Zapraszamy wszystkich do korzystania z doświadczenia kulinarnego Siostry Faustyny loretanki.
W każdą trzecią środę miesiąca Siostra podaje na antenie Radia Maryja swoje sprawdzone przepisy. Na naszej stronie będziemy zamieszczać przepisy z poszczególnych audycji.
Audycja z dnia 23 grudnia 2020
Śledzie z żurawiną
Składniki:
0,5 kg płatów śledziowych
2 cebule
100g żurawiny suszonej
pieprz
2 ziarnka ziela angielskiego
2 goździki
1 liść laurowy
0,5 szklanki oleju(może być lniany)
2-3 łyżki octu lub soku z cytryny
Wykonanie:
Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 1,5-2 godziny i kroimy na mniejsze kawałki. Obraną cebulę kroimy w piórka, żurawinę parzymy gorącą wodą i odcedzamy. W większym słoiku układamy warstwę cebuli, śledzi i żurawiny, oprószamy pieprzem i posypujemy przyprawami. Zalewamy olejem wymieszanym z octem. Śledzie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Domowa wędlina – schab gotowany
1 ½ kg schabu lub innego mięsa np. szynki wieprzowej kulki, fileta z indyka…
Zalewa:
3 litry wody
1 łyżeczka jałowca
5 ząbek czosnku
1 cebula
3 łyżki soli
5 liści laurowych
5-6 ziaren ziela angielskiego
3 łyżki majonezu
kilka ziaren pieprzu czarnego
można dodać też: tymianek, rozmaryn (po 1 łyżeczce)
Wykonanie:
Zalewę zagotowujemy, wkładamy mięso i gotujemy 5 min na bardzo wolnym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki.
Na drugi i trzeci dzień ponownie gotujemy na wolnym ogniu 5 min, pozostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki.
Na następny dzień wyjmujemy z zalewy, odsączamy i kroimy.
Pierś z indyka z sosem żurawinowym
Składniki:
80 dag piersi z indyka
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
mały kieliszek białego wina
jedna łyżka miodu
Przyprawy:
sól, pieprz
ząbek czosnku
zioła prowansalskie
rozmaryn
Wykonanie:
Wszystkie składniki marynaty łączymy razem, czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy przygotowaną marynatą. Nakłuwamy wielokrotnie patyczkiem, aby całe mięso przeszło marynatą, mięso szczelnie przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia wkładamy mięso w rękaw do pieczenia wraz z pozostałą marynatą, związujemy końce, przekładamy do brytfanki, podlewamy wodą i pieczemy jedną godzinę w 190 stopniach. 10 minut przed zakończeniem pieczenia przecinamy rękaw od góry, aby mięso się zarumieniło.
Sos żurawinowy:
300g świeżej żurawiny
1 duże jabłko
80g cukru
3 goździki
kawałek laski cynamonu lub szczypta cynamonu w proszku
½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
Wykonanie:
Żurawinę płuczemy i przekładamy do garnka o grubym dnie. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Owoce zasypujemy cukrem i zalewamy winem. Dorzucamy przełamaną laskę cynamonu(lub szczypta cynamonu w proszku) i goździki. Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż owoce zaczną się rozpadać. Gdy sos zgęstnieje, zestawiamy garnek z ognia. Pamiętajmy, że sos jeszcze zgęstnieje po wystudzeniu. Upieczone mięso kroimy w plastry i polewamy przygotowanym sosem żurawinowym lub oddzielnie w sosjerce. Indyka podajemy z ziemniakami puree lub ryżem z mieszanką sałat, lub gotowanych warzywami. Pozostały sos możemy włożyć do słoiczków i zapasteryzować.
Ciasto na uszka lub pierogi wigilijne
Składniki:
500g mąki pszennej
1 szklanka wrzącej wody
½ szklanki mleka
½ szklanki oleju
½ łyżeczki soli
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski. Wodę mieszamy z mlekiem i olejem, wlewamy do mąki, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto na pierogi. Wałkujemy cienko placki i wycinamy szklanką krążki. Nadziewamy przygotowanym farszem.
Łamańce z makiem
Składniki:
szklanka pszennej mąki
pół kostki masła
dwie czubate łyżki cukru pudru
jedno żółtko
szczypta soli
Mak i bakalie:
2 szklanki maku
4 szklanki mleka
szklanka miodu
dwie garście mielonych orzechów włoskich
garść rodzynek
garść migdałów
laska wanilii
kieliszek rumu lub esencja rumowa
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy razem, siekamy nożem i bardzo szybko zagniatamy, tak by tylko połączyły się w całość. Jeśli jest potrzeba dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Ciasto zawijamy w folię i wkładam do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy na placek o grubości 1/2 cm i za pomocą foremek wycinamy dekoracyjne ciasteczka.
Ciasteczka układamy na blasze wysmarowanej masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor, czyli około 10 minut.
Mak bardzo dokładnie myjemy, odsączamy z niego wodę i wrzucamy do garnka z mlekiem i laską wanilii. Mak gotujemy na bardzo małym ogniu ok pół godziny – jest gotowy, jak się daje rozetrzeć pomiędzy palcami. Mak odsączamy na sitku, wyjmujemy z niego wanilię, studzimy i mielimy trzy razy przez maszynkę do mięsa [albo kilka minut w malakserze]. Rodzynki moczymy we wrzątku przez kilka minut. Migdały zalewamy też wrzątkiem i po kilku minutach obieramy ze skóry – powinna łatwo z nich zejść. Migdały kroimy na większe kawałki. Do wystudzonego maku dodajemy bakalie, miód oraz rum. Mieszamy to wszystko bardzo dokładnie i wstawiamy do lodówki, by smaki pełni nabrały.
Makowce zawijane lub pazurki makowe
Składniki:
500g mąki pszennej
250g masła
100g cukru pudru
50g drożdży
2 całe jajka i 3 żółtka
Cukier waniliowy
3 łyżki gęstej śmietany
Szczypta soli
Masa makowa:
250 g suchego maku
100g masła
4 łyżki miodu prawdziwego
3 jajka
150g cukru
1 cukier waniliowy
Olejek migdałowy
½ łyżeczki cynamonu
Bakalie: rodzynki, orzechy, migdały
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z letnią śmietaną. Mąkę przesiewamy do miski, siekamy z masłem, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Powinno mieć konsystencję jak na pierogi. Przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 1 godz.
