Z loretańskiej kuchni

Zapraszamy wszystkich do korzystania z doświadczenia kulinarnego Siostry Faustyny loretanki.
W każdą trzecią środę miesiąca Siostra podaje na antenie Radia Maryja swoje sprawdzone przepisy. Na naszej stronie będziemy zamieszczać przepisy z poszczególnych audycji.

Audycja z dnia 16 września 2020

Zapiekanka warzywna z kurczakiem na kruchym cieście

Składniki:

1 filet z piersi kurczaka

1,5 szkl. mąki pszennej

1 jajko

100g masła

po 5  różyczek brokuła i kalafiora

1 marchewka

sos:

2 jajka

4 łyżki startego żółtego sera

3 łyżki gęstej śmietany

1 łyżka posiekanego koperku

sól, pieprz

2 łyżki oleju

masło i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Składniki na kruche ciasto łączymy ze sobą i chłodzimy godzinę w lodówce. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy kurczaka, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą curry. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie. Różyczki  brokuła i kalafiora również gotujemy na półtwardo. Warzywa  odcedzamy na sitku. Spód tortownicy o śr.22 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Schłodzonym kruchym ciastem wykładamy dno i boki tortownicy na wysokość 3-4 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 190 st.  Na podpieczony spód wykładamy  kawałki kurczaka i warzywa. Składniki na sos łączymy i wylewamy na wierzch zapiekanki.  Pieczemy jeszcze 20-25 minut w 180 st., aż wierzch się  podpiecze.

Po wyjęciu z pieca od razu kroimy i podajemy na ciepło z ulubionymi sosami.

Pierogi ze świeżymi grzybami

Składniki:

500g mąki pszennej

1 szklanka wrzącej wody

½ szklanki mleka

½ szklanki oleju

1 łyżeczki soli

Farsz do pierogów:

600 g świeżych grzybów

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka bułki tartej

4 łyżki oleju

sól, pieprz

Wykonanie:

Świeże grzyby oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Płuczemy krótko pod zimną, bieżącą wodą. Przepłukane grzyby zalewamy wodą w garnku, solimy i gotujemy maksymalnie 15 minut a następnie odcedzamy na sitku. Podsmażamy na oleju pokrojoną cebulkę, dodajemy pokrojone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Całość podsmażamy, tak by odparował nadmiar płynu, a masa miała zwartą konsystencję. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.  Pozostawiamy do przestudzenia. Do zimnego farszu wsypujemy bułkę tartą  i dokładnie mieszamy.

Wykonanie ciasta na pierogi:

Mąkę przesiewamy do miski. Wodę mieszamy z mlekiem i olejem, wlewamy do mąki, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto na pierogi. Ciasto dzielimy na  części i kolejno rozwałkowujemy każdą na cienki placek około 2-3 mm, obsypując stolnicę mąką. Za pomocą szklanki wycinamy z przygotowanego ciasta kółka. Umieszczamy farsz – po 1 łyżeczce na środku każdego z nich. Dokładnie zlepiamy boki, formując pierogi. W dużym garnku zagotowujemy wodę, osoloną z dodatkiem łyżki olej. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy jeszcze przez około 2 minut po wypłynięciu pierogów. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka.

Ciasto buraczano-marchewkowe

Składniki:

3 jajka

¾ szklanki  cukru

1 szklanka  oleju

aromat waniliowy

1 szklanka  surowych startych buraków

1 szklanka startej marchwi

½  szklanki posiekanych orzechów włoskich

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i aromat, mieszamy. Dodajemy buraki, marchew i  orzechy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystkie składniki. Ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 1 godz. W 180 st.

Sałatka z kapusty na zimę

Składniki:

5 kg kapusty poszatkować

1 kg papryki pokroić w paski

½ kg marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej

1 kg cebuli pokroić w piórka

Wykonanie :

Pokrojone warzywa mieszamy razem,  zasypujemy ½ kg cukru ,  4 łyżkami soli i pozostawiamy na 2 godz.  W szerokim garnku zagotowujemy 1szkl octu i 2 szkl wody. Dodajemy warzywa wraz z sokiem i gotujemy 5 minut od zagotowania. Sałatkę wkładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia . Sałatka jest bardzo dobrym dodatkiem do dań mięsnych na zimę.

