcedzamy na durszlaku. Jeśli nie posiadamy tak dużego garnka, aby na raz obgotować pieczarki,  to powinniśmy to zrobić partiami. Do każdego obgotowania powinniśmy  przygotować nową wodę z przyprawami.

Marchew obieramy, kroimy w plasterki i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 2 minut. Odcedzamy na sicie.

Na dno każdego słoika wkładamy: 2 plasterki marchewki, 2 ziarenka pieprzu czarnego, 1 ziarenko ziela angielskiego, 1 mały liść laurowy i pół łyżeczki gorczycy. Uzupełniamy słoiki przygotowanymi wcześniej pieczarkami do 3/4  wysokości.

Zalewa:

Wszystkie składniki zalewy mieszamy razem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i chwilę gotujemy (około 2 minuty), aby cebula lekko zmiękła. Do każdego słoika wkładamy po trochu cebuli.

Gorącą zalewą uzupełniamy słoiki tak, aby pieczarki były całkowicie przykryte. Słoiki mocno zakręcamy. Tak przygotowane pieczarki pasteryzujemy w garnku lub piekarniku przez 15-20 minut.

Sos pomidorowo-paprykowy

Składniki:

2 kg dojrzałych pomidorów

1 kg czerwonej papryki

2 duże cebule

3-4 ząbki czosnku

2-3 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki mielonego pieprzu

2 łyżeczki suszonego oregano

1 łyżeczka słodkiej papryki

0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka suszonej bazylii

2 łyżki octu 10%

2 łyżki cukru

Wykonanie:                                                                                 

Pomidory parzymy we wrzątku, zdejmujemy skórkę i kroimy w mniejsze kawałki. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Wrzucamy czosnek, cebulę i paprykę. Smażymy 4-5 min. Pomidory przekładamy do dużego, szerokiego garnka. Dodajemy do nich wcześniej podsmażone składniki. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godz. aż pomidory się rozgotują. Zawartość garnka lekko studzimy i miksujemy na gładki sos przy pomocy blendera. Garnek stawiamy z powrotem na gazie, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy do momentu odparowania wody ok. 1 godz. Gotowy sos przekładamy do suchych, wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15-20 min. Słoiki wyjmujemy z wody, mocno dokręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Sos podajemy jako dodatek do kanapek, pieczonych mięs, wędlin i serów. Jest smaczny na ciepło i na zimno.

Kotlety drobiowe z warzywami

Składniki:

½  kg piersi z kurczaka

½  czerwonej papryki

1 cebula

ząbek czosnku

10 dag pieczarek

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 jajka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki oleju

sól, pieprz

papryka mielona słodka.

Wykonanie:

Mięso myjemy, kroimy w drobną kostkę i oprószamy solą i pieprzem. Cebulę drobno siekamy, pieczarki kroimy w półplasterki a paprykę w kostkę. Cebulę, pieczarki paprykę podsmażamy na oleju i pozostawiamy do wystudzenia.  Czosnek przeciskamy przez praskę. Do mięsa dodajemy przestudzone warzywa, czosnek , olej i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie  wbijamy jajka, dodajemy mąkę ziemniaczaną, pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku i mieszamy. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką kotleciki i smażymy jak placki ziemniaczane na złoty kolor. Podajemy z ryżem i surówkami.

Sos pomidorowo-paprykowy

Składniki:

2 kg dojrzałych pomidorów

1 kg czerwonej papryki

2 duże cebule

3-4 ząbki czosnku

2-3 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki mielonego pieprzu

2 łyżeczki suszonego oregano

1 łyżeczka słodkiej papryki

0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka suszonej bazylii

2 łyżki octu 10%

2 łyżki cukru

Wykonanie:                                                                                 