Masa makowa:
Mak zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na małym ogniu na 30 min. Następnie odcedzamy na gęstym sitku i mielimy w maszynce o najdrobniejszych oczkach 2-3 razy. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy miód, cukier, cukier waniliowy, mak , pokrojone bakalie, żółtka, sól i aromat. Podsmażamy stale mieszając. Gdy mak przestygnie, dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części i każdą porcję rozwałkowujemy w formie prostokąta. Nakładamy mak wzdłuż dłuższego brzegu ciasta, zwijamy jak na paszteciki, odcinamy nożem rulon od reszty ciasta i kładziemy łączeniem do spodu. Tniemy 5 cm kawałki i każdy kawałek nacinamy 2-3 razy w poprzek(wtedy powstają pazurki) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem możemy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać posiekanymi orzechami, lub po upieczeniu polukrować. Pieczemy 15-20 minut w 180 st na złoty kolor.
Z tego ciasta możemy również zrobić tradycyjny makowiec zawijany.
Przygotowanie makowca:
Ciasto krucho-drożdżowe dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na prostokątne placki o grubości około 3 mm. Smarujemy po całej powierzchni ciasta białkiem za pomocą pędzelka, nakładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy (jak roladę), a końce makowców podkładamy pod spód. Każdy z makowców przenosimy na papier do pieczenia, zawijamy w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). Wykałaczką do szaszłyków nakłuwamy w kilku miejscach makowce, przebijając papier i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny. Aby makowce podczas pieczenia nie pękały, wkładamy je do rozgrzanego do 120 st. C piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 160-170 st. C i pieczemy jeszcze kolejne 20-30 minut. Jeśli makowce są koloru złoto- brązowego (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier), wyjmujemy, rozwijamy z papieru i pozostawiamy do przestudzenia.
Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polewamy lukrem i posypujemy bakaliami.
Audycja z dnia 25 listopada 2020
Frytki z dyni
Składniki:
1 kg dyni, najlepiej hokkaido lub piżmowej (waga przed obraniem)
2 łyżki oleju
przyprawy wedle uznania: sól, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczka ostrej papryki, przyprawy ziołowe
Wykonanie:
Dynie obieramy i kroimy w dowolnej wielkości słupki. W misce posypujemy dynię przyprawami i skrapiamy olejem. Rozkładamy frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach, aż się zarumienią.
Surówka z dyni, marchewki i jabłka
Składniki:
1 marchew
1 jabłko
1 szklanka startej dyni
mały burak (można pominąć)
1 łyżka oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
opcjonalnie – szczypta cynamonu
2 łyżki rodzynków
1 łyżka prażonych pestek słonecznika
2 łyżki jogurtu naturalnego
Sól, pieprz
Wykonanie:
Warzywa obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Rodzynki parzymy zalewając wrzątkiem, po chwili odcedzamy na sitku, pozostawiamy do wystudzenia i dodajemy do surówki. Sok z cytryny, miód, olej i jogurt naturalny mieszamy i wlewamy do surówki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika.
Pierś z kurczaka zapiekana z pomidorami i serem mozzarellą
Składniki:
4 filety z kurczaka po 150g
1 kulka sera mozzarella – 125 g
1 pomidor –170g
świeża bazylia
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 ząbek czosnku lub szczypta czosnku granulowanego
1 łyżeczki soli
Wykonanie:
Kurczaka oczyszczamy z błonek. Nacinamy w poprzek w 3-4 miejscach w ten sposób, aby nie przekroić mięsa. Nacieramy je przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem lub czosnkiem granulowanym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. W nacięcia w filetach wkładamy pokrojoną w półplasterki mozzarellę, półplastry pomidorów oraz listki bazylii. Pieczemy pół godziny pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do180stC a kolejne 15 minut bez przykrycia, aby mięso się zarumieniło. Podajemy z ulubionymi dodatkami: pieczonymi ziemniaczkami, ryżem, makaronem oraz warzywami.
Pierniczki świąteczne
Składniki:
1 kg mąki pszennej
8 żółtek
3 białka
1 ½ szklanki cukru
3 łyżki kakao
200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka zmielonych goździków
½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
½ łyżeczki pieprzu czarnego
1 op. przyprawy korzennej do piernika
25 dag masła
40 dag miodu
Dzień przed pieczeniem:
Kakao mieszamy z mąką w dużej misce, odstawiamy.
Miód zagotowujemy z przyprawami i zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuszczamy sodę, i czekamy aż śmietana zwiększy swą objętość.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, cały czas ubijając, następnie żółtka i miksujemy. Ubitą masę jajeczną wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Dodajemy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą i ponownie mieszamy.
Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawiamy je przykryte w chłodne miejsce. W ciągu 24 godzin zgęstnieje.
W dniu pieczenia:
Ciasto lekko podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość 3-5 mm (nie za grubo bo pękają przy pieczeniu) i wykrawamy pierniczki.
Pieczemy w temp. 180°C ok.7-8 min. Po wystygnięciu lukrujemy. Trzymamy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Piernik długodojrzewający
Składniki:
1,5 szkl cukru
250g masła
500g miodu prawdziwego
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody
½ szkl mleka
½ łyżeczki soli
3 opakowania przyprawy korzennej do piernika
1 kg mąki
Wykonanie:
Do garnka wkładamy masło, miód i cukier. Na małym ogniu, często mieszając, podgrzewamy składniki prawie do zagotowania. Studzimy i przekładamy do miski. Sodę rozpuszczamy w mleku. Do masy miodowej dodajemy sodę, przesianą mąkę i resztę składników. Mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach. Ciasto jest dość luźne, ale po leżakowaniu tężeje i daje się rozwałkowywać. Ciasto umieszczamy w szklanym lub kamionkowym naczyniu. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w lodówce lub w chłodnym miejscu na 4-6 tygodni. Na kilka dni przed świętami ciasto dzielimy na 4 równe części, rozwałkowujemy prostokąty o grubości 0,5 cm i pieczemy w 180st 15 minut. Po wystudzeniu blatów smarujemy je powidłami, owijamy folią lub papierem, obciążamy i zostawiamy na 3-4 dni do skruszenia. Dzień przed podaniem dzielimy piernik na dwa lub trzy osobne ciasta i polewamy polewą.