Audycja z dnia 19 sierpnia 2020

Lody owocowe

Składniki:

400g zamrożonych malin, truskawek, wiśni lub innych owoców

400g  zamrożonych i pokrojonych na kawałki bananów(waga bez skórki)

60 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%

Kilka suszonych daktyli, aby lody były słodsze

 

Wykonanie:

Truskawki i banany umieszczamy w misie malaksera i miksujemy do powstania masy o konstystencji lodów. Dolewamy śmietanę kremówkę, dodać suszone daktyle i ponownie miksujemy, aż do osiągnięcia lekko kremowej i jednolitej konsystencji.  Podajemy natychmiast lub odkładamy do zamrażarki na później.

Pasta z pieczonych warzyw

Składniki:

1,5 kg obranej i pozbawionej komór nasiennych cukinii

6 czerwonych papryk

1 kg pomidorów

8 cebul

1 główka czosnku

2 łyżeczki ostrej papryki

Pół łyżeczki ziół prowansalskich

Słoik suszonych pomidorów w oleju (280g)

Sól, olej

Wykonanie:

Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski wraz z cukinią. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na jedną dużą lub dwie blaszki wykładamy pokrojone oprócz czosnku warzywa, skrapiamy olejem i posypujemy ziołami . Pieczemy najpierw przez 10 minut w 180 st C , następnie dokładamy czosnek i pieczemy jeszcze  kolejne 20 minut. W trakcie pieczenia mieszamy. Wyjmujemy z piekarnika, odsączamy na sitku i gdy warzywa ostygną, miksujemy. następnie dodajemy suszone pomidory i ponownie miksujemy. Na koniec doprawiamy solą i papryką do smaku.  Pasta jest znakomita do pieczywa, wędlin i mięs. Możemy ją włożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i pasteryzować w wodzie 20 minut od zagotowania.

Surówka z cukinii I

1 kg wydrążonej i pozbawionej komór nasiennych cukinii

2 średnie marchewki

2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny

2 łyżki nasion słonecznika lub posiekanych orzechów włoskich

Sos do surówki:

½ łyżeczki musztardy

½ łyżeczki miodu

Sok z połowy cytryny

2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Cukinię  ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Lekko solimy i pozostawiamy na 10 minut, aby zmiękła. Wyciskamy sok, dodajemy starte marchewki, rodzynki lub żurawinę. Składniki marynaty łączymy razem i dodajemy do surówki.  Przekładamy do salaterki i posypujemy uprażonymi nasionami słonecznik lub orzechami.

 

 

Surówka z cukinii II

Składniki:

1 średniej wielkości cukinia (około 500g)

1 marchew

1 jabłko

2 łyżki  soku z cytryny

Pół pęczka posiekanego szczypiorku

2-3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego

½ łyżeczki cukru

Sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. (Jeśli ma twardą skórę to obieramy i pozbawiamy komór nasiennych) oprószamy solą, pozostawiamy na 10 minut i odciskamy sok. Jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce. Warzywa skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy posiekany szczypiorek, majonez, przyprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Możemy również do surówki dodać dwa starte ogórki kiszone a pominąć sok z cytryny.

Audycja z dnia 15 lipca 2020.

Kotlety mielone z cukinią

Składniki:

2 cukinie

1 pęczek natki pietruszki

30 dag mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego

1  kajzerka namoczona w mleku

1 jajko

sól, pieprz

1 łyżeczka ziół prowansalskich

bułka tarta do panierowania

tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach a następnie dodajemy do mięsa razem z jajkiem, kajzerką i posiekaną natką pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy do masy i mieszamy. Formujemy małe kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor.

Cukinia jak ananas

Składniki:

3 kg cukinii

½  litra wody

¾  szklanki octu 10%

1 kg cukru

1 łyżeczka kurkumy

1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Cukinie obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wodę zagotowujemy z octem  i gorącą zalewamy cukinię. Odstawiamy na 12 godzin . Po tym czasie cukinię odcedzamy i układamy w słoikach. Wodę zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i kurkumą.  Zalewamy tym cukinię w słoikach , zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min. Dokręcamy słoik,  odwracamy do góry dnem i układamy na ścierce do wystygnięcia.

Sałatka z cukinii

Składniki:

1,5 kg młodej cukinii

2 cebule

1 papryka czerwona

2 ząbki czosnku

1 ¼  szklanki octu

1,5 łyżki soli

¾ szklanki cukru

1 łyżka gorczycy

3 łyżeczki mielonej kurkumy

Wykonanie:

Cukinię myjemy i wraz ze skórką kroimy w półplasterki. Paprykę kroimy w słupki a cebulę w piórka. Warzywa mieszamy z przyprawami i pozostawiamy na 4 godziny. Nakładamy w wyparzone słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut.

