Z loretańskiej kuchni

Zapraszamy wszystkich do korzystania z doświadczenia kulinarnego Siostry Faustyny loretanki.
W każdą trzecią środę miesiąca Siostra podaje na antenie Radia Maryja swoje sprawdzone przepisy. Na naszej stronie będziemy zamieszczać przepisy z poszczególnych audycji.

LORETTO ZAPRASZA NA REKOLEKCJE

Audycja z dnia 23 grudnia 2020

Śledzie z żurawiną

Składniki:

0,5 kg płatów śledziowych

2 cebule

100g żurawiny suszonej

pieprz

2 ziarnka ziela angielskiego

2 goździki

1 liść laurowy

0,5 szklanki oleju(może być lniany)

2-3 łyżki octu lub soku z cytryny

Wykonanie:

Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 1,5-2 godziny i kroimy na mniejsze kawałki. Obraną cebulę kroimy w piórka, żurawinę parzymy gorącą wodą i odcedzamy. W większym słoiku układamy warstwę cebuli, śledzi i żurawiny, oprószamy pieprzem i posypujemy przyprawami. Zalewamy olejem wymieszanym z octem. Śledzie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Domowa wędlina –  schab gotowany

 

1 ½ kg schabu lub  innego mięsa np. szynki wieprzowej kulki, fileta z indyka…

Zalewa:

3 litry wody

1 łyżeczka jałowca

5 ząbek czosnku

1 cebula

3 łyżki soli

5 liści laurowych

5-6 ziaren ziela  angielskiego

3 łyżki majonezu

kilka ziaren pieprzu czarnego

można dodać też: tymianek,  rozmaryn (po 1 łyżeczce)

Wykonanie:

Zalewę zagotowujemy, wkładamy mięso i gotujemy 5 min na bardzo wolnym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki.

Na drugi i trzeci dzień ponownie gotujemy na wolnym ogniu 5 min, pozostawiamy do wystudzenia i wkładamy  do lodówki.

Na następny  dzień wyjmujemy z zalewy, odsączamy i kroimy.

Pierś z indyka z sosem żurawinowym

Składniki:

80 dag piersi z indyka

Marynata:

½  szklanki oliwy z oliwek

mały kieliszek białego wina

jedna łyżka miodu

Przyprawy:

sól, pieprz

ząbek czosnku

zioła prowansalskie

rozmaryn

Wykonanie:

Wszystkie składniki marynaty łączymy razem, czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy przygotowaną marynatą. Nakłuwamy wielokrotnie patyczkiem, aby całe mięso przeszło marynatą, mięso szczelnie przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia wkładamy mięso w rękaw do pieczenia wraz z pozostałą marynatą, związujemy końce, przekładamy do brytfanki, podlewamy wodą i pieczemy jedną godzinę w 190 stopniach. 10 minut przed zakończeniem pieczenia przecinamy rękaw od góry, aby mięso się zarumieniło.

Sos żurawinowy:

300g świeżej żurawiny

1 duże jabłko

80g cukru

3 goździki

kawałek laski cynamonu lub szczypta cynamonu w proszku

½ szklanki czerwonego wytrawnego wina

Wykonanie:

Żurawinę płuczemy i przekładamy do garnka o grubym dnie. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Owoce zasypujemy cukrem i zalewamy winem. Dorzucamy przełamaną laskę cynamonu(lub szczypta cynamonu w proszku) i goździki. Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż owoce zaczną się rozpadać. Gdy sos zgęstnieje, zestawiamy garnek z ognia. Pamiętajmy, że sos jeszcze zgęstnieje po wystudzeniu.  Upieczone mięso kroimy w plastry i polewamy przygotowanym sosem żurawinowym lub oddzielnie w sosjerce. Indyka podajemy z ziemniakami puree lub ryżem z mieszanką sałat, lub gotowanych warzywami. Pozostały sos możemy włożyć do słoiczków i zapasteryzować.

Ciasto na uszka lub pierogi wigilijne

Składniki:

500g mąki pszennej

1 szklanka wrzącej wody

½ szklanki mleka

½ szklanki oleju

½ łyżeczki soli

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Wodę mieszamy z mlekiem i olejem, wlewamy do mąki, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto na pierogi.  Wałkujemy cienko placki i wycinamy szklanką krążki. Nadziewamy przygotowanym farszem.