Polewa:
100ml śmietany kremówki 30% lub 36%
100g gorzkiej, mlecznej lub białej posiekanej czekolady
Wykonanie:
Śmietanę kremówkę podgrzewamy w małym garnuszku. Zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekaną czekoladę i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Jak zacznie lekko gęstnieć polewamy polewą i świątecznie dekorujemy.
Piernik śmietankowy
Składniki:
3 szklanki kwaśnej śmietany 18%
3 szklanki cukru (w tym 2 szklanki na karmel)
6 szklanek mąki pszennej
25 dag miodu sztucznego
1 opak. przypraw do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
3 pełnych łyżeczek sody
6 jaj (oddzielić żółtka)
3 łyżek oleju
½ masła
Wykonanie:
Przygotowanie karmelu: do garnka z grubym dnem wsypujemy 2 szklanki cukru.
Podpalamy ogień na średni płomień. Gdy cukier już się rozpuści i będzie mocno brązowy szybko wlewamy szklankę wody uważając, żeby się nie poparzyć. Energicznie mieszamy, aż karmel będzie idealnie jednolity. Odstawiamy do ostygnięcia.
W przypadku pojawienia się grudek stawiamy karmel z powrotem na ogniu i podgrzewamy do chwili, aż się rozpuszczą.
Cukier, śmietanę, sodę, łączymy razem i co jakiś czas mieszamy. Po ok. 4 godz.
dodajemy wszystkie pozostałe składniki i na koniec delikatnie ubijamy pianę z białek.
Możemy dodać również pokrojone bakalie oprószone mąką. Blaszki keksówki smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i nakładamy ciasto do połowy wysokości blaszki.
Pieczemy najpierw w temp 120st 20 min a następnie w temp. 160°C 40 min do suchego patyczka.
Po ostygnięciu polewamy polewą i posypać kolorową posypką lub posiekanymi orzechami.
Audycja z dnia 21 października 2020
Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami
Składniki :
2 nieduże pojedyncze piersi z kurczaka
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka czerwonej papryki
½ łyżeczki tymianku
1 cebula
8 suszonych pomidorów z zalewy
- 100 ml białego wina
200 ml słodkiej śmietanki 30- 36%
garść posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso kroimy w cieńsze plastry i posypujemy przyprawami. Cebulę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso z obu stron na złoty kolor. Zdejmujemy mięso z patelni i podsmażamy cebulę do lekkiego zrumienienia. Wkładamy ponownie mięso, wlewamy wino i podgrzewamy minutę. Następnie wlewamy śmietankę kremówkę, pomidory w kostkę i posiekaną natkę pietruszki. Całość dusimy na niedużym ogniu aż śmietanka lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i od razu podajemy posypane natką pietruszki.
Możemy podawać z pieczywem, ryżem, makaronem, kopytkami czy ziemniakami.
Kopytka z dynią
Składniki:
750 g ziemniaków – waga po obraniu
250 g dyni – waga po obraniu
300-350 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Dynię obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek. Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Warzywa kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę do miski. Dodajemy do nich obie mąki, jajka oraz szczyptę soli. Zarabiamy szybko jednolite ciasto(długie wyrabianie sprawia, że ciasto staje się rzadkie). Odrywamy po kawałku ciasta i na lekko podsypanej stolnicy formujemy z niego wałek. Następnie za pomocą noża tniemy ukośnie na mniejsze kawałki. Tak powstałe kopytka układamy na podsypanej mąką desce. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy na słodko lub jako dodatek do mięs.
Sok z aronii
Składniki:
1 kg owoców aronii
30 dag cukru
1 litr wody
1 cytryna
Wykonanie:
Owoce dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i rozgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków lub mikserem. Dodajemy pozostałe składniki: wodę, cukier i sok z cytryny. Całość gotujemy pół godziny. Sok odcedzamy przez gęste sito lub gazę i wlewamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 10 min od zagotowania wody. Wyjmujemy, stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Papryka w occie
Składniki:
3 kg czerwonej papryki
2 l wody
1,5 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
2 łyżki stołowe soli kamiennej
Ziele angielskie
Liście laurowe
Pieprz ziarnisty
Olej
Wykonanie:
Paprykę myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paski lub ćwiartki. Na dno wyparzonych słoików wkładamy 2 ziarenka pieprzu, 2 liście laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego. Paprykę ściśle układamy w słoikach. W garnku zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem i każdy słoik zalewamy gorącą zalewą. Na wierzch wlewamy po łyżce oleju, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut. Wyjmujemy z garnka, stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
Gruszki w occie
Składniki:
6 szklanek wody
70 dkg cukru
1 szklanka octu 10 %
15 goździków
szczypta cynamonu
Wykonanie:
Składniki zalewy łączymy razem i zagotowujemy (goździki możemy włożyć w gazę, aby potem można było je łatwo wyjąć). Gruszki obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i gotujemy w zalewie do momentu, aż będą szkliste. Wyjmujemy, przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy gotującą zalewą. Słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. Nie pasteryzujemy.
Dynia marynowana
Składniki:
5 kg dyni pokrojonej w kostkę
1 kg cukru
1,5 szklanki octu 10 %
2,5 szklanki wody
15 goździków
1 kawałek korzenia cynamonu
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier i goździki zawinięte w gazę oraz pokrojoną dynię. Wszystkie podane składniki mieszamy razem i pozostawiamy w garnku na całą noc. Następnego dnia gotujemy na małym ogniu aż dynia stanie się szklista. Przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 5 min od zagotowania . Słoiki stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Audycja z dnia 16 września 2020
Zapiekanka warzywna z kurczakiem na kruchym cieście
Składniki:
1 filet z piersi kurczaka
1,5 szkl. mąki pszennej
1 jajko
100g masła
po 5 różyczek brokuła i kalafiora
1 marchewka
sos:
2 jajka
4 łyżki startego żółtego sera
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
2 łyżki oleju
masło i bułka tarta do formy
Sposób przygotowania:
Składniki na kruche ciasto łączymy ze sobą i chłodzimy godzinę w lodówce. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy kurczaka, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą curry. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie. Różyczki brokuła i kalafiora również gotujemy na półtwardo. Warzywa odcedzamy na sitku. Spód tortownicy o śr.22 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Schłodzonym kruchym ciastem wykładamy dno i boki tortownicy na wysokość 3-4 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 190 st. Na podpieczony spód wykładamy kawałki kurczaka i warzywa. Składniki na sos łączymy i wylewamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy jeszcze 20-25 minut w 180 st., aż wierzch się podpiecze.