Pomidory parzymy we wrzątku, zdejmujemy skórkę i kroimy w mniejsze kawałki. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Wrzucamy czosnek, cebulę i paprykę. Smażymy 4-5 min. Pomidory przekładamy do dużego, szerokiego garnka. Dodajemy do nich wcześniej podsmażone składniki. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godz. aż pomidory się rozgotują. Zawartość garnka lekko studzimy i miksujemy na gładki sos przy pomocy blendera. Garnek stawiamy z powrotem na gazie, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy do momentu odparowania wody ok. 1 godz. Gotowy sos przekładamy do suchych, wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15-20 min. Słoiki wyjmujemy z wody, mocno dokręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Sos podajemy jako dodatek do kanapek, pieczonych mięs, wędlin i serów. Jest smaczny na ciepło i na zimno.

Audycja z dnia 21 czerwca 2023

Zupa krem z pieczonej cukinii

Składniki:

1 większa cukinia

1 cebula

4 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

1 litr bulionu lub wody

Sól i pieprz  do smaku

½ szklanki śmietanki kremówki (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę, cebulę w piórka a czosnek obieramy. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy olejem, delikatnie solimy  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210stC na ok. 15 minut, do lekkiego zrumienienia.

Upieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem i zagotowujemy. Miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dodać  śmietankę kremówkę. Podajemy na ciepło np. z grzankami lub ptysiami.

Surówka colesław z czerwonej kapusty

Składniki:

1/2 średniej główki czerwonej kapusty

1 czerwona papryka

1 czerwona cebula

Marynata:

60 ml octu jabłkowego

4 łyżki cukru

Sos:

2 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Kapustę cienko szatkujemy i przekładamy do miski. Do kapusty dodajemy pokrojone w kostkę paprykę i czerwoną cebulę. Całość dobrze mieszamy.

Ocet jabłkowy i cukier zagotowujemy. Kiedy cukier się rozpuści, jeszcze gorącą zalewą zalewamy surówkę. Dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

W osobnym naczyniu mieszamy jogurt z majonezem i doprawiamy solą i  pieprzem.

Sosem zalewamy surówkę i dobrze mieszamy do połączenia składników. Podajemy schłodzoną.

Młoda kapusta panierowana

Składniki:

1 mała młoda kapusta  ok. 800g

2 jajka

8 łyżek bułki tartej

Sól

Pieprz

Łyżka majeranku

Olej do smażenia

Wykonanie:

Młodą kapustę oczyszczamy z uszkodzonych liści i kroimy na 4 części ( nie usuwając głąba).

Do garnka wlewamy 2 litry wody, solimy i gdy się zagotuje to wkładamy kapustę.  Gotujemy 4 minuty a następnie łyżką cedzakową wyjmujemy kapustę i pozostawiamy na sitku, aby ociekła z wody i wystygła. Każdą część kapusty kroimy jeszcze raz na pół.

W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy sól, pieprz i majeranek. Na patelni rozgrzewamy olej. Kapustę panierujemy w jajku i bułce tartej.  Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Tak zrobioną kapustę możemy stosować jako dodatek do obiadu, lub jako samodzielne danie, podawane np. z sosem czosnkowym.

Audycja z dnia 24 maja 2023

Zapiekana pierś z kurczaka ze szpinakiem i pomidorami

Składniki:

2 pojedyncze piersi  z kurczaka

2 pomidory

opakowanie  świeżego szpinaku

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

pół kostki  sera feta

10 dag sera  żółtego

Przyprawy:  sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, zioła prpwansalskie

Wykonanie:

Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż, aby powstały 4 porcje.  Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Układamy w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego. Świeży szpinak podsmażamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i gałkę muszkatołową.  Gdy woda odparuje dodajemy pokrojony drobno ser feta i dokładnie mieszamy. Odstawiamy aby farsz przestygł. Nakładamy  szpinak na każdą porcję piersi, układamy pokrojone w plastry pomidory i posypujemy startym serem żółtym oraz ziołami prowansalskimi.  Przykrywamy naczynie i pieczemy 20 minut w  rozgrzanym piekarniku do 180st. Następnie odkrywamy naczynie i zapiekamy jeszcze 10 minut.