Łamańce z makiem

Składniki:

szklanka pszennej mąki

pół kostki masła

dwie czubate łyżki cukru pudru

jedno żółtko

szczypta soli

Mak i bakalie:

2 szklanki maku

4 szklanki mleka

szklanka miodu

dwie garście mielonych orzechów włoskich

garść rodzynek

garść migdałów

laska wanilii

kieliszek rumu lub esencja rumowa

Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy razem, siekamy nożem i bardzo szybko zagniatamy, tak by tylko połączyły się w całość. Jeśli jest potrzeba dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Ciasto zawijamy w folię i wkładam do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy na placek o grubości 1/2 cm  i za pomocą foremek wycinamy dekoracyjne ciasteczka.

Ciasteczka układamy na blasze wysmarowanej masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor, czyli około 10 minut.

Mak bardzo dokładnie myjemy, odsączamy z niego wodę i wrzucamy do garnka z mlekiem i laską wanilii. Mak gotujemy na bardzo małym ogniu ok pół godziny – jest gotowy, jak się daje rozetrzeć pomiędzy palcami. Mak odsączamy na sitku, wyjmujemy z niego wanilię, studzimy i mielimy trzy razy przez maszynkę do mięsa [albo kilka minut w malakserze]. Rodzynki moczymy we wrzątku przez kilka minut. Migdały zalewamy też wrzątkiem i po kilku minutach obieramy ze skóry – powinna łatwo z nich zejść. Migdały kroimy na większe kawałki. Do wystudzonego maku dodajemy bakalie, miód oraz rum. Mieszamy to wszystko bardzo dokładnie i wstawiamy do lodówki, by smaki pełni nabrały.

 Makowce zawijane lub pazurki makowe

Składniki:

500g mąki pszennej

250g masła

100g cukru pudru

50g drożdży

2 całe jajka i 3 żółtka

Cukier waniliowy

3 łyżki gęstej śmietany

Szczypta soli

Masa makowa:

250 g suchego maku

100g masła

4 łyżki miodu prawdziwego

3 jajka

150g cukru

1 cukier waniliowy

Olejek migdałowy

½ łyżeczki cynamonu

Bakalie: rodzynki, orzechy, migdały

Wykonanie:

Drożdże mieszamy z letnią śmietaną. Mąkę przesiewamy do miski, siekamy z masłem, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Powinno mieć konsystencję jak na pierogi. Przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 1 godz.

Masa makowa:

Mak zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na małym ogniu na 30 min. Następnie odcedzamy na gęstym sitku i mielimy w maszynce o najdrobniejszych oczkach 2-3 razy. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy miód, cukier, cukier waniliowy, mak , pokrojone bakalie, żółtka, sól i aromat. Podsmażamy stale mieszając. Gdy mak przestygnie, dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części i każdą porcję rozwałkowujemy w formie prostokąta.  Nakładamy mak wzdłuż dłuższego brzegu ciasta, zwijamy jak na paszteciki, odcinamy nożem rulon od reszty ciasta i kładziemy łączeniem do spodu. Tniemy 5 cm kawałki i każdy kawałek nacinamy 2-3 razy w poprzek(wtedy powstają pazurki) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem możemy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać posiekanymi orzechami, lub po upieczeniu polukrować. Pieczemy 15-20 minut w 180 st na złoty kolor.

Z tego ciasta możemy również zrobić tradycyjny makowiec zawijany.

Przygotowanie makowca:

Ciasto krucho-drożdżowe dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na prostokątne placki o grubości około 3 mm. Smarujemy po całej powierzchni ciasta białkiem za pomocą pędzelka, nakładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy (jak roladę), a końce makowców podkładamy pod spód. Każdy z makowców przenosimy na papier do pieczenia, zawijamy w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). Wykałaczką do szaszłyków nakłuwamy w kilku miejscach makowce, przebijając papier i pozostawiamy do  wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny.  Aby makowce podczas pieczenia nie pękały, wkładamy je do rozgrzanego do 120 st. C piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 160-170 st. C i pieczemy jeszcze kolejne 20-30 minut. Jeśli makowce są koloru złoto- brązowego (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier), wyjmujemy,  rozwijamy z papieru i pozostawiamy do  przestudzenia.

Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polewamy lukrem i posypujemy  bakaliami.

Audycja z dnia 25 listopada 2020

Frytki z dyni

Składniki:

1 kg dyni, najlepiej hokkaido lub piżmowej (waga przed obraniem)

2 łyżki oleju

przyprawy  wedle uznania: sól,  2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczka ostrej papryki, przyprawy ziołowe

Wykonanie:

Dynie obieramy i kroimy w dowolnej wielkości słupki. W misce posypujemy dynię przyprawami i skrapiamy olejem. Rozkładamy frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach, aż się zarumienią.