Po wyjęciu z pieca od razu kroimy i podajemy na ciepło z ulubionymi sosami.
Pierogi ze świeżymi grzybami
Składniki:
500g mąki pszennej
1 szklanka wrzącej wody
½ szklanki mleka
½ szklanki oleju
1 łyżeczki soli
Farsz do pierogów:
600 g świeżych grzybów
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka bułki tartej
4 łyżki oleju
sól, pieprz
Wykonanie:
Świeże grzyby oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Płuczemy krótko pod zimną, bieżącą wodą. Przepłukane grzyby zalewamy wodą w garnku, solimy i gotujemy maksymalnie 15 minut a następnie odcedzamy na sitku. Podsmażamy na oleju pokrojoną cebulkę, dodajemy pokrojone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Całość podsmażamy, tak by odparował nadmiar płynu, a masa miała zwartą konsystencję. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pozostawiamy do przestudzenia. Do zimnego farszu wsypujemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
Wykonanie ciasta na pierogi:
Mąkę przesiewamy do miski. Wodę mieszamy z mlekiem i olejem, wlewamy do mąki, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto na pierogi. Ciasto dzielimy na części i kolejno rozwałkowujemy każdą na cienki placek około 2-3 mm, obsypując stolnicę mąką. Za pomocą szklanki wycinamy z przygotowanego ciasta kółka. Umieszczamy farsz – po 1 łyżeczce na środku każdego z nich. Dokładnie zlepiamy boki, formując pierogi. W dużym garnku zagotowujemy wodę, osoloną z dodatkiem łyżki olej. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy jeszcze przez około 2 minut po wypłynięciu pierogów. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka.
Ciasto buraczano-marchewkowe
Składniki:
3 jajka
¾ szklanki cukru
1 szklanka oleju
aromat waniliowy
1 szklanka surowych startych buraków
1 szklanka startej marchwi
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i aromat, mieszamy. Dodajemy buraki, marchew i orzechy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystkie składniki. Ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 1 godz. W 180 st.
Sałatka z kapusty na zimę
Składniki:
5 kg kapusty poszatkować
1 kg papryki pokroić w paski
½ kg marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej
1 kg cebuli pokroić w piórka
Wykonanie :
Pokrojone warzywa mieszamy razem, zasypujemy ½ kg cukru , 4 łyżkami soli i pozostawiamy na 2 godz. W szerokim garnku zagotowujemy 1szkl octu i 2 szkl wody. Dodajemy warzywa wraz z sokiem i gotujemy 5 minut od zagotowania. Sałatkę wkładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia . Sałatka jest bardzo dobrym dodatkiem do dań mięsnych na zimę.
Audycja z dnia 19 sierpnia 2020
Lody owocowe
Składniki:
400g zamrożonych malin, truskawek, wiśni lub innych owoców
400g zamrożonych i pokrojonych na kawałki bananów(waga bez skórki)
60 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
Kilka suszonych daktyli, aby lody były słodsze
Wykonanie:
Truskawki i banany umieszczamy w misie malaksera i miksujemy do powstania masy o konstystencji lodów. Dolewamy śmietanę kremówkę, dodać suszone daktyle i ponownie miksujemy, aż do osiągnięcia lekko kremowej i jednolitej konsystencji. Podajemy natychmiast lub odkładamy do zamrażarki na później.
Pasta z pieczonych warzyw
Składniki:
1,5 kg obranej i pozbawionej komór nasiennych cukinii
6 czerwonych papryk
1 kg pomidorów
8 cebul
1 główka czosnku
2 łyżeczki ostrej papryki
Pół łyżeczki ziół prowansalskich
Słoik suszonych pomidorów w oleju (280g)
Sól, olej
Wykonanie:
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski wraz z cukinią. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na jedną dużą lub dwie blaszki wykładamy pokrojone oprócz czosnku warzywa, skrapiamy olejem i posypujemy ziołami . Pieczemy najpierw przez 10 minut w 180 st C , następnie dokładamy czosnek i pieczemy jeszcze kolejne 20 minut. W trakcie pieczenia mieszamy. Wyjmujemy z piekarnika, odsączamy na sitku i gdy warzywa ostygną, miksujemy. następnie dodajemy suszone pomidory i ponownie miksujemy. Na koniec doprawiamy solą i papryką do smaku. Pasta jest znakomita do pieczywa, wędlin i mięs. Możemy ją włożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i pasteryzować w wodzie 20 minut od zagotowania.
Surówka z cukinii I
1 kg wydrążonej i pozbawionej komór nasiennych cukinii
2 średnie marchewki
2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny
2 łyżki nasion słonecznika lub posiekanych orzechów włoskich
Sos do surówki:
½ łyżeczki musztardy
½ łyżeczki miodu
Sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Lekko solimy i pozostawiamy na 10 minut, aby zmiękła. Wyciskamy sok, dodajemy starte marchewki, rodzynki lub żurawinę. Składniki marynaty łączymy razem i dodajemy do surówki. Przekładamy do salaterki i posypujemy uprażonymi nasionami słonecznik lub orzechami.
Surówka z cukinii II
Składniki:
1 średniej wielkości cukinia (około 500g)
1 marchew
1 jabłko
2 łyżki soku z cytryny
Pół pęczka posiekanego szczypiorku
2-3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
½ łyżeczki cukru
Sól
pieprz
Przygotowanie:
Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. (Jeśli ma twardą skórę to obieramy i pozbawiamy komór nasiennych) oprószamy solą, pozostawiamy na 10 minut i odciskamy sok. Jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce. Warzywa skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy posiekany szczypiorek, majonez, przyprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Możemy również do surówki dodać dwa starte ogórki kiszone a pominąć sok z cytryny.
Audycja z dnia 15 lipca 2020.
Kotlety mielone z cukinią
Składniki:
2 cukinie
1 pęczek natki pietruszki
30 dag mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego
1 kajzerka namoczona w mleku
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach a następnie dodajemy do mięsa razem z jajkiem, kajzerką i posiekaną natką pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy do masy i mieszamy. Formujemy małe kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor.
Cukinia jak ananas
Składniki:
3 kg cukinii
½ litra wody
¾ szklanki octu 10%
1 kg cukru
1 łyżeczka kurkumy
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Cukinie obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wodę zagotowujemy z octem i gorącą zalewamy cukinię. Odstawiamy na 12 godzin . Po tym czasie cukinię odcedzamy i układamy w słoikach. Wodę zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i kurkumą. Zalewamy tym cukinię w słoikach , zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min. Dokręcamy słoik, odwracamy do góry dnem i układamy na ścierce do wystygnięcia.