 

Szarlotka loretańska

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

4 jajka

1 szklanka cukru

200g masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka octu jabłkowego

2 łyżki gęstej śmietany

 

Nadzienie :

1,5 kg jabłek

1 litrowy słoik jabłek prażonych

1 łyżka cynamonu

3 łyżka bułki tartej

Piana:

4 białka

½ szklanki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka octu jabłkowego

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, pokrojone masło, cukier, żółtka i śmietanę. W trakcie zagniatania wlewamy ocet jabłkowy. Wyrabiamy ciasto.  ¼ ciasta wkładamy do zamrażarki a resztę  na ½ godziny do lodówki.  Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.  Posypujemy cynamonem i bułką tartą.

Umyte jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę lub plasterki. Gotujemy w garnku do miękkości. Dodajemy jabłka ze słoika  i mieszamy. Jeśli jabłka są jeszcze mało kwaśne możemy dodać soku z cytryny, a jeśli są zbyt kwaśne to dodajemy cukru. Gotowe nadzienie wykładamy na kruche ciasto i pieczemy 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W trakcie pieczenia ubijamy na sztywno pianę z białek i ciągle ubijając wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Gotową  pianę wykładamy na ciasto, a na wierzch ścieramy zamrożone ciasto. Pieczemy jeszcze 15 minut na złoty kolor. Ciasto pozostawiamy jeszcze kilka minut w piekarniku, aby piana nie opadła.

Audycja z dnia 17 czerwca 2020.

Ciasto orzechowe z jabłkami

Składniki:

6 średnich  jabłek

1,5 szklanki cukru

2 szklanki orzechów

2 szklanki mąki pszennej

4 jajka

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 szklanki oleju

Wykonanie:

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na pół godziny. Orzechy drobno kroimy.

Wszystkie pozostałe składniki mieszamy, dodajemy jabłka i orzechy. Wylewamy na blaszkę. Pieczemy około 1 godziny w  180 st C

Ogórki małosolne z papryczką chilli i miodem

Składniki:

0,5 kg ogórków gruntowych

1 papryczka chilli

1 łyżka miodu

1 litr wody

1 łyżka soli kamiennej

2 plasterki chrzanu

2 gałązki kopru

2 ząbki czosnku

2 liście dębu

Sposób przygotowania:

Wodę gotujemy, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia, następnie dodajemy łyżkę miodu.

Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy  w grubsze plasterki.

Do słoika wkładamy kolejno warstwy:

gałązkę  kopru

liść dębu

plasterek chrzanu

ząbek pokrojonego czosnku

połowę pokrojonych ogórków

1/2 papryczki  chilli pokrojonej w plasterki

gałązkę kopru

liść dębu

plasterek chrzanu

ząbek pokrojonego czosnku

Czynność powtarzamy.

Ogórki zalewamy  lekko ciepłą zalewą. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 24 godziny (jeśli przetrzymamy dłużej, ogórki będą bardziej ukiszone).

Ogórki dobrze komponują się z mięsami z grilla ale sprawdzają się też świetnie jako dodatek do kanapek.

Kotlety z płatków owsianych

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych

2 szklanki przegotowanej gorącej wody

1 jajko

1/2 szklanki startego żółtego sera

1 duża marchewka

4 duże pieczarki

1 duża cebula

1 pomidor

1 papryczka chili

bułka tarta do obtoczenia kotletów

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

Wykonanie:

Do miski wsypujemy płatki, zalewamy wrzątkiem, mieszamy i przykrywamy talerzykiem. Odstawiamy na około 15 minut. Pomidor parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki, marchew, cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na patelnię wlewamy olej , przekładamy warzywa, oprószamy lekko solą i podsmażamy. Do zimnych i napęczniałych płatków dodajemy: ser, warzywa, pokrojoną papryczkę chili, pomidor ,jajko i wszystko dobrze mieszamy. Przyprawiamy do smaku.  Ręce maczamy w zimnej wodzie, nabieramy porcję farszu, formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki  smażymy na oleju z obydwu stron po kilka minut, na rumiano. Możemy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Takie kotlety  podajemy z dowolnym sosem, np. pieczarkowym , grzybowym lub pomidorowym.

Propozycja druga. Z tego farszu możemy również upiec pasztet, musimy tylko do masy dosypać pół szklanki suchych płatków owsianych, aby po upieczeniu był zwarty i dobrze się kroił. Przekładamy farsz do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię wygładzamy łyżką maczaną w wodzie i pieczemy ok 1 godz w 180st C.