Deser  bananowy z czekoladą i daktylami

Składniki:

3 banany

100 g roztopionej gorzkiej czekolady

150 g daktyli

2 łyżki miodu lub syropu klonowego

dowolne owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny pod przykryciem aby zmiękły.

Wkładamy do wysokiego pojemnika pokrojone banany, dodajemy namoczone daktyle, miód lub syrop klonowy oraz 1/3 szklanki wody z moczenia daktyli i dokładnie wszystko blendujemy.

Dodajemy rozpuszczoną czekoladę  i ponownie miksujemy.

Przekładamy deser do pucharków i dekorujemy świeżymi owocami. Wstawiamy do lodówki.

Deser ma konsystencję gęstego budyniu, po schłodzeniu tężeje, ale nie jest twardy.

Panna Cotta

Składniki:

200 ml śmietanki 30 % – niecała szklanka

200 ml mleka – niecała szklanka

4 łyżki cukru waniliowego

2  płaskie łyżki żelatyny – 14 g

50 ml wody

Przygotowanie:

Do małej  miseczki wlewamy 50 ml wody. Wsypujemy dwie płaskie łyżki żelatyny. Całość mieszamy i odstawiamy na bok, by żelatyna napęczniała.

Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę kremówkę 30 %, oraz wsypujemy cukier waniliowy.

Podgrzewamy i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Słodkie mleko powinno się prawie zagotować. Zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy  w gorącym mleku, aż do całkowitego połączenia się żelatyny ze słodkim mlekiem i śmietanką (żelatyna powinna się rozpuścić i nie być widoczna).

Przygotowany mleczny płyn  przelewamy do 4 deserowych pucharków, pozostawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lodówki aby całkowicie stężały.

Składniki do przygotowania frużeliny wiśniowej:

200 g wiśni bez pestek

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżki cukru

2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

W garnku umieszczamy wiśnie, dodajemy cukier, sok z cytryny i zagotowujemy.  Odlewamy około 1/3 szklanki soku z garnka i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Przelewamy z powrotem do garnka i mieszamy.  Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.  Gotowa frużelina powinna mieć konsystencję jak kisiel.

Na wierzch deseru nakładamy po łyżce przygotowanych wiśni i dekorujemy świeżymi owocami i listkiem mięty.

Audycja z dnia 18 kwietnia 2023

Tort komunijny

Biszkopt ciemny:

Składniki:

6 jajek

1 szklanka cukru kryształu

¾ szklanki mąki pszennej

3 łyżki ciemnego kakao

1 łyżka maki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

Białka ubijamy ze szczyptą soli  na sztywną pianę i stale ubijając, stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki wysmarowujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię.  Pieczemy w temp. 160-170°C przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Żelka malinowa:

600g malin (świeżych lub mrożonych)

12g żelatyny (3 pełne łyżki)

3 łyżki zimnej wody

75g cukru (1/3 szklanki)

2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Maliny zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i stawiamy na palnik. Gotujemy aż zaczną się rozpadać, następnie przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Powstały sok podgrzewamy aby był gorący, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego stężenia, a następnie wylewamy na tortownicę mniejszą od tortu, wyłożoną folią spożywczą. Żelkę wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

 

Krem z serkiem mascarpone i kinder bueno:

500ml śmietanki  kremówki 30 lub 36%

250 g serka mascarpone

2 łyżki cuku pudru

2 batony kinder bueno jasne podwójne

1 torebka śmietan-fixu

Sposób przygotowania:

Śmietankę przekładamy do miski wraz z mascarpone, cukrem pudrem, śmietan-fixem i miksujemy aż powstanie gęsty krem. Dodajemy drobno pokruszone batoniki kinder bueno.  Delikatnie mieszamy. Krem dzielimy na 3 równe porcje.