Sałatka z cukinii
Składniki:
1,5 kg młodej cukinii
2 cebule
1 papryka czerwona
2 ząbki czosnku
1 ¼ szklanki octu
1,5 łyżki soli
¾ szklanki cukru
1 łyżka gorczycy
3 łyżeczki mielonej kurkumy
Wykonanie:
Cukinię myjemy i wraz ze skórką kroimy w półplasterki. Paprykę kroimy w słupki a cebulę w piórka. Warzywa mieszamy z przyprawami i pozostawiamy na 4 godziny. Nakładamy w wyparzone słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut.
Szarlotka loretańska
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka cukru
200g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki gęstej śmietany
Nadzienie :
1,5 kg jabłek
1 litrowy słoik jabłek prażonych
1 łyżka cynamonu
3 łyżka bułki tartej
Piana:
4 białka
½ szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu jabłkowego
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, pokrojone masło, cukier, żółtka i śmietanę. W trakcie zagniatania wlewamy ocet jabłkowy. Wyrabiamy ciasto. ¼ ciasta wkładamy do zamrażarki a resztę na ½ godziny do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posypujemy cynamonem i bułką tartą.
Umyte jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę lub plasterki. Gotujemy w garnku do miękkości. Dodajemy jabłka ze słoika i mieszamy. Jeśli jabłka są jeszcze mało kwaśne możemy dodać soku z cytryny, a jeśli są zbyt kwaśne to dodajemy cukru. Gotowe nadzienie wykładamy na kruche ciasto i pieczemy 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W trakcie pieczenia ubijamy na sztywno pianę z białek i ciągle ubijając wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Gotową pianę wykładamy na ciasto, a na wierzch ścieramy zamrożone ciasto. Pieczemy jeszcze 15 minut na złoty kolor. Ciasto pozostawiamy jeszcze kilka minut w piekarniku, aby piana nie opadła.
Audycja z dnia 17 czerwca 2020.
Ciasto orzechowe z jabłkami
Składniki:
6 średnich jabłek
1,5 szklanki cukru
2 szklanki orzechów
2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
Wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na pół godziny. Orzechy drobno kroimy.
Wszystkie pozostałe składniki mieszamy, dodajemy jabłka i orzechy. Wylewamy na blaszkę. Pieczemy około 1 godziny w 180 st C
Ogórki małosolne z papryczką chilli i miodem
Składniki:
0,5 kg ogórków gruntowych
1 papryczka chilli
1 łyżka miodu
1 litr wody
1 łyżka soli kamiennej
2 plasterki chrzanu
2 gałązki kopru
2 ząbki czosnku
2 liście dębu
Sposób przygotowania:
Wodę gotujemy, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia, następnie dodajemy łyżkę miodu.
Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w grubsze plasterki.
Do słoika wkładamy kolejno warstwy:
gałązkę kopru
liść dębu
plasterek chrzanu
ząbek pokrojonego czosnku
połowę pokrojonych ogórków
1/2 papryczki chilli pokrojonej w plasterki
gałązkę kopru
liść dębu
plasterek chrzanu
ząbek pokrojonego czosnku
Czynność powtarzamy.
Ogórki zalewamy lekko ciepłą zalewą. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 24 godziny (jeśli przetrzymamy dłużej, ogórki będą bardziej ukiszone).
Ogórki dobrze komponują się z mięsami z grilla ale sprawdzają się też świetnie jako dodatek do kanapek.
Kotlety z płatków owsianych
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
2 szklanki przegotowanej gorącej wody
1 jajko
1/2 szklanki startego żółtego sera
1 duża marchewka
4 duże pieczarki
1 duża cebula
1 pomidor
1 papryczka chili
bułka tarta do obtoczenia kotletów
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Wykonanie:
Do miski wsypujemy płatki, zalewamy wrzątkiem, mieszamy i przykrywamy talerzykiem. Odstawiamy na około 15 minut. Pomidor parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki, marchew, cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na patelnię wlewamy olej , przekładamy warzywa, oprószamy lekko solą i podsmażamy. Do zimnych i napęczniałych płatków dodajemy: ser, warzywa, pokrojoną papryczkę chili, pomidor ,jajko i wszystko dobrze mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Ręce maczamy w zimnej wodzie, nabieramy porcję farszu, formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki smażymy na oleju z obydwu stron po kilka minut, na rumiano. Możemy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Takie kotlety podajemy z dowolnym sosem, np. pieczarkowym , grzybowym lub pomidorowym.
Propozycja druga. Z tego farszu możemy również upiec pasztet, musimy tylko do masy dosypać pół szklanki suchych płatków owsianych, aby po upieczeniu był zwarty i dobrze się kroił. Przekładamy farsz do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię wygładzamy łyżką maczaną w wodzie i pieczemy ok 1 godz w 180st C.
Sos do grillowanych mięs i warzyw I
Składniki:
3 łyżki majonezu
3 – 4 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
drobno pokrojony pęczek szczypiorku
mieszanka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami sosu. Doprawiamy solą i pieprzem i schładzamy w lodówce.
Sos do grillowanych mięs i warzyw II
Składniki :
3 łyżki keczupu
2 łyżki majonezu
obrany i drobno pokrojony pomidor
drobno pokrojony ogórek konserwowy
1 mała cebulka w kostkę
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Płynne składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do nich posiekane składniki. Doprawiamy solą i pieprzem i schładzamy w lodówce.
Marynata do skrzydełek z grilla
Składniki:
1 kg skrzydełek
szklanka keczupu
6 łyżek oleju
4 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
4 łyżki sosu sojowego
4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
pół łyżeczki suszonej bazylii
sól
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie razem mieszamy. Umyte skrzydełka oprószamy solą, zalewamy przygotowaną marynatą i pozostawiamy na 12 godzin pod przykryciem w lodówce.
Marynata miodowo-musztardowa do karkówki z grilla
Składniki:
1 kg karkówki
4 łyżki musztardy, np. sarepskiej lub francuskiej
2 łyżki miodu
1/2 szklanki oleju
4 ząbki czosnku
4 łyżki octu winnego
4 łyżki sosu sojowego
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Marynatę do karkówki doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Umyte mięso na grilla kroimy w plastry, oprószamy z obu stron solą, zalewamy przygotowaną marynatą i dokładnie mieszamy. Mięso pozostawiamy pod przykryciem na całą noc.
Audycja z dnia 20 maja 2020.
Chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej niepalonej
Składniki:
2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki mąki kokosowej ( wchłania wilgoć)
1 łyżeczka soli
Woda
Wykonanie:
Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do szklanej salaterki lub słoika i zalewamy przegotowaną, wystudzoną wodą w takiej ilości, aby było jej 3 cm nad powierzchnią kaszy. Po pierwszej dobie dokładnie mieszamy a po drugiej dobie kaszę miksujemy w blenderze. Dodajemy siemię lniane, mąkę, sól i mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do zimnego piekarnika przygotowany chleb oraz miskę z gorącą wodą i pozostawiamy na ok. 10 godzin do wyrośnięcia lub na całą noc. Następnie pieczemy w 200 st. C przez ok 1 godzinę.
Wiosenna sałatka warstwowa
Składniki:
2 garście roszponki
3 jajka
100 g sera feta
1 długi ogórek
1 pęczek rzodkiewki
3 łyżki majonezu
1 mały jogurt naturalny
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sól, pieprz
Przygotowanie sałatki i jej warstwy:
- Roszponkę myjemy, osuszamy i układamy na dno szklanego naczynia
- Rzodkiewkę oczyszczamy, myjemy i kroimy w półplasterki
- Jogurt z majonezem doprawiony solą i pieprzem
- Ogórka obieramy i kroimy w dużą kostkę
- Ser feta kroimy w kosteczkę
- Jogurt z majonezem doprawiony solą i pieprzem
- Jajka ugotowane i pokrojone w dużą kostkę
- Posiekany szczypiorek
Kotlety z ryżem i młodą kapustą
Składniki:
3 szklanki ugotowanego ryżu
3 szklanki posiekanej drobno białek kapusty surowej
2 cebule
2-3 marchwie
1/3 szklanki mąki ryżowej
1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
pęczek koperku
sól i pieprz do smaku
płatki kukurydziane lub bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy bardzo drobno. Na patelni z kilkoma łyżkami oleju podsmażamy posoloną cebulę, dodajmy kapustę startą na tarce jarzynowej marchewkę. i dusimy, często mieszając, aż warzywa będą miękkie. Cały płyn musi nam odparować, ale warzywa nie mogą być zbyt suche. W misce mieszamy schłodzony ryż z warzywami, poszatkowanym koperkiem, przyprawami oraz mąkami. Formujemy kotlety, obtaczamy je w zmielonych płatkach kukurydzianych lub bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Jako dodatek możemy podać sos pomidorowy lub pieczarkowy.
Ciasto Brownie
Składniki:
6 jajek
3 gorzkie czekolady
1,5 kostki masła (300g)
2 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
Rum 40 ml (3 łyżki)
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy z 1,5 gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej i pozostawiamy do przestudzenia. Całe jajka ucieramy z cukrem i dodajemy do nich rozpuszczone masło z czekoladą, przesianą mąkę oraz rum i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Pozostałe 1,5 czekolady drobno kroimy nożem na małe kawałki. Tortownicę o średnicy 26 cm lub prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie zaciskamy obręcz. (Możemy formę wysmarować również masłem i posypać mąką). Pieczemy w nagrzanym piekarniku pół godziny w temperaturze 180°C. (Sprawdzamy ciasto patyczkiem. Jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy). Ciasto możemy polać polewą czekoladową i podawać na ciepło lub na zimno.
Audycja z dnia 15 kwietnia 2020.
Ciasteczka z kleiku ryżowego
Składniki:
1 paczka kleiku ryżowego (190 g); bezsmakowego
3 jajka
1 kostka miękkiego masła (250 g)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
4 czubate łyżki wiórków kokosowych
4 czubate łyżki sezamu
marmolada do wypełnienia ciastek
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy razem i wyrabiamy. Formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach. W każdej kulce, okrągłym końcem drewnianej łyżki robimy wgłębienie i wkładamy trochę marmolady. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 20 – 25 minut, do ciemnozłotego koloru.
Udka z kurczaka pieczone z jabłkami
Składniki:
1 kg udek z kurczaka
2 średnie jabłka
2 cebule
sok z połowy cytryny
¼ szklanki wody
Marynata:
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka soli
½ łyżeczki pieprzu
4 łyżki oleju
Wykonanie: Mięso myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Wszystkie składniki marynaty łączymy razem i przyprawiamy z obu stron porcje kurczaka. Następnie skrapiamy olejem i mieszamy. Przykrywamy i pozostawiamy w lodówce na całą noc.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząsteczki. Mięso z obu stron podsmażamy na złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso posypujemy równomiernie po wierzchu podsmażoną cebulą, układamy jabłka, podlewamy wodą i wlewamy sok z cytryny. Przykrywamy naczynie, i pieczemy w 180 st przez 60- 75 minut. Na ostatnie 20 minut zdejmujemy przykrywę, aby mięso się zarumieniło. Smacznego!!!
Bułeczki drożdżowe śniadaniowe
Składniki:
500g mąki pszenne, graham lub żytniej
25 g drożdży
200ml wody
100ml mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
5 łyżek oleju
Wykonanie: Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę z mlekiem. Dodajemy sól, cukier, rozkruszone drożdże, dodajemy olej, mąkę i mieszamy wszystkie składniki. Ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i kilka minut wyrabiamy aż ciasto przestanie kleić się do rąk , ok 5 minut. Tak wyrobione ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką. Ciasto dzielimy na 6 równych porcji( możemy to zrobić za pomocą wagi. Każdy kawałek waży po 144g ). formujemy bułki, obtaczamy delikatnie w mące, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tępą stroną noża robimy przedziałek. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 st góra dół z termoobiegiem, piekarnik spryskujemy wodą i pieczemy bułki przez 20 minut. Smacznego!!!
Chleb pełnoziarnisty na drożdżach
Składniki:
1 kg mąki pszennej
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek łuskanego słonecznika
1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
3 łyżki sezamu
2 łyżki pestek dyni
1,5 łyżki soli
3 łyżki cukru
50g świeżych drożdży
1 litr ciepłej wody
Wykonanie:
Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże dokładnie mieszamy. Zalewamy letnią wodą i wyrabiamy ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Mieszamy ponownie i przekładamy do dwóch natłuszczonych i oprószonych mąką pszenną foremek keksowych o wymiarach 9x28cm. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut aż ciasto wyrośnie do pełnych foremek. Pieczemy około 50-60 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190-220 st C . Po wyjęciu studzimy na kratce. Smacznego!!!
Audycja z dnia 18 marca 2020.
Syrop na odporność
Składniki:
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
pół cytryny
2 łyżki miodu
4 cm świeżego imbiru
łyżka kurkumy
Kolejność podanych składników, które układamy w słoik:
pokrojona w piórka cebula
plasterki czosnku
plasterki imbiru
kurkuma
miód
obrana ze skórki oraz pokrojona na ćwiartki cytryna.
Jeśli przygotowujemy z większej ilości składników, to czynność powtarzamy. Po ułożeniu wszystkich składników w słoiku, delikatnie je ugniatamy, zamykamy słoik i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce, a następnie wstawiamy do lodówki. Pijemy codziennie po 2-3 łyżeczki. Syrop możemy rozcieńczyć przegotowaną, wystudzoną wodą.
Pasztet drobiowy wielkanocny
Składniki:
1 kg udek z kurczaka
30 dag tłustego wędzonego boczku
20 dag wątróbek drobiowych
2 jajka
2 cebule
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
1 litr wody
10 dag rodzynek
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
do formy:
papier do pieczenia
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na kawałki o długości około 5 cm. Wątróbkę dokładnie płuczemy. Boczek kroimy na 3 kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę z warzywami, dodajemy umyte udka, boczek liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu do całkowitej miękkości mięsa drobiowego. Udka wyjmujemy, do garnka wkładamy wątróbkę i gotuj przez 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Z wywaru wyjmujemy boczek, wątróbkę i warzywa. Wywar przecedzamy przez sitko. Z udek usuwamy kości. Wszystkie mięsa (udka, boczek, wątróbkę) oraz warzywa mielimy w maszynce, używając sitka z drobnymi oczkami. Do mięsa dodajemy tyle wywaru( ja dałam ¾ szklanki), by otrzymać dość wilgotną masę. Wybijamy jajka, doprawiamy ją solą i pieprzem, wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Podajemy z chrzanem lub ćwikłą z buraczków.
Mazurek z białą czekoladą i śliwkami
Ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
5 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 żółtka
szczypta soli
Wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wkładamy je na 1 godz. do lodówki.
Następnie foremkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą, wylepiamy ciastem pamiętając o rancie. Ciasto powinno mieć ½ centymetra grubości.
Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. ok 180°C 15-20 min.
Pozostawiamy do wystudzenia.
Masa:
2 tabliczki białej czekolady
½ szklanki śmietany kremówki 36%
20 dag suszonych śliwek
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie wlewamy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Tak przygotowaną masę wlewamy na ciasto i przyozdabiamy pokrojonymi w paseczki suszonymi śliwkami. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby czekoladowa polewa stężała.
Biała kiełbasa pieczona w boczku z sosem chrzanowym
Składniki:
5 pętek białej kiełbasy parzonej ( jeśli mamy surową to powinnyśmy ją sparzyć we wrzącej wodzie)
10 plasterków parzonego boczku
Sos chrzanowy:
5 łyżek chrzanu tartego
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
½ jabłka
mała cebula
sól i pieprz
Wykonanie:
Kiełbasę kroimy na pół, każdą część owijamy plasterkiem boczku i spinamy wykałaczką. Układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy pół godziny w 160 stopniach do zrumienienia.
Sos chrzanowy:
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy posiekaną cebulę, chrzan, majonez i jogurt naturalny. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Gotowy sos przekładamy do miseczki i podajemy upieczoną białą kiełbasę z dodatkiem pieczywa.
Audycja z dnia 19 lutego 2020.
Szaszłyki drobiowe z warzywami w cieście naleśnikowym
Składniki:
1 kg piersi z kurczaka
500g pieczarek
5 czerwonych cebul
3 średniej wielkości cukinie
2 kolorowe papryki
Olej
Przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, papryka słodka mielona,
czosnek granulowany
Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i dodajemy olej. Taką marynatą smarujemy mięso i odstawiamy do lodówki. Paprykę kroimy w większą kostkę, cukinię w plastry, pieczarki i cebulę w cząstki i również oprószamy przyprawami i skrapiamy olejem. Na patyczki szaszłykowe nabijamy naprzemiennie mięso i warzywa. Obtaczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie zapiekamy w nagrzanym piekarniku w 180 st 15 minut, tak aby mięso i warzywa nie były surowe.
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
1 jajko
sól, pieprz
Wykonanie:
Mąkę z przyprawami, żółtko, wodę i mleko miksujemy na jednolitą konsystencję. Ubijamy pianę z białka i delikatnie mieszamy z ciastem.
Pączki wykwintne
Składniki:
- 1 kg mąki tortowej
12 dag drożdży
16 dag cukru
16 dag masła
1 cukier waniliowy
0.5 l mleka
10 żółtek
2 łyżki spirytusu
Twarda marmolada do nadzienia
Tłuszcz do smażenia
Lukier:
2 szklanki cukru pudru
4-5 łyżek przegotowanej wody
sok z cytryny do smaku
aromat rumowy
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski. Robimy rozczyn : drożdże rozkruszamy w oddzielnym naczyniu, wlewamy szklankę ciepłego mleka, dodajemy 3 łyżki cukru i wsypujemy tyle mąki, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. W trakcie jak rozczyn rośnie, żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Masło rozpuszczamy w garnku i pozostawiamy do wystudzenia. Do przesianej mąki wlewamy wyrośnięty rozczyn, ubite z cukrem żółtka i resztę ciepłego mleka. Wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk i od naczynia ( 20 min). Wlewamy lekko rozpuszczone masło i dodajemy spirytus, ponownie wyrabiamy do połączenia się składników. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość 0.5 cm Z ciasta wykrawamy krążki, na środku umieszczamy płaską łyżeczkę marmolady, sklejamy brzegi i formujemy pączki. Odkładamy je na oprószoną mąką deskę w odstępach, tak aby podczas wyrastania się nie skleiły i pozostawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Smażymy je na małym ogniu, do chwili aż zrumienią się z obydwu stron. Dla pewności sprawdzamy drewnianym patyczkiem, wbijając go w smażący się pączek. Jeśli patyczek jest suchy, wyjmujemy je na papierowy ręcznik, odsączamy z tłuszczu, po przestudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Wykonanie lukru:
Cukier puder mieszamy z wodą, do smaku dodajemy sok z cytryny i rum.
Ciasto Tiramisu
Składniki:
480g podłużnych biszkoptów (3 opakowania)
750g serka mascarpone
5 żółtek + 5 łyżek cukru pudru
500ml śmietany kremówki 36%
2 torebki śmietan-fix
Kakao gorzkie do posypania 3 warstw ciasta
Do nasączenia biszkoptów:
3 szklanki gorącej wody
7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
¼ szklanki likieru amaretto
5 łyżek spirytusu
Wykonanie:
Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do ostudzenia.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy zmiksowany serek mascarpone i delikatnie mieszamy.
Schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno i stale ubijając wsypujemy śmietan-fix Dodajemy do wcześniej zrobionej masy i mieszamy.
Do wystudzonej kawy wlewamy amaretto i spirytus. Biszkopty zanurzamy w kawie i układamy na dnie formy (34cm x 23cm) jeden obok drugiego.
Biszkopty posypujemy przez gęste sitko kakao i wykładamy na to połowę kremu. Znów posypujemy kakao.
Powtórnie układamy nasączone biszkopty, posypujemy kakao i wykładamy pozostałą częścią kremu. Na wierzch ciasta posypujemy kakao.
Wstaw do lodówki na 2h. Smacznego!
Sałatka z buraków
Składniki:
1 burak upieczony (lub ugotowany w wodzie) – 300g
2 garście rukoli
50 g sera feta
1 czerwona cebula
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka nasion słonecznika
Dressing:
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
½ łyżeczka miodu
Sól, pieprz
Wykonanie:
Rukolę myjemy i osuszamy. Buraka (bez skórki) kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka a fetę w kostkę. Nasiona i pestki prażymy na suchej patelni. Łączymy składniki i polewamy całość przygotowanym dressingiem 🙂 Smacznego!
Audycja z dnia 22 stycznia 2020.
Ryba w zalewie octowej
Składniki:
1,5 kg filetów rybnych : szczupaka, karpia, sandacza, dorsza lub inne ryby bez łusek
mąka do obtoczenia ryby: pszenna lub bezglutenowa
sól i pieprz lub gotową przyprawę do ryby
olej do smażenia
Zalewa octowa:
6 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
2 cebule
5 Liści laurowych
10 kulek ziela angielskiego
2 łyżki soli kamiennej
5 łyżek cukru
Wykonanie:
filety rybne dzielimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Rybę odkładamy na bok. Wszystkie składniki zalewy oprócz octu wraz z pokrojona w półplasterki cebulą zagotowujemy. Dodajemy ocet i ponownie doprowadzamy do wrzenia. W słoikach układamy do ¾ wysokości rybę i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy szczelnie pokrywkę, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Rybę możemy podawać następnego dnia, ale również możemy ją przechowywać kilka miesięcy w chłodnym miejscu.
Kurczak w sosie śmietanowo – pieczarkowym
Składniki:
1 kg pałek z kurczaka
2 szklanki bulionu warzywnego
500 ml śmietany 18%
50 dag małych pieczarek
2 średnie cebule
1 mały pęczek natki pietruszki
1 łyżka ziół prowansalskich
sól
świeżo mielony czarny pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Kurczaka myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Natkę pietruszki drobno siekamy.
Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką, skrapiamy olejem i wstawiamy na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim pałki kurczaka z obu stron, na złoty kolor. Na tej samej patelni smażymy cebulę, dodajemy pieczarki i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażymy, aż cały sok odparuje. Zagotowujemy bulion warzywny, wkładamy podsmażone udka i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, do wywaru dodajemy pieczarki z cebulą i śmietanę zahartowaną wywarem. Delikatnie zagotowujemy sos, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i zalewamy nim udka. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem jeszcze 20 minut(do miękkości udek). Podajemy ze świeżym pieczywem, ryżem lub ziemniakami z wody.
Faworki
Składniki:
45 dag mąki
9 żółtek
1 ½ łyżki cukru pudru
5 łyżek kwaśnej śmietany
3 łyżki spirytusu (lub octu)
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrabiamy do otrzymania gładkiej kuli ciasta.
Następnie ciasto dobrze ubijamy wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Wszystko to ma na celu wtłoczenie w ciasto jak największej ilości powietrza – ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. Po skończeniu ciasto owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez 30 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko, tniemy na paski długości 10 cm i szerokości 2-3 cm, na środku robimy małe przecięcia i wywijamy faworki. Smażymy na małym ogniu, na dobrze rozgrzanym tłuszczu na jasno złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku i po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem z wanilią.
Pazurki makowe
Składniki:
500g mąki pszennej
250g masła
100g cukru pudru
50g drożdży
2 całe jajka i 3 żółtka
Cukier waniliowy
3 łyżki gęstej śmietany
Szczypta soli
Masa makowa:
250 g suchego maku
100g masła
4 łyżki miodu prawdziwego
3 jajka
150g cukru
1 cukier waniliowy
Olejek migdałowy
½ łyżeczki cynamonu
Bakalie: rodzynki, orzechy, migdały
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z letnią śmietaną. Mąkę przesiewamy do miski, siekamy z masłem, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Powinno mieć konsystencję jak na pierogi. Przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 1 godz.
Masa makowa:
Mak zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na małym ogniu na 30 min. Następnie odcedzamy na gęstym sitku i mielimy w maszynce o najdrobniejszych oczkach 2-3 razy. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy miód, cukier, cukier waniliowy, mak , pokrojone bakalie, żółtka, sól i aromat. Podsmażamy stale mieszając. Gdy mak przestygnie, dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części i każdą porcję rozwałkowujemy w formie prostokąta. Nakładamy mak wzdłuż dłuższego brzegu ciasta, zwijamy jak na paszteciki, odcinamy nożem rulon od reszty ciasta i kładziemy łączeniem do spodu. Tniemy 5 cm kawałki i każdy kawałek nacinamy 3-4 razy w poprzek(wtedy powstają pazurki) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem możemy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać posiekanymi orzechami, lub po upieczeniu polukrować. Pieczemy 15-20 minut w 180 st na złoty kolor.
Z tego ciasta możemy również zrobić tradycyjny makowiec, zawijając jak struclę.