Z loretańskiej kuchni

Zapraszamy wszystkich do korzystania z doświadczenia kulinarnego Siostry Faustyny loretanki.
W każdą trzecią środę miesiąca Siostra podaje na antenie Radia Maryja swoje sprawdzone przepisy. Na naszej stronie będziemy zamieszczać przepisy z poszczególnych audycji.

Audycja z dnia 18 marca 2020.

Syrop na odporność

Składniki:

1 cebula

3-4 ząbki czosnku

pół cytryny

2 łyżki miodu

4 cm świeżego imbiru

łyżka kurkumy

Kolejność podanych składników, które układamy w słoik:

pokrojona w piórka cebula

plasterki czosnku

plasterki imbiru

kurkuma

miód

obrana ze skórki oraz pokrojona na ćwiartki cytryna.

 

Jeśli przygotowujemy z większej ilości składników, to czynność powtarzamy.  Po ułożeniu wszystkich składników w słoiku, delikatnie je ugniatamy, zamykamy słoik i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce, a następnie wstawiamy do lodówki. Pijemy codziennie po 2-3 łyżeczki. Syrop możemy rozcieńczyć przegotowaną, wystudzoną  wodą.

Pasztet drobiowy wielkanocny

Składniki:

1 kg udek z kurczaka

30 dag tłustego wędzonego boczku

20 dag wątróbek drobiowych

2 jajka

2 cebule

2 marchewki

2 korzenie pietruszki

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

10 ziaren pieprzu

1 litr wody

10 dag rodzynek

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

do formy:

papier do pieczenia

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na kawałki o długości około 5 cm. Wątróbkę dokładnie płuczemy. Boczek kroimy na 3 kawałki. W   dużym garnku zagotowujemy wodę z warzywami, dodajemy umyte udka, boczek liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu do całkowitej miękkości mięsa drobiowego. Udka wyjmujemy, do garnka wkładamy wątróbkę i gotuj przez 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Z wywaru wyjmujemy boczek, wątróbkę i warzywa. Wywar przecedzamy przez sitko. Z udek usuwamy kości. Wszystkie mięsa (udka, boczek, wątróbkę) oraz warzywa mielimy w maszynce, używając sitka z drobnymi oczkami. Do mięsa dodajemy tyle wywaru( ja dałam ¾  szklanki), by otrzymać dość wilgotną masę. Wybijamy jajka, doprawiamy ją solą i pieprzem, wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę.

Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Podajemy z chrzanem lub ćwikłą z buraczków.

Mazurek z białą czekoladą i śliwkami

Ciasto:

30 dag mąki

20 dag masła

5 dag cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 żółtka

szczypta soli

Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wkładamy je na 1 godz. do lodówki.

Następnie foremkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą, wylepiamy ciastem pamiętając o rancie. Ciasto powinno mieć ½  centymetra grubości.

Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. ok 180°C 15-20 min.

Pozostawiamy do wystudzenia.

Masa:

2  tabliczki białej czekolady

½ szklanki śmietany kremówki 36%

20 dag suszonych śliwek

 

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie wlewamy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Tak przygotowaną masę wlewamy na ciasto i przyozdabiamy pokrojonymi w paseczki suszonymi śliwkami. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby czekoladowa polewa stężała.

Biała kiełbasa pieczona w boczku z sosem chrzanowym

Składniki:

5 pętek białej kiełbasy parzonej ( jeśli mamy surową to powinnyśmy ją sparzyć we wrzącej wodzie)

10 plasterków parzonego boczku

Sos chrzanowy:

5 łyżek chrzanu tartego

3 łyżki jogurtu naturalnego

3 łyżki majonezu

ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę

½  jabłka

mała cebula

sól i pieprz

Wykonanie:

Kiełbasę kroimy na pół, każdą część owijamy plasterkiem boczku i spinamy wykałaczką. Układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy pół godziny w 160 stopniach do zrumienienia.

Sos chrzanowy:

Jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy posiekaną cebulę, chrzan, majonez i jogurt naturalny. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Gotowy sos przekładamy do miseczki i podajemy upieczoną białą kiełbasę z dodatkiem pieczywa.

Audycja z dnia 19 lutego 2020.