Sos do grillowanych mięs i warzyw  I

Składniki:

3 łyżki majonezu

3 – 4 łyżki jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

drobno pokrojony pęczek szczypiorku

mieszanka ziół prowansalskich

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami sosu. Doprawiamy solą i pieprzem i schładzamy w lodówce.

 

 

 

Sos do grillowanych mięs i warzyw  II

 Składniki :

3 łyżki  keczupu

2 łyżki  majonezu

obrany i drobno pokrojony  pomidor

drobno pokrojony ogórek konserwowy

1 mała cebulka w kostkę

sól i pieprz do smaku

 Przygotowanie:

Płynne składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do nich posiekane składniki. Doprawiamy solą i pieprzem i schładzamy w lodówce.

Marynata do skrzydełek z grilla

Składniki:

1 kg skrzydełek

szklanka keczupu

6 łyżek oleju

4 łyżki miodu

2 łyżki musztardy

4 łyżki sosu sojowego

4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

pół łyżeczki suszonej bazylii

sól

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty  dokładnie razem mieszamy. Umyte skrzydełka oprószamy solą, zalewamy przygotowaną marynatą i pozostawiamy na 12 godzin pod przykryciem w lodówce.

 

Marynata miodowo-musztardowa do karkówki z grilla

Składniki:

1 kg karkówki

4 łyżki musztardy, np. sarepskiej lub francuskiej

2 łyżki miodu

1/2 szklanki oleju

4 ząbki czosnku

4 łyżki octu winnego

4 łyżki sosu sojowego

sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Marynatę do karkówki  doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Umyte mięso na grilla kroimy w plastry, oprószamy z obu stron solą, zalewamy przygotowaną marynatą i dokładnie mieszamy. Mięso pozostawiamy pod przykryciem na całą noc.

Audycja z dnia 20 maja 2020.

Chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej niepalonej

Składniki:

2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej

2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

2 łyżki mąki kokosowej ( wchłania wilgoć)

1 łyżeczka soli

Woda

Wykonanie:

Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do szklanej salaterki lub słoika i zalewamy przegotowaną, wystudzoną wodą w takiej ilości, aby było jej  3 cm nad powierzchnią kaszy. Po pierwszej dobie dokładnie mieszamy a po drugiej dobie kaszę miksujemy w blenderze. Dodajemy siemię lniane, mąkę, sól i mieszamy.  Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do zimnego piekarnika przygotowany chleb oraz miskę z gorącą wodą i pozostawiamy na ok. 10 godzin  do wyrośnięcia lub na całą noc. Następnie pieczemy w 200 st. C przez ok 1 godzinę.

Wiosenna sałatka warstwowa

Składniki:

2 garście roszponki

3 jajka

100 g sera feta

1 długi ogórek

1 pęczek rzodkiewki

3 łyżki  majonezu

1 mały jogurt naturalny

2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sól, pieprz

Przygotowanie sałatki i jej warstwy:

  1. Roszponkę myjemy, osuszamy i układamy na dno szklanego naczynia
  2. Rzodkiewkę oczyszczamy, myjemy i kroimy w półplasterki
  3. Jogurt  z majonezem doprawiony solą i pieprzem
  4. Ogórka  obieramy i kroimy w dużą kostkę
  5. Ser  feta kroimy w kosteczkę
  6. Jogurt z majonezem doprawiony solą i pieprzem
  7. Jajka ugotowane i pokrojone w dużą kostkę
  8. Posiekany szczypiorek

Kotlety z ryżem i młodą kapustą

 

Składniki:

3 szklanki ugotowanego ryżu

3 szklanki posiekanej drobno białek kapusty surowej

2  cebule

2-3 marchwie

1/3 szklanki mąki ryżowej

1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej

pęczek koperku

sól i pieprz do smaku

płatki kukurydziane lub bułka tarta do obtaczania

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy bardzo drobno. Na patelni z kilkoma łyżkami oleju podsmażamy posoloną cebulę, dodajmy  kapustę startą na tarce jarzynowej marchewkę.  i dusimy, często mieszając, aż warzywa będą  miękkie. Cały płyn musi nam odparować, ale warzywa nie mogą być zbyt suche. W misce mieszamy schłodzony ryż z warzywami, poszatkowanym koperkiem, przyprawami oraz mąkami. Formujemy kotlety, obtaczamy je w zmielonych płatkach kukurydzianych lub bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Jako dodatek możemy podać sos pomidorowy lub pieczarkowy.