Krem czekoladowy:

1 mały słoik kremu czekoladowego nutella

6 łyżek masła orzechowego 

Sposób wykonania:

Krem i masło orzechowe łączymy razem i dokładnie mieszamy.

Do nasączenia tortu:

1 szklanka wody

sok z połowy cytryny

1 cukier waniliowy

Przełożenie tortu:

Biszkopt na tort dzielimy na trzy równe krążki.

Pierwszy blat czekoladowy układamy na paterze, nasączamy 1/3 ponczu, zaczynając od zewnętrznych krawędzi biszkoptu do środka, a następnie smarujemy porcją kremu z bitej śmietanki.

Na torcie układamy żelkę malinową, wykładamy kolejną część kremu i równomiernie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim ciemnym blatem, który również nasączamy połową ponczu. Następnie smarujemy kremem czekoladowym, na który wykładamy ostatnią porcję kremu.

Na wierzch nakładamy ostatni ciemny blat, który nasączamy pozostałym ponczem.

Tynk do obłożenia tortu:

300g masła

75g cukru (1/3 szklanki)

75 ml mleka 3,2%

135g mleka w proszku

Sposób przygotowania:

Mleko w proszku  przesiewamy. W garnku nastawiamy płynne mleko  z cukrem. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści i do ciepłego mleka dodajemy mleko w proszku. Ciągle mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się mleka.  Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy po łyżce masy mlecznej. Całość miksujemy na najwyższych obrotach jeszcze przez 5 min. Gotowym kremem otynkowujemy bok i wierzch tortu.

Jeśli chcemy, aby nasz tort był polany polewą czekoladową i miał widoczne, spadające sople na brzegach tortu, to przygotowujemy drip czekoladowy.

Drip czekoladowy:

50 ml śmietanki 30%

100g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Sposób wykonania: Śmietankę podgrzewamy w garnku aż będzie gorąca(nie zagotowujemy). Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewa nie może być za rzadka, gdyż spłynie z tortu. Tort dekorujemy polewą za pomocą szprycy lub łyżeczki. Najpierw polewamy brzegi tortu, tak aby sople delikatnie spływały po brzegach, a następnie resztę polewy wylewamy na środek i delikatnie rozsmarowujemy. Dekorujemy owocami.

Kotlety schabowe w serowej panierce

Składniki:

5 porcji kotletów schabowych

5 łyżek bułki  tartej

5 łyżek sera żółtego

2 jajka

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

Przygotowanie:

Kotlety rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy solą i pieprzem.  Skrapiamy olejem, mieszamy i pozostawiamy w lodówce na 2 godziny.

Bułkę tartą mieszamy z  serem startym na drobnych oczkach tarki jarzynowej. W drugim naczyniu rozbijamy jajka i spieniamy  widelcem.

Kotlety moczymy najpierw w jajku a następnie w bułce tartej wymieszanej z serem.

Smażymy kotlety schabowe z obu stron na złoty kolor.

Sałatka grecka

Składniki:

1 sałata lodowa lub mix sałat

10  pomidorków koktajlowych lub 2 duże pomidory

1 ogórek zielony

2 czerwone małe cebule

1 czerwona papryka

10 sztuk czarnych oliwek

200g sera feta lub sera sałatkowego

 

dressing:

3 łyżki octu winnego

1 łyżeczka soku z cytryny

1/2 łyżeczki miodu

1 przeciśnięty ząbek czosnku

3 łyżki wody

5 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka oregano

sól

pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą  i rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki ( duże pomidory w cząsteczki), ogórka na półplasterki, paprykę w kostkę a cebulę w piórka. Ser feta kroimy w kostkę.

Sos:  Dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu i doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatę przekładamy do dużej miski, dodajemy pomidory, ogórki, cebulę, paprykę, oliwki i ser feta. Całość delikatnie mieszamy i polewamy przygotowanym dressingiem.