Szaszłyki drobiowe z warzywami w cieście naleśnikowym

 

Składniki:

1 kg piersi z kurczaka

500g pieczarek

5 czerwonych cebul

3 średniej wielkości cukinie

2 kolorowe papryki

Olej

Przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, papryka słodka mielona,

czosnek granulowany

Wykonanie:

Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i dodajemy olej. Taką marynatą smarujemy mięso i odstawiamy do lodówki.  Paprykę kroimy w większą kostkę, cukinię w plastry, pieczarki i cebulę w cząstki i również oprószamy przyprawami i skrapiamy olejem. Na patyczki szaszłykowe nabijamy naprzemiennie mięso i warzywa. Obtaczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie zapiekamy w nagrzanym piekarniku w 180 st 15 minut, tak aby mięso i warzywa nie były surowe.

Ciasto naleśnikowe:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka wody

1 szklanka mleka

1 jajko

sól, pieprz

Wykonanie:

Mąkę z przyprawami, żółtko, wodę i mleko miksujemy na jednolitą konsystencję. Ubijamy pianę z białka i delikatnie mieszamy z ciastem.

Pączki wykwintne

 

Składniki:

  1. 1 kg mąki tortowej

12 dag drożdży

16 dag cukru

16 dag masła

1 cukier waniliowy

0.5 l mleka

10 żółtek

2 łyżki spirytusu

 

Twarda marmolada do nadzienia

Tłuszcz do smażenia

 

Lukier:

2 szklanki cukru pudru

4-5 łyżek przegotowanej wody

sok z cytryny do smaku

aromat rumowy

 

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Robimy rozczyn : drożdże rozkruszamy w oddzielnym naczyniu, wlewamy szklankę ciepłego mleka, dodajemy 3 łyżki cukru i wsypujemy tyle mąki, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. W trakcie jak rozczyn rośnie, żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Masło rozpuszczamy w garnku i pozostawiamy do wystudzenia. Do przesianej mąki wlewamy wyrośnięty rozczyn, ubite z cukrem żółtka i resztę ciepłego mleka. Wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk i od naczynia ( 20 min). Wlewamy lekko rozpuszczone masło i dodajemy spirytus, ponownie wyrabiamy do połączenia się składników. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość 0.5 cm Z ciasta wykrawamy krążki, na środku umieszczamy płaską łyżeczkę marmolady, sklejamy brzegi i formujemy pączki. Odkładamy je na oprószoną mąką deskę w odstępach, tak aby podczas wyrastania się nie skleiły i pozostawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Smażymy je na małym ogniu, do chwili aż zrumienią się z obydwu stron. Dla pewności sprawdzamy drewnianym patyczkiem, wbijając go w smażący się pączek. Jeśli patyczek jest suchy, wyjmujemy je na papierowy ręcznik, odsączamy z tłuszczu, po przestudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

Wykonanie lukru:

Cukier puder mieszamy z wodą, do smaku dodajemy sok z cytryny i rum.

Ciasto Tiramisu

Składniki:

480g podłużnych biszkoptów (3 opakowania)

750g serka mascarpone

5 żółtek + 5 łyżek cukru pudru

500ml śmietany kremówki 36%

2 torebki śmietan-fix

Kakao gorzkie do posypania 3 warstw ciasta

Do nasączenia biszkoptów:

3 szklanki gorącej wody

7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

¼ szklanki likieru amaretto

5 łyżek spirytusu

 

Wykonanie:

Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do ostudzenia.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,  następnie dodajemy zmiksowany serek mascarpone i delikatnie mieszamy.

Schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno i stale ubijając wsypujemy śmietan-fix Dodajemy do wcześniej zrobionej masy i mieszamy.

Do wystudzonej kawy wlewamy amaretto i spirytus. Biszkopty zanurzamy w kawie i układamy na dnie formy (34cm x 23cm) jeden obok drugiego.

Biszkopty posypujemy  przez gęste sitko kakao i wykładamy na to połowę kremu. Znów posypujemy kakao.

Powtórnie układamy nasączone biszkopty, posypujemy kakao i wykładamy pozostałą częścią kremu. Na wierzch ciasta posypujemy kakao.

Wstaw do lodówki na 2h. Smacznego!

Sałatka z buraków

Składniki:

1 burak upieczony (lub ugotowany w wodzie) – 300g

2 garście rukoli

50 g sera feta

1  czerwona cebula

1 łyżka pestek dyni

1 łyżka nasion słonecznika

Dressing:

5 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki wody

½  łyżeczka miodu

Sól, pieprz

Wykonanie:

Rukolę myjemy i osuszamy. Buraka (bez skórki) kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka a fetę w kostkę. Nasiona i pestki prażymy na suchej patelni. Łączymy składniki i polewamy całość przygotowanym dressingiem 🙂 Smacznego!

Audycja z dnia 22 stycznia 2020.