Ciasto Brownie 

Składniki:

6 jajek

3 gorzkie czekolady

1,5 kostki masła (300g)

2 szklanki cukru

1,5 szklanki mąki

Rum 40 ml (3 łyżki)

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy z 1,5 gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej i pozostawiamy do przestudzenia.  Całe jajka ucieramy z cukrem i dodajemy do nich rozpuszczone masło z czekoladą, przesianą mąkę oraz rum i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Pozostałe 1,5 czekolady drobno kroimy nożem na małe kawałki.  Tortownicę o średnicy 26 cm lub prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie zaciskamy obręcz. (Możemy formę wysmarować również masłem i posypać mąką). Pieczemy w nagrzanym piekarniku pół  godziny w temperaturze 180°C. (Sprawdzamy ciasto patyczkiem. Jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).  Ciasto możemy polać polewą czekoladową i podawać na ciepło lub na zimno.

Audycja z dnia 15 kwietnia 2020.

Ciasteczka z kleiku ryżowego

Składniki:

1 paczka kleiku ryżowego (190 g); bezsmakowego

3 jajka

1 kostka miękkiego masła (250 g)

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki cukru

4 czubate łyżki wiórków kokosowych

4 czubate łyżki sezamu

marmolada do wypełnienia ciastek

Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy razem i wyrabiamy. Formujemy  kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach.  W każdej kulce, okrągłym końcem drewnianej łyżki robimy wgłębienie i wkładamy trochę marmolady. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 20 – 25 minut, do ciemnozłotego koloru.

Udka z kurczaka pieczone z jabłkami

Składniki:

1 kg udek z kurczaka

2 średnie jabłka

2  cebule

sok z połowy cytryny

¼ szklanki wody

Marynata:

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka słodkiej papryki

1  łyżka soli

½ łyżeczki pieprzu

4 łyżki oleju

Wykonanie:  Mięso myjemy, oczyszczamy i  osuszamy. Wszystkie składniki marynaty łączymy razem i przyprawiamy z obu stron porcje kurczaka. Następnie skrapiamy olejem i mieszamy. Przykrywamy i pozostawiamy w lodówce na całą noc.

Cebulę kroimy  w kostkę i podsmażamy na oleju. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząsteczki. Mięso z obu stron podsmażamy na złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso posypujemy równomiernie po wierzchu podsmażoną cebulą, układamy jabłka, podlewamy wodą i wlewamy sok z cytryny.  Przykrywamy naczynie, i pieczemy w 180 st przez 60- 75 minut. Na ostatnie 20 minut zdejmujemy przykrywę, aby mięso się zarumieniło. Smacznego!!!

Bułeczki drożdżowe śniadaniowe

Składniki: 

500g mąki pszenne, graham lub żytniej

25 g drożdży

200ml wody

100ml mleka

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

5 łyżek oleju

Wykonanie:  Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę z mlekiem. Dodajemy sól, cukier,  rozkruszone drożdże, dodajemy olej, mąkę i mieszamy wszystkie składniki. Ciasto wykładamy na  podsypany mąką blat  i kilka minut wyrabiamy aż ciasto przestanie kleić się do rąk , ok 5 minut.  Tak wyrobione ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat  podsypany mąką. Ciasto dzielimy na 6 równych porcji( możemy to zrobić za pomocą wagi. Każdy kawałek waży po 144g ). formujemy bułki, obtaczamy delikatnie w mące, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tępą stroną noża robimy przedziałek. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 st góra dół z termoobiegiem, piekarnik spryskujemy wodą i pieczemy bułki  przez 20 minut.  Smacznego!!!

Chleb pełnoziarnisty na drożdżach

Składniki:

1 kg mąki pszennej

6 łyżek siemienia lnianego

6 łyżek łuskanego słonecznika

1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich

3 łyżki sezamu

2 łyżki pestek dyni

1,5 łyżki soli

3 łyżki cukru

50g świeżych drożdży

1 litr ciepłej wody

Wykonanie:

Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże dokładnie mieszamy. Zalewamy letnią wodą i wyrabiamy ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Mieszamy  ponownie i przekładamy do dwóch natłuszczonych i oprószonych mąką pszenną foremek keksowych o wymiarach 9x28cm. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut aż ciasto wyrośnie do pełnych foremek. Pieczemy około 50-60 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190-220 st C . Po wyjęciu studzimy na kratce. Smacznego!!!

