Z loretańskiej kuchni

Warsztaty dla małżeństw w Loretto

Sobota 18 lipca 2020

Informacja

Zapraszamy wszystkich do korzystania z doświadczenia kulinarnego Siostry Faustyny loretanki.
W każdą trzecią środę miesiąca Siostra podaje na antenie Radia Maryja swoje sprawdzone przepisy. Na naszej stronie będziemy zamieszczać przepisy z poszczególnych audycji.

Audycja z dnia 17 czerwca 2020.

Ciasto orzechowe z jabłkami

Składniki:

6 średnich  jabłek

1,5 szklanki cukru

2 szklanki orzechów

2 szklanki mąki pszennej

4 jajka

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 szklanki oleju

Wykonanie:

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na pół godziny. Orzechy drobno kroimy.

Wszystkie pozostałe składniki mieszamy, dodajemy jabłka i orzechy. Wylewamy na blaszkę. Pieczemy około 1 godziny w  180 st C

Ogórki małosolne z papryczką chilli i miodem

Składniki:

0,5 kg ogórków gruntowych

1 papryczka chilli

1 łyżka miodu

1 litr wody

1 łyżka soli kamiennej

2 plasterki chrzanu

2 gałązki kopru

2 ząbki czosnku

2 liście dębu

Sposób przygotowania:

Wodę gotujemy, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia, następnie dodajemy łyżkę miodu.

Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy  w grubsze plasterki.

Do słoika wkładamy kolejno warstwy:

gałązkę  kopru

liść dębu

plasterek chrzanu

ząbek pokrojonego czosnku

połowę pokrojonych ogórków

1/2 papryczki  chilli pokrojonej w plasterki

gałązkę kopru

liść dębu

plasterek chrzanu

ząbek pokrojonego czosnku

Czynność powtarzamy.

Ogórki zalewamy  lekko ciepłą zalewą. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 24 godziny (jeśli przetrzymamy dłużej, ogórki będą bardziej ukiszone).

Ogórki dobrze komponują się z mięsami z grilla ale sprawdzają się też świetnie jako dodatek do kanapek.

Kotlety z płatków owsianych

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych

2 szklanki przegotowanej gorącej wody

1 jajko

1/2 szklanki startego żółtego sera

1 duża marchewka

4 duże pieczarki

1 duża cebula

1 pomidor

1 papryczka chili

bułka tarta do obtoczenia kotletów

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

Wykonanie:

Do miski wsypujemy płatki, zalewamy wrzątkiem, mieszamy i przykrywamy talerzykiem. Odstawiamy na około 15 minut. Pomidor parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki, marchew, cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na patelnię wlewamy olej , przekładamy warzywa, oprószamy lekko solą i podsmażamy. Do zimnych i napęczniałych płatków dodajemy: ser, warzywa, pokrojoną papryczkę chili, pomidor ,jajko i wszystko dobrze mieszamy. Przyprawiamy do smaku.  Ręce maczamy w zimnej wodzie, nabieramy porcję farszu, formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki  smażymy na oleju z obydwu stron po kilka minut, na rumiano. Możemy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Takie kotlety  podajemy z dowolnym sosem, np. pieczarkowym , grzybowym lub pomidorowym.

Propozycja druga. Z tego farszu możemy również upiec pasztet, musimy tylko do masy dosypać pół szklanki suchych płatków owsianych, aby po upieczeniu był zwarty i dobrze się kroił. Przekładamy farsz do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię wygładzamy łyżką maczaną w wodzie i pieczemy ok 1 godz w 180st C.

Sos do grillowanych mięs i warzyw  I

Składniki:

3 łyżki majonezu

3 – 4 łyżki jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

drobno pokrojony pęczek szczypiorku

mieszanka ziół prowansalskich

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami sosu. Doprawiamy solą i pieprzem i schładzamy w lodówce.

 

 

 

Sos do grillowanych mięs i warzyw  II

 Składniki :

3 łyżki  keczupu

2 łyżki  majonezu

obrany i drobno pokrojony  pomidor

drobno pokrojony ogórek konserwowy

1 mała cebulka w kostkę

sól i pieprz do smaku

 Przygotowanie:

Płynne składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do nich posiekane składniki. Doprawiamy solą i pieprzem i schładzamy w lodówce.