Ryba w zalewie octowej

Składniki:

1,5 kg filetów rybnych : szczupaka, karpia, sandacza, dorsza lub inne ryby bez łusek

mąka do obtoczenia ryby:  pszenna lub bezglutenowa

sól i pieprz lub gotową przyprawę do ryby

olej do smażenia

Zalewa octowa:

6 szklanek wody

1 szklanka octu 10%

2 cebule

5 Liści laurowych

10 kulek ziela angielskiego

2 łyżki  soli kamiennej

5 łyżek  cukru

Wykonanie:

filety rybne dzielimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i  pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.  Rybę odkładamy na bok. Wszystkie składniki zalewy oprócz octu wraz z pokrojona w półplasterki cebulą zagotowujemy. Dodajemy ocet i ponownie doprowadzamy do wrzenia. W słoikach układamy do ¾ wysokości rybę i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy szczelnie pokrywkę, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Rybę możemy podawać następnego dnia, ale również możemy ją przechowywać kilka miesięcy w chłodnym miejscu.

Kurczak w sosie śmietanowo – pieczarkowym 

Składniki:

1 kg pałek  z kurczaka

2 szklanki bulionu warzywnego

500 ml śmietany 18%

50 dag małych pieczarek

2 średnie  cebule

1 mały pęczek natki pietruszki

1 łyżka ziół prowansalskich

sól

świeżo mielony czarny pieprz

olej do smażenia

Wykonanie:

Kurczaka myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Natkę pietruszki drobno siekamy.

Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką, skrapiamy olejem i wstawiamy na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim pałki kurczaka z obu stron, na złoty kolor. Na tej samej patelni smażymy cebulę, dodajemy pieczarki i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażymy, aż cały sok odparuje. Zagotowujemy bulion warzywny, wkładamy podsmażone udka i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, do wywaru dodajemy pieczarki z cebulą i śmietanę zahartowaną wywarem. Delikatnie zagotowujemy sos, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i zalewamy nim udka. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem jeszcze 20 minut(do miękkości udek). Podajemy ze świeżym pieczywem, ryżem lub ziemniakami z wody.

Faworki

 

Składniki:

45 dag  mąki

9 żółtek

1 ½  łyżki cukru pudru

5 łyżek kwaśnej śmietany

3 łyżki spirytusu (lub octu)

szczypta soli

szczypta proszku do pieczenia

 

 

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrabiamy do otrzymania gładkiej kuli ciasta.

Następnie ciasto dobrze ubijamy wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Wszystko to ma na celu wtłoczenie w ciasto jak największej ilości powietrza – ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. Po skończeniu ciasto owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez 30 minut w lodówce.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko, tniemy na  paski długości 10 cm i szerokości 2-3 cm, na  środku robimy małe przecięcia i wywijamy faworki. Smażymy na małym ogniu, na dobrze rozgrzanym tłuszczu na jasno złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku  i po wystudzeniu posypujemy cukrem  pudrem z wanilią.

Pazurki makowe

Składniki:

500g mąki pszennej

250g masła

100g cukru pudru

50g drożdży

2 całe jajka i 3 żółtka

Cukier waniliowy

3 łyżki gęstej śmietany

Szczypta soli

Masa makowa:

250 g suchego maku

100g masła

4 łyżki miodu prawdziwego

3 jajka

150g cukru

1 cukier waniliowy

Olejek migdałowy

½ łyżeczki cynamonu

Bakalie: rodzynki, orzechy, migdały

 

Wykonanie:

Drożdże mieszamy z letnią śmietaną. Mąkę przesiewamy do miski, siekamy z masłem, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Powinno mieć konsystencję jak na pierogi. Przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 1 godz.

 

Masa makowa:

Mak zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na małym ogniu na 30 min. Następnie odcedzamy na gęstym sitku i mielimy w maszynce o najdrobniejszych oczkach 2-3 razy. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy miód, cukier, cukier waniliowy, mak , pokrojone bakalie, żółtka, sól i aromat. Podsmażamy stale mieszając. Gdy mak przestygnie, dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części i każdą porcję rozwałkowujemy w formie prostokąta.  Nakładamy mak wzdłuż dłuższego brzegu ciasta, zwijamy jak na paszteciki, odcinamy nożem rulon od reszty ciasta i kładziemy łączeniem do spodu. Tniemy 5 cm kawałki i każdy kawałek nacinamy 3-4 razy w poprzek(wtedy powstają pazurki) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem możemy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać posiekanymi orzechami, lub po upieczeniu polukrować. Pieczemy 15-20 minut w 180 st na złoty kolor.

Z tego ciasta możemy również zrobić tradycyjny makowiec, zawijając  jak struclę.