Surówka z dyni, marchewki i jabłka

Składniki:

1 marchew

1 jabłko

1 szklanka  startej dyni

mały burak (można pominąć)

1 łyżka oleju

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka miodu

opcjonalnie – szczypta cynamonu

2 łyżki rodzynków

1 łyżka prażonych pestek słonecznika

2 łyżki jogurtu naturalnego

Sól, pieprz

Wykonanie:

Warzywa obieramy i ścieramy  na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Rodzynki parzymy zalewając wrzątkiem, po chwili odcedzamy na sitku, pozostawiamy do wystudzenia i dodajemy do surówki. Sok z cytryny, miód, olej i jogurt naturalny mieszamy i wlewamy do surówki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu posypujemy uprażonymi  pestkami słonecznika.

Pierś z kurczaka zapiekana z pomidorami i serem mozzarellą

Składniki:

4  filety z kurczaka  po 150g

1 kulka sera mozzarella – 125 g

1 pomidor –170g

świeża bazylia

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1/3 łyżeczki ostrej papryki

1 ząbek czosnku lub szczypta czosnku granulowanego

1   łyżeczki soli

Wykonanie:

Kurczaka oczyszczamy z błonek. Nacinamy w poprzek w 3-4 miejscach w ten sposób, aby nie przekroić mięsa. Nacieramy je przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem lub czosnkiem granulowanym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. W nacięcia w filetach wkładamy pokrojoną w półplasterki mozzarellę, półplastry pomidorów oraz listki bazylii. Pieczemy pół godziny pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do180stC a kolejne 15 minut bez przykrycia, aby mięso się zarumieniło. Podajemy z ulubionymi dodatkami: pieczonymi ziemniaczkami, ryżem, makaronem oraz  warzywami.

Pierniczki świąteczne

Składniki:

1 kg mąki pszennej

8 żółtek

3 białka

1 ½  szklanki cukru

3 łyżki kakao

200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%

3 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka zmielonych goździków

½  łyżeczki kawy rozpuszczalnej

½  łyżeczki pieprzu czarnego

1  op. przyprawy korzennej do piernika

25 dag masła

40 dag miodu

Dzień przed pieczeniem:

Kakao mieszamy z mąką w dużej misce, odstawiamy.

Miód zagotowujemy z przyprawami i zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuszczamy sodę, i czekamy aż śmietana zwiększy swą objętość.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, cały czas ubijając, następnie żółtka i miksujemy. Ubitą masę jajeczną wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Dodajemy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą i ponownie mieszamy.

Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawiamy je przykryte w chłodne miejsce. W ciągu 24 godzin zgęstnieje.

W dniu pieczenia:

Ciasto lekko podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość 3-5 mm (nie za grubo bo pękają przy pieczeniu) i wykrawamy pierniczki.

Pieczemy w temp. 180°C ok.7-8 min. Po wystygnięciu lukrujemy. Trzymamy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Piernik długodojrzewający

Składniki:

1,5 szkl cukru

250g masła

500g miodu prawdziwego

3 jajka

3 płaskie łyżeczki sody

½ szkl mleka

½ łyżeczki soli

3 opakowania przyprawy korzennej do piernika

1 kg mąki

Wykonanie:

Do garnka wkładamy masło, miód i cukier. Na małym ogniu, często mieszając, podgrzewamy składniki  prawie do zagotowania. Studzimy i przekładamy do miski. Sodę rozpuszczamy w mleku. Do masy miodowej dodajemy sodę, przesianą mąkę i resztę składników. Mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach. Ciasto jest dość luźne, ale po leżakowaniu tężeje i daje się rozwałkowywać. Ciasto umieszczamy w szklanym lub kamionkowym naczyniu. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w lodówce lub w chłodnym miejscu na 4-6 tygodni. Na kilka dni przed świętami ciasto dzielimy na 4 równe części, rozwałkowujemy prostokąty o grubości 0,5 cm i pieczemy w 180st 15 minut. Po wystudzeniu blatów smarujemy je powidłami, owijamy folią lub papierem, obciążamy i zostawiamy na 3-4 dni do skruszenia. Dzień przed podaniem dzielimy piernik na dwa lub trzy osobne ciasta i polewamy polewą.

Polewa:

100ml  śmietany kremówki 30% lub 36%

100g gorzkiej, mlecznej lub białej posiekanej czekolady

Wykonanie:

Śmietanę kremówkę podgrzewamy w małym garnuszku. Zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekaną czekoladę i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Jak zacznie lekko gęstnieć polewamy polewą i świątecznie dekorujemy.

Piernik śmietankowy

Składniki:

3 szklanki  kwaśnej  śmietany 18%

3 szklanki  cukru (w tym 2 szklanki na karmel)

6  szklanek  mąki pszennej

25 dag  miodu sztucznego

1  opak. przypraw do piernika

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka kakao

3  pełnych łyżeczek sody

6  jaj   (oddzielić żółtka)

3 łyżek oleju

½ masła

Wykonanie:

Przygotowanie karmelu: do garnka z grubym  dnem wsypujemy 2 szklanki  cukru.

Podpalamy ogień na średni płomień. Gdy cukier już się rozpuści i będzie mocno brązowy szybko wlewamy szklankę wody uważając, żeby się nie poparzyć. Energicznie mieszamy, aż karmel będzie idealnie jednolity. Odstawiamy do ostygnięcia.

W przypadku pojawienia się grudek stawiamy karmel z powrotem na ogniu i podgrzewamy do chwili, aż się rozpuszczą.

Cukier, śmietanę, sodę, łączymy razem i co jakiś czas mieszamy. Po ok. 4 godz.

dodajemy wszystkie pozostałe składniki i na koniec delikatnie ubijamy pianę z białek.

Możemy dodać również pokrojone bakalie oprószone mąką. Blaszki keksówki smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i nakładamy ciasto do połowy wysokości blaszki.

Pieczemy najpierw w temp 120st 20 min a następnie  w temp. 160°C 40 min do suchego patyczka.

Po ostygnięciu polewamy polewą i posypać kolorową posypką lub posiekanymi orzechami.

Audycja z dnia 21 października 2020

Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami

 Składniki :

2 nieduże pojedyncze piersi z kurczaka

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka czerwonej papryki

½  łyżeczki tymianku

1  cebula

8  suszonych pomidorów z zalewy

  1. 100 ml białego wina

200 ml słodkiej śmietanki 30- 36%

garść posiekanej natki  pietruszki

olej do smażenia

Wykonanie:

Mięso kroimy w cieńsze plastry i posypujemy przyprawami. Cebulę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso z obu stron na złoty kolor. Zdejmujemy mięso z patelni i podsmażamy cebulę do lekkiego zrumienienia. Wkładamy ponownie mięso, wlewamy wino i podgrzewamy minutę. Następnie wlewamy śmietankę kremówkę, pomidory w kostkę  i posiekaną natkę pietruszki.  Całość dusimy na niedużym ogniu aż śmietanka lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i od razu podajemy posypane natką pietruszki.
Możemy podawać  z pieczywem, ryżem, makaronem, kopytkami czy ziemniakami.

Kopytka z dynią

Składniki:

750 g ziemniaków – waga po obraniu

250 g dyni – waga po obraniu

300-350 g mąki pszennej

80 g mąki ziemniaczanej

2 jajka

szczypta soli

Sposób przygotowania:

Dynię obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek. Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Warzywa kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę do miski. Dodajemy do nich obie mąki, jajka oraz szczyptę soli. Zarabiamy szybko jednolite ciasto(długie wyrabianie sprawia, że ciasto staje się rzadkie). Odrywamy po kawałku ciasta i na lekko podsypanej stolnicy formujemy z niego wałek. Następnie za pomocą noża tniemy ukośnie na mniejsze kawałki. Tak powstałe kopytka układamy na podsypanej mąką desce. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy na słodko lub jako dodatek do mięs.

Sok z aronii

Składniki:

1 kg owoców aronii

30 dag cukru

1 litr wody

1 cytryna

Wykonanie:

Owoce dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i rozgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków lub mikserem. Dodajemy pozostałe składniki: wodę, cukier i sok z cytryny. Całość gotujemy pół godziny. Sok odcedzamy przez gęste sito lub gazę i wlewamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 10 min od zagotowania wody. Wyjmujemy, stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Papryka w occie

Składniki:

3 kg czerwonej papryki

2 l wody

1,5 szklanki cukru

1 szklanka octu  10%

2 łyżki stołowe soli kamiennej

Ziele angielskie

Liście laurowe

Pieprz ziarnisty

Olej

Wykonanie:

Paprykę myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paski lub ćwiartki. Na dno wyparzonych słoików wkładamy 2 ziarenka pieprzu, 2 liście laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego. Paprykę ściśle układamy w słoikach. W garnku zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem i każdy słoik zalewamy gorącą zalewą. Na wierzch wlewamy po łyżce oleju, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut. Wyjmujemy z garnka, stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.

Gruszki w occie

Składniki:

6 szklanek wody

70 dkg cukru

1 szklanka octu 10 %

15 goździków

szczypta cynamonu

Wykonanie:

Składniki zalewy łączymy razem i zagotowujemy (goździki możemy włożyć w gazę, aby potem można było je łatwo wyjąć). Gruszki obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i gotujemy w zalewie do momentu, aż będą szkliste. Wyjmujemy, przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy gotującą  zalewą. Słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. Nie pasteryzujemy.

Dynia marynowana

Składniki:

5 kg dyni pokrojonej w kostkę

1 kg cukru

1,5 szklanki octu 10 %

2,5 szklanki wody

15 goździków

1 kawałek korzenia cynamonu

 

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier i goździki zawinięte w gazę oraz pokrojoną dynię. Wszystkie podane składniki mieszamy razem i pozostawiamy w garnku na całą noc.  Następnego dnia gotujemy na małym ogniu aż dynia stanie się szklista. Przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 5 min od zagotowania . Słoiki stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Audycja z dnia 16 września 2020

Zapiekanka warzywna z kurczakiem na kruchym cieście

Składniki:

1 filet z piersi kurczaka

1,5 szkl. mąki pszennej

1 jajko

100g masła

po 5  różyczek brokuła i kalafiora

1 marchewka

sos:

2 jajka

4 łyżki startego żółtego sera

3 łyżki gęstej śmietany

1 łyżka posiekanego koperku

sól, pieprz

2 łyżki oleju

masło i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Składniki na kruche ciasto łączymy ze sobą i chłodzimy godzinę w lodówce. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy kurczaka, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą curry. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie. Różyczki  brokuła i kalafiora również gotujemy na półtwardo. Warzywa  odcedzamy na sitku. Spód tortownicy o śr.22 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Schłodzonym kruchym ciastem wykładamy dno i boki tortownicy na wysokość 3-4 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 190 st.  Na podpieczony spód wykładamy  kawałki kurczaka i warzywa. Składniki na sos łączymy i wylewamy na wierzch zapiekanki.  Pieczemy jeszcze 20-25 minut w 180 st., aż wierzch się  podpiecze.

Po wyjęciu z pieca od razu kroimy i podajemy na ciepło z ulubionymi sosami.

Pierogi ze świeżymi grzybami

Składniki:

500g mąki pszennej

1 szklanka wrzącej wody

½ szklanki mleka

½ szklanki oleju

1 łyżeczki soli

Farsz do pierogów:

600 g świeżych grzybów

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka bułki tartej

4 łyżki oleju

sól, pieprz

Wykonanie:

Świeże grzyby oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Płuczemy krótko pod zimną, bieżącą wodą. Przepłukane grzyby zalewamy wodą w garnku, solimy i gotujemy maksymalnie 15 minut a następnie odcedzamy na sitku. Podsmażamy na oleju pokrojoną cebulkę, dodajemy pokrojone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Całość podsmażamy, tak by odparował nadmiar płynu, a masa miała zwartą konsystencję. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.  Pozostawiamy do przestudzenia. Do zimnego farszu wsypujemy bułkę tartą  i dokładnie mieszamy.

Wykonanie ciasta na pierogi:

Mąkę przesiewamy do miski. Wodę mieszamy z mlekiem i olejem, wlewamy do mąki, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto na pierogi. Ciasto dzielimy na  części i kolejno rozwałkowujemy każdą na cienki placek około 2-3 mm, obsypując stolnicę mąką. Za pomocą szklanki wycinamy z przygotowanego ciasta kółka. Umieszczamy farsz – po 1 łyżeczce na środku każdego z nich. Dokładnie zlepiamy boki, formując pierogi. W dużym garnku zagotowujemy wodę, osoloną z dodatkiem łyżki olej. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy jeszcze przez około 2 minut po wypłynięciu pierogów. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka.

Ciasto buraczano-marchewkowe

Składniki:

3 jajka

¾ szklanki  cukru

1 szklanka  oleju

aromat waniliowy

1 szklanka  surowych startych buraków

1 szklanka startej marchwi

½  szklanki posiekanych orzechów włoskich

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i aromat, mieszamy. Dodajemy buraki, marchew i  orzechy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystkie składniki. Ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 1 godz. W 180 st.

Sałatka z kapusty na zimę

Składniki:

5 kg kapusty poszatkować

1 kg papryki pokroić w paski

½ kg marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej

1 kg cebuli pokroić w piórka