Marynata do skrzydełek z grilla

Składniki:

1 kg skrzydełek

szklanka keczupu

6 łyżek oleju

4 łyżki miodu

2 łyżki musztardy

4 łyżki sosu sojowego

4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

pół łyżeczki suszonej bazylii

sól

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty  dokładnie razem mieszamy. Umyte skrzydełka oprószamy solą, zalewamy przygotowaną marynatą i pozostawiamy na 12 godzin pod przykryciem w lodówce.

 

Marynata miodowo-musztardowa do karkówki z grilla

Składniki:

1 kg karkówki

4 łyżki musztardy, np. sarepskiej lub francuskiej

2 łyżki miodu

1/2 szklanki oleju

4 ząbki czosnku

4 łyżki octu winnego

4 łyżki sosu sojowego

sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Marynatę do karkówki  doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Umyte mięso na grilla kroimy w plastry, oprószamy z obu stron solą, zalewamy przygotowaną marynatą i dokładnie mieszamy. Mięso pozostawiamy pod przykryciem na całą noc.

Audycja z dnia 20 maja 2020.

Chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej niepalonej

Składniki:

2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej

2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

2 łyżki mąki kokosowej ( wchłania wilgoć)

1 łyżeczka soli

Woda

Wykonanie:

Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do szklanej salaterki lub słoika i zalewamy przegotowaną, wystudzoną wodą w takiej ilości, aby było jej  3 cm nad powierzchnią kaszy. Po pierwszej dobie dokładnie mieszamy a po drugiej dobie kaszę miksujemy w blenderze. Dodajemy siemię lniane, mąkę, sól i mieszamy.  Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do zimnego piekarnika przygotowany chleb oraz miskę z gorącą wodą i pozostawiamy na ok. 10 godzin  do wyrośnięcia lub na całą noc. Następnie pieczemy w 200 st. C przez ok 1 godzinę.

Wiosenna sałatka warstwowa

Składniki:

2 garście roszponki

3 jajka

100 g sera feta

1 długi ogórek

1 pęczek rzodkiewki

3 łyżki  majonezu

1 mały jogurt naturalny

2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sól, pieprz

Przygotowanie sałatki i jej warstwy:

  1. Roszponkę myjemy, osuszamy i układamy na dno szklanego naczynia
  2. Rzodkiewkę oczyszczamy, myjemy i kroimy w półplasterki
  3. Jogurt  z majonezem doprawiony solą i pieprzem
  4. Ogórka  obieramy i kroimy w dużą kostkę
  5. Ser  feta kroimy w kosteczkę
  6. Jogurt z majonezem doprawiony solą i pieprzem
  7. Jajka ugotowane i pokrojone w dużą kostkę
  8. Posiekany szczypiorek

Kotlety z ryżem i młodą kapustą

 

Składniki:

3 szklanki ugotowanego ryżu

3 szklanki posiekanej drobno białek kapusty surowej

2  cebule

2-3 marchwie

1/3 szklanki mąki ryżowej

1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej

pęczek koperku

sól i pieprz do smaku

płatki kukurydziane lub bułka tarta do obtaczania

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy bardzo drobno. Na patelni z kilkoma łyżkami oleju podsmażamy posoloną cebulę, dodajmy  kapustę startą na tarce jarzynowej marchewkę.  i dusimy, często mieszając, aż warzywa będą  miękkie. Cały płyn musi nam odparować, ale warzywa nie mogą być zbyt suche. W misce mieszamy schłodzony ryż z warzywami, poszatkowanym koperkiem, przyprawami oraz mąkami. Formujemy kotlety, obtaczamy je w zmielonych płatkach kukurydzianych lub bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Jako dodatek możemy podać sos pomidorowy lub pieczarkowy.

Ciasto Brownie 

Składniki:

6 jajek

3 gorzkie czekolady

1,5 kostki masła (300g)

2 szklanki cukru

1,5 szklanki mąki

Rum 40 ml (3 łyżki)

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy z 1,5 gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej i pozostawiamy do przestudzenia.  Całe jajka ucieramy z cukrem i dodajemy do nich rozpuszczone masło z czekoladą, przesianą mąkę oraz rum i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Pozostałe 1,5 czekolady drobno kroimy nożem na małe kawałki.  Tortownicę o średnicy 26 cm lub prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie zaciskamy obręcz. (Możemy formę wysmarować również masłem i posypać mąką). Pieczemy w nagrzanym piekarniku pół  godziny w temperaturze 180°C. (Sprawdzamy ciasto patyczkiem. Jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).  Ciasto możemy polać polewą czekoladową i podawać na ciepło lub na zimno.

Audycja z dnia 15 kwietnia 2020.

Ciasteczka z kleiku ryżowego

Składniki:

1 paczka kleiku ryżowego (190 g); bezsmakowego

3 jajka

1 kostka miękkiego masła (250 g)

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki cukru

4 czubate łyżki wiórków kokosowych

4 czubate łyżki sezamu

marmolada do wypełnienia ciastek

Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy razem i wyrabiamy. Formujemy  kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach.  W każdej kulce, okrągłym końcem drewnianej łyżki robimy wgłębienie i wkładamy trochę marmolady. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 20 – 25 minut, do ciemnozłotego koloru.

Udka z kurczaka pieczone z jabłkami

Składniki:

1 kg udek z kurczaka

2 średnie jabłka

2  cebule

sok z połowy cytryny

¼ szklanki wody

Marynata:

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka słodkiej papryki

1  łyżka soli

½ łyżeczki pieprzu

4 łyżki oleju

Wykonanie:  Mięso myjemy, oczyszczamy i  osuszamy. Wszystkie składniki marynaty łączymy razem i przyprawiamy z obu stron porcje kurczaka. Następnie skrapiamy olejem i mieszamy. Przykrywamy i pozostawiamy w lodówce na całą noc.

Cebulę kroimy  w kostkę i podsmażamy na oleju. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząsteczki. Mięso z obu stron podsmażamy na złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso posypujemy równomiernie po wierzchu podsmażoną cebulą, układamy jabłka, podlewamy wodą i wlewamy sok z cytryny.  Przykrywamy naczynie, i pieczemy w 180 st przez 60- 75 minut. Na ostatnie 20 minut zdejmujemy przykrywę, aby mięso się zarumieniło. Smacznego!!!

Bułeczki drożdżowe śniadaniowe

Składniki: 

500g mąki pszenne, graham lub żytniej

25 g drożdży

200ml wody

100ml mleka

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

5 łyżek oleju

Wykonanie:  Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę z mlekiem. Dodajemy sól, cukier,  rozkruszone drożdże, dodajemy olej, mąkę i mieszamy wszystkie składniki. Ciasto wykładamy na  podsypany mąką blat  i kilka minut wyrabiamy aż ciasto przestanie kleić się do rąk , ok 5 minut.  Tak wyrobione ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat  podsypany mąką. Ciasto dzielimy na 6 równych porcji( możemy to zrobić za pomocą wagi. Każdy kawałek waży po 144g ). formujemy bułki, obtaczamy delikatnie w mące, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tępą stroną noża robimy przedziałek. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 st góra dół z termoobiegiem, piekarnik spryskujemy wodą i pieczemy bułki  przez 20 minut.  Smacznego!!!

Chleb pełnoziarnisty na drożdżach

Składniki:

1 kg mąki pszennej

6 łyżek siemienia lnianego

6 łyżek łuskanego słonecznika

1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich

3 łyżki sezamu

2 łyżki pestek dyni

1,5 łyżki soli

3 łyżki cukru

50g świeżych drożdży

1 litr ciepłej wody

Wykonanie:

Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże dokładnie mieszamy. Zalewamy letnią wodą i wyrabiamy ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Mieszamy  ponownie i przekładamy do dwóch natłuszczonych i oprószonych mąką pszenną foremek keksowych o wymiarach 9x28cm. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut aż ciasto wyrośnie do pełnych foremek. Pieczemy około 50-60 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190-220 st C . Po wyjęciu studzimy na kratce. Smacznego!!!

Audycja z dnia 18 marca 2020.

Syrop na odporność

Składniki:

1 cebula

3-4 ząbki czosnku

pół cytryny

2 łyżki miodu

4 cm świeżego imbiru

łyżka kurkumy

Kolejność podanych składników, które układamy w słoik:

pokrojona w piórka cebula

plasterki czosnku

plasterki imbiru

kurkuma

miód

obrana ze skórki oraz pokrojona na ćwiartki cytryna.

 

Jeśli przygotowujemy z większej ilości składników, to czynność powtarzamy.  Po ułożeniu wszystkich składników w słoiku, delikatnie je ugniatamy, zamykamy słoik i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce, a następnie wstawiamy do lodówki. Pijemy codziennie po 2-3 łyżeczki. Syrop możemy rozcieńczyć przegotowaną, wystudzoną  wodą.

Pasztet drobiowy wielkanocny

Składniki:

1 kg udek z kurczaka

30 dag tłustego wędzonego boczku

20 dag wątróbek drobiowych

2 jajka

2 cebule

2 marchewki

2 korzenie pietruszki

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

10 ziaren pieprzu

1 litr wody

10 dag rodzynek

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

do formy:

papier do pieczenia

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na kawałki o długości około 5 cm. Wątróbkę dokładnie płuczemy. Boczek kroimy na 3 kawałki. W   dużym garnku zagotowujemy wodę z warzywami, dodajemy umyte udka, boczek liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu do całkowitej miękkości mięsa drobiowego. Udka wyjmujemy, do garnka wkładamy wątróbkę i gotuj przez 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Z wywaru wyjmujemy boczek, wątróbkę i warzywa. Wywar przecedzamy przez sitko. Z udek usuwamy kości. Wszystkie mięsa (udka, boczek, wątróbkę) oraz warzywa mielimy w maszynce, używając sitka z drobnymi oczkami. Do mięsa dodajemy tyle wywaru( ja dałam ¾  szklanki), by otrzymać dość wilgotną masę. Wybijamy jajka, doprawiamy ją solą i pieprzem, wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę.

Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Podajemy z chrzanem lub ćwikłą z buraczków.

Mazurek z białą czekoladą i śliwkami

Ciasto:

30 dag mąki

20 dag masła

5 dag cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 żółtka

szczypta soli

Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wkładamy je na 1 godz. do lodówki.

Następnie foremkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą, wylepiamy ciastem pamiętając o rancie. Ciasto powinno mieć ½  centymetra grubości.

Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. ok 180°C 15-20 min.

Pozostawiamy do wystudzenia.

Masa:

2  tabliczki białej czekolady

½ szklanki śmietany kremówki 36%

20 dag suszonych śliwek

 

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie wlewamy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Tak przygotowaną masę wlewamy na ciasto i przyozdabiamy pokrojonymi w paseczki suszonymi śliwkami. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby czekoladowa polewa stężała.

Biała kiełbasa pieczona w boczku z sosem chrzanowym

Składniki:

5 pętek białej kiełbasy parzonej ( jeśli mamy surową to powinnyśmy ją sparzyć we wrzącej wodzie)

10 plasterków parzonego boczku

Sos chrzanowy:

5 łyżek chrzanu tartego

3 łyżki jogurtu naturalnego

3 łyżki majonezu

ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę

½  jabłka

mała cebula

sól i pieprz

Wykonanie:

Kiełbasę kroimy na pół, każdą część owijamy plasterkiem boczku i spinamy wykałaczką. Układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy pół godziny w 160 stopniach do zrumienienia.

Sos chrzanowy:

Jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy posiekaną cebulę, chrzan, majonez i jogurt naturalny. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Gotowy sos przekładamy do miseczki i podajemy upieczoną białą kiełbasę z dodatkiem pieczywa.

Audycja z dnia 19 lutego 2020.

Szaszłyki drobiowe z warzywami w cieście naleśnikowym

 

Składniki:

1 kg piersi z kurczaka

500g pieczarek

5 czerwonych cebul

3 średniej wielkości cukinie

2 kolorowe papryki

Olej

Przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, papryka słodka mielona,

czosnek granulowany

Wykonanie:

Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i dodajemy olej. Taką marynatą smarujemy mięso i odstawiamy do lodówki.  Paprykę kroimy w większą kostkę, cukinię w plastry, pieczarki i cebulę w cząstki i również oprószamy przyprawami i skrapiamy olejem. Na patyczki szaszłykowe nabijamy naprzemiennie mięso i warzywa. Obtaczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie zapiekamy w nagrzanym piekarniku w 180 st 15 minut, tak aby mięso i warzywa nie były surowe.

Ciasto naleśnikowe:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka wody

1 szklanka mleka

1 jajko

sól, pieprz

Wykonanie:

Mąkę z przyprawami, żółtko, wodę i mleko miksujemy na jednolitą konsystencję. Ubijamy pianę z białka i delikatnie mieszamy z ciastem.

Pączki wykwintne

 

Składniki:

  1. 1 kg mąki tortowej

12 dag drożdży

16 dag cukru

16 dag masła

1 cukier waniliowy

0.5 l mleka

10 żółtek

2 łyżki spirytusu

 

Twarda marmolada do nadzienia

Tłuszcz do smażenia

 

Lukier:

2 szklanki cukru pudru

4-5 łyżek przegotowanej wody

sok z cytryny do smaku

aromat rumowy

 

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Robimy rozczyn : drożdże rozkruszamy w oddzielnym naczyniu, wlewamy szklankę ciepłego mleka, dodajemy 3 łyżki cukru i wsypujemy tyle mąki, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. W trakcie jak rozczyn rośnie, żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Masło rozpuszczamy w garnku i pozostawiamy do wystudzenia. Do przesianej mąki wlewamy wyrośnięty rozczyn, ubite z cukrem żółtka i resztę ciepłego mleka. Wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk i od naczynia ( 20 min). Wlewamy lekko rozpuszczone masło i dodajemy spirytus, ponownie wyrabiamy do połączenia się składników. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość 0.5 cm Z ciasta wykrawamy krążki, na środku umieszczamy płaską łyżeczkę marmolady, sklejamy brzegi i formujemy pączki. Odkładamy je na oprószoną mąką deskę w odstępach, tak aby podczas wyrastania się nie skleiły i pozostawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Smażymy je na małym ogniu, do chwili aż zrumienią się z obydwu stron. Dla pewności sprawdzamy drewnianym patyczkiem, wbijając go w smażący się pączek. Jeśli patyczek jest suchy, wyjmujemy je na papierowy ręcznik, odsączamy z tłuszczu, po przestudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

Wykonanie lukru:

Cukier puder mieszamy z wodą, do smaku dodajemy sok z cytryny i rum.

Ciasto Tiramisu

Składniki:

480g podłużnych biszkoptów (3 opakowania)

750g serka mascarpone

5 żółtek + 5 łyżek cukru pudru

500ml śmietany kremówki 36%

2 torebki śmietan-fix

Kakao gorzkie do posypania 3 warstw ciasta

Do nasączenia biszkoptów:

3 szklanki gorącej wody

7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

¼ szklanki likieru amaretto

5 łyżek spirytusu

 

Wykonanie:

Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do ostudzenia.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,  następnie dodajemy zmiksowany serek mascarpone i delikatnie mieszamy.

Schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno i stale ubijając wsypujemy śmietan-fix Dodajemy do wcześniej zrobionej masy i mieszamy.

Do wystudzonej kawy wlewamy amaretto i spirytus. Biszkopty zanurzamy w kawie i układamy na dnie formy (34cm x 23cm) jeden obok drugiego.

Biszkopty posypujemy  przez gęste sitko kakao i wykładamy na to połowę kremu. Znów posypujemy kakao.

Powtórnie układamy nasączone biszkopty, posypujemy kakao i wykładamy pozostałą częścią kremu. Na wierzch ciasta posypujemy kakao.

Wstaw do lodówki na 2h. Smacznego!

Sałatka z buraków

Składniki:

1 burak upieczony (lub ugotowany w wodzie) – 300g

2 garście rukoli

50 g sera feta

1  czerwona cebula

1 łyżka pestek dyni

1 łyżka nasion słonecznika

Dressing:

5 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki wody

½  łyżeczka miodu

Sól, pieprz

Wykonanie:

Rukolę myjemy i osuszamy. Buraka (bez skórki) kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka a fetę w kostkę. Nasiona i pestki prażymy na suchej patelni. Łączymy składniki i polewamy całość przygotowanym dressingiem 🙂 Smacznego!

Audycja z dnia 22 stycznia 2020.

Ryba w zalewie octowej

Składniki:

1,5 kg filetów rybnych : szczupaka, karpia, sandacza, dorsza lub inne ryby bez łusek

mąka do obtoczenia ryby:  pszenna lub bezglutenowa

sól i pieprz lub gotową przyprawę do ryby

olej do smażenia

Zalewa octowa:

6 szklanek wody

1 szklanka octu 10%

2 cebule

5 Liści laurowych

10 kulek ziela angielskiego

2 łyżki  soli kamiennej

5 łyżek  cukru

Wykonanie:

filety rybne dzielimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i  pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.  Rybę odkładamy na bok. Wszystkie składniki zalewy oprócz octu wraz z pokrojona w półplasterki cebulą zagotowujemy. Dodajemy ocet i ponownie doprowadzamy do wrzenia. W słoikach układamy do ¾ wysokości rybę i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy szczelnie pokrywkę, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Rybę możemy podawać następnego dnia, ale również możemy ją przechowywać kilka miesięcy w chłodnym miejscu.

Kurczak w sosie śmietanowo – pieczarkowym 

Składniki:

1 kg pałek  z kurczaka

2 szklanki bulionu warzywnego

500 ml śmietany 18%

50 dag małych pieczarek

2 średnie  cebule

1 mały pęczek natki pietruszki

1 łyżka ziół prowansalskich

sól

świeżo mielony czarny pieprz

olej do smażenia

Wykonanie:

Kurczaka myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Natkę pietruszki drobno siekamy.

Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką, skrapiamy olejem i wstawiamy na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim pałki kurczaka z obu stron, na złoty kolor. Na tej samej patelni smażymy cebulę, dodajemy pieczarki i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażymy, aż cały sok odparuje. Zagotowujemy bulion warzywny, wkładamy podsmażone udka i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, do wywaru dodajemy pieczarki z cebulą i śmietanę zahartowaną wywarem. Delikatnie zagotowujemy sos, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i zalewamy nim udka. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem jeszcze 20 minut(do miękkości udek). Podajemy ze świeżym pieczywem, ryżem lub ziemniakami z wody.

Faworki

 

Składniki:

45 dag  mąki

9 żółtek

1 ½  łyżki cukru pudru

5 łyżek kwaśnej śmietany

3 łyżki spirytusu (lub octu)

szczypta soli

szczypta proszku do pieczenia

 

 

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrabiamy do otrzymania gładkiej kuli ciasta.

Następnie ciasto dobrze ubijamy wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Wszystko to ma na celu wtłoczenie w ciasto jak największej ilości powietrza – ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. Po skończeniu ciasto owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez 30 minut w lodówce.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko, tniemy na  paski długości 10 cm i szerokości 2-3 cm, na  środku robimy małe przecięcia i wywijamy faworki. Smażymy na małym ogniu, na dobrze rozgrzanym tłuszczu na jasno złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku  i po wystudzeniu posypujemy cukrem  pudrem z wanilią.

Pazurki makowe

Składniki:

500g mąki pszennej

250g masła

100g cukru pudru

50g drożdży

2 całe jajka i 3 żółtka

Cukier waniliowy

3 łyżki gęstej śmietany

Szczypta soli

Masa makowa:

250 g suchego maku

100g masła

4 łyżki miodu prawdziwego

3 jajka

150g cukru

1 cukier waniliowy

Olejek migdałowy

½ łyżeczki cynamonu

Bakalie: rodzynki, orzechy, migdały

 

Wykonanie:

Drożdże mieszamy z letnią śmietaną. Mąkę przesiewamy do miski, siekamy z masłem, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Powinno mieć konsystencję jak na pierogi. Przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 1 godz.

 

Masa makowa:

Mak zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na małym ogniu na 30 min. Następnie odcedzamy na gęstym sitku i mielimy w maszynce o najdrobniejszych oczkach 2-3 razy. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy miód, cukier, cukier waniliowy, mak , pokrojone bakalie, żółtka, sól i aromat. Podsmażamy stale mieszając. Gdy mak przestygnie, dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części i każdą porcję rozwałkowujemy w formie prostokąta.  Nakładamy mak wzdłuż dłuższego brzegu ciasta, zwijamy jak na paszteciki, odcinamy nożem rulon od reszty ciasta i kładziemy łączeniem do spodu. Tniemy 5 cm kawałki i każdy kawałek nacinamy 3-4 razy w poprzek(wtedy powstają pazurki) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem możemy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać posiekanymi orzechami, lub po upieczeniu polukrować. Pieczemy 15-20 minut w 180 st na złoty kolor.

Z tego ciasta możemy również zrobić tradycyjny makowiec, zawijając  jak struclę.