Audycja z dnia 18 marca 2020.

Syrop na odporność

Składniki:

1 cebula

3-4 ząbki czosnku

pół cytryny

2 łyżki miodu

4 cm świeżego imbiru

łyżka kurkumy

Kolejność podanych składników, które układamy w słoik:

pokrojona w piórka cebula

plasterki czosnku

plasterki imbiru

kurkuma

miód

obrana ze skórki oraz pokrojona na ćwiartki cytryna.

 

Jeśli przygotowujemy z większej ilości składników, to czynność powtarzamy.  Po ułożeniu wszystkich składników w słoiku, delikatnie je ugniatamy, zamykamy słoik i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce, a następnie wstawiamy do lodówki. Pijemy codziennie po 2-3 łyżeczki. Syrop możemy rozcieńczyć przegotowaną, wystudzoną  wodą.

Pasztet drobiowy wielkanocny

Składniki:

1 kg udek z kurczaka

30 dag tłustego wędzonego boczku

20 dag wątróbek drobiowych

2 jajka

2 cebule

2 marchewki

2 korzenie pietruszki

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

10 ziaren pieprzu

1 litr wody

10 dag rodzynek

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

do formy:

papier do pieczenia

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na kawałki o długości około 5 cm. Wątróbkę dokładnie płuczemy. Boczek kroimy na 3 kawałki. W   dużym garnku zagotowujemy wodę z warzywami, dodajemy umyte udka, boczek liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu do całkowitej miękkości mięsa drobiowego. Udka wyjmujemy, do garnka wkładamy wątróbkę i gotuj przez 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Z wywaru wyjmujemy boczek, wątróbkę i warzywa. Wywar przecedzamy przez sitko. Z udek usuwamy kości. Wszystkie mięsa (udka, boczek, wątróbkę) oraz warzywa mielimy w maszynce, używając sitka z drobnymi oczkami. Do mięsa dodajemy tyle wywaru( ja dałam ¾  szklanki), by otrzymać dość wilgotną masę. Wybijamy jajka, doprawiamy ją solą i pieprzem, wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę.

Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Podajemy z chrzanem lub ćwikłą z buraczków.

Mazurek z białą czekoladą i śliwkami

Ciasto:

30 dag mąki

20 dag masła

5 dag cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 żółtka

szczypta soli

Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wkładamy je na 1 godz. do lodówki.

Następnie foremkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą, wylepiamy ciastem pamiętając o rancie. Ciasto powinno mieć ½  centymetra grubości.

Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. ok 180°C 15-20 min.

Pozostawiamy do wystudzenia.

Masa:

2  tabliczki białej czekolady

½ szklanki śmietany kremówki 36%

20 dag suszonych śliwek

 

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie wlewamy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Tak przygotowaną masę wlewamy na ciasto i przyozdabiamy pokrojonymi w paseczki suszonymi śliwkami. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby czekoladowa polewa stężała.

Biała kiełbasa pieczona w boczku z sosem chrzanowym

Składniki:

5 pętek białej kiełbasy parzonej ( jeśli mamy surową to powinnyśmy ją sparzyć we wrzącej wodzie)

10 plasterków parzonego boczku

Sos chrzanowy:

5 łyżek chrzanu tartego

3 łyżki jogurtu naturalnego

3 łyżki majonezu

ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę

½  jabłka

mała cebula

sól i pieprz

Wykonanie:

Kiełbasę kroimy na pół, każdą część owijamy plasterkiem boczku i spinamy wykałaczką. Układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy pół godziny w 160 stopniach do zrumienienia.

Sos chrzanowy:

Jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy posiekaną cebulę, chrzan, majonez i jogurt naturalny. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Gotowy sos przekładamy do miseczki i podajemy upieczoną białą kiełbasę z dodatkiem pieczywa.

Audycja z dnia 19 lutego 2020.

Szaszłyki drobiowe z warzywami w cieście naleśnikowym

 

Składniki:

1 kg piersi z kurczaka

500g pieczarek

5 czerwonych cebul

3 średniej wielkości cukinie

2 kolorowe papryki

Olej

Przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, papryka słodka mielona,

czosnek granulowany

Wykonanie:

Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i dodajemy olej. Taką marynatą smarujemy mięso i odstawiamy do lodówki.  Paprykę kroimy w większą kostkę, cukinię w plastry, pieczarki i cebulę w cząstki i również oprószamy przyprawami i skrapiamy olejem. Na patyczki szaszłykowe nabijamy naprzemiennie mięso i warzywa. Obtaczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie zapiekamy w nagrzanym piekarniku w 180 st 15 minut, tak aby mięso i warzywa nie były surowe.

Ciasto naleśnikowe:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka wody

1 szklanka mleka

1 jajko

sól, pieprz

Wykonanie:

Mąkę z przyprawami, żółtko, wodę i mleko miksujemy na jednolitą konsystencję. Ubijamy pianę z białka i delikatnie mieszamy z ciastem.

Pączki wykwintne

 

Składniki:

  1. 1 kg mąki tortowej

12 dag drożdży

16 dag cukru

16 dag masła

1 cukier waniliowy

0.5 l mleka

10 żółtek

2 łyżki spirytusu

 

Twarda marmolada do nadzienia

Tłuszcz do smażenia

 

Lukier:

2 szklanki cukru pudru

4-5 łyżek przegotowanej wody

sok z cytryny do smaku

aromat rumowy

 

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Robimy rozczyn : drożdże rozkruszamy w oddzielnym naczyniu, wlewamy szklankę ciepłego mleka, dodajemy 3 łyżki cukru i wsypujemy tyle mąki, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. W trakcie jak rozczyn rośnie, żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Masło rozpuszczamy w garnku i pozostawiamy do wystudzenia. Do przesianej mąki wlewamy wyrośnięty rozczyn, ubite z cukrem żółtka i resztę ciepłego mleka. Wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk i od naczynia ( 20 min). Wlewamy lekko rozpuszczone masło i dodajemy spirytus, ponownie wyrabiamy do połączenia się składników. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość 0.5 cm Z ciasta wykrawamy krążki, na środku umieszczamy płaską łyżeczkę marmolady, sklejamy brzegi i formujemy pączki. Odkładamy je na oprószoną mąką deskę w odstępach, tak aby podczas wyrastania się nie skleiły i pozostawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Smażymy je na małym ogniu, do chwili aż zrumienią się z obydwu stron. Dla pewności sprawdzamy drewnianym patyczkiem, wbijając go w smażący się pączek. Jeśli patyczek jest suchy, wyjmujemy je na papierowy ręcznik, odsączamy z tłuszczu, po przestudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

Wykonanie lukru:

Cukier puder mieszamy z wodą, do smaku dodajemy sok z cytryny i rum.

Ciasto Tiramisu

Składniki:

480g podłużnych biszkoptów (3 opakowania)

750g serka mascarpone

5 żółtek + 5 łyżek cukru pudru

500ml śmietany kremówki 36%

2 torebki śmietan-fix

Kakao gorzkie do posypania 3 warstw ciasta

Do nasączenia biszkoptów:

3 szklanki gorącej wody

7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

¼ szklanki likieru amaretto

5 łyżek spirytusu

 

Wykonanie:

Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do ostudzenia.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,  następnie dodajemy zmiksowany serek mascarpone i delikatnie mieszamy.

Schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno i stale ubijając wsypujemy śmietan-fix Dodajemy do wcześniej zrobionej masy i mieszamy.

Do wystudzonej kawy wlewamy amaretto i spirytus. Biszkopty zanurzamy w kawie i układamy na dnie formy (34cm x 23cm) jeden obok drugiego.

Biszkopty posypujemy  przez gęste sitko kakao i wykładamy na to połowę kremu. Znów posypujemy kakao.

Powtórnie układamy nasączone biszkopty, posypujemy kakao i wykładamy pozostałą częścią kremu. Na wierzch ciasta posypujemy kakao.

Wstaw do lodówki na 2h. Smacznego!

Sałatka z buraków

Składniki:

1 burak upieczony (lub ugotowany w wodzie) – 300g

2 garście rukoli

50 g sera feta

1  czerwona cebula

1 łyżka pestek dyni

1 łyżka nasion słonecznika

Dressing:

5 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki wody

½  łyżeczka miodu

Sól, pieprz

Wykonanie:

Rukolę myjemy i osuszamy. Buraka (bez skórki) kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka a fetę w kostkę. Nasiona i pestki prażymy na suchej patelni. Łączymy składniki i polewamy całość przygotowanym dressingiem 🙂 Smacznego!

Audycja z dnia 22 stycznia 2020.

Ryba w zalewie octowej

Składniki:

1,5 kg filetów rybnych : szczupaka, karpia, sandacza, dorsza lub inne ryby bez łusek

mąka do obtoczenia ryby:  pszenna lub bezglutenowa

sól i pieprz lub gotową przyprawę do ryby

olej do smażenia

Zalewa octowa:

6 szklanek wody

1 szklanka octu 10%

2 cebule

5 Liści laurowych

10 kulek ziela angielskiego

2 łyżki  soli kamiennej

5 łyżek  cukru

Wykonanie:

filety rybne dzielimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i  pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.  Rybę odkładamy na bok. Wszystkie składniki zalewy oprócz octu wraz z pokrojona w półplasterki cebulą zagotowujemy. Dodajemy ocet i ponownie doprowadzamy do wrzenia. W słoikach układamy do ¾ wysokości rybę i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy szczelnie pokrywkę, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Rybę możemy podawać następnego dnia, ale również możemy ją przechowywać kilka miesięcy w chłodnym miejscu.

Kurczak w sosie śmietanowo – pieczarkowym 

Składniki:

1 kg pałek  z kurczaka

2 szklanki bulionu warzywnego

500 ml śmietany 18%

50 dag małych pieczarek

2 średnie  cebule

1 mały pęczek natki pietruszki

1 łyżka ziół prowansalskich

sól

świeżo mielony czarny pieprz

olej do smażenia

Wykonanie:

Kurczaka myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Natkę pietruszki drobno siekamy.

Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką, skrapiamy olejem i wstawiamy na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim pałki kurczaka z obu stron, na złoty kolor. Na tej samej patelni smażymy cebulę, dodajemy pieczarki i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażymy, aż cały sok odparuje. Zagotowujemy bulion warzywny, wkładamy podsmażone udka i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, do wywaru dodajemy pieczarki z cebulą i śmietanę zahartowaną wywarem. Delikatnie zagotowujemy sos, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i zalewamy nim udka. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem jeszcze 20 minut(do miękkości udek). Podajemy ze świeżym pieczywem, ryżem lub ziemniakami z wody.

Faworki

 

Składniki:

45 dag  mąki

9 żółtek

1 ½  łyżki cukru pudru

5 łyżek kwaśnej śmietany

3 łyżki spirytusu (lub octu)

szczypta soli

szczypta proszku do pieczenia

 

 

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrabiamy do otrzymania gładkiej kuli ciasta.

Następnie ciasto dobrze ubijamy wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Wszystko to ma na celu wtłoczenie w ciasto jak największej ilości powietrza – ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. Po skończeniu ciasto owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez 30 minut w lodówce.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko, tniemy na  paski długości 10 cm i szerokości 2-3 cm, na  środku robimy małe przecięcia i wywijamy faworki. Smażymy na małym ogniu, na dobrze rozgrzanym tłuszczu na jasno złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku  i po wystudzeniu posypujemy cukrem  pudrem z wanilią.

Pazurki makowe

Składniki:

500g mąki pszennej

250g masła

100g cukru pudru

50g drożdży

2 całe jajka i 3 żółtka

Cukier waniliowy

3 łyżki gęstej śmietany

Szczypta soli

Masa makowa:

250 g suchego maku

100g masła

4 łyżki miodu prawdziwego

3 jajka

150g cukru

1 cukier waniliowy

Olejek migdałowy

½ łyżeczki cynamonu

Bakalie: rodzynki, orzechy, migdały

 

Wykonanie:

Drożdże mieszamy z letnią śmietaną. Mąkę przesiewamy do miski, siekamy z masłem, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Powinno mieć konsystencję jak na pierogi. Przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 1 godz.

 

Masa makowa:

Mak zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na małym ogniu na 30 min. Następnie odcedzamy na gęstym sitku i mielimy w maszynce o najdrobniejszych oczkach 2-3 razy. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy miód, cukier, cukier waniliowy, mak , pokrojone bakalie, żółtka, sól i aromat. Podsmażamy stale mieszając. Gdy mak przestygnie, dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części i każdą porcję rozwałkowujemy w formie prostokąta.  Nakładamy mak wzdłuż dłuższego brzegu ciasta, zwijamy jak na paszteciki, odcinamy nożem rulon od reszty ciasta i kładziemy łączeniem do spodu. Tniemy 5 cm kawałki i każdy kawałek nacinamy 3-4 razy w poprzek(wtedy powstają pazurki) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem możemy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać posiekanymi orzechami, lub po upieczeniu polukrować. Pieczemy 15-20 minut w 180 st na złoty kolor.

Z tego ciasta możemy również zrobić tradycyjny makowiec, zawijając  jak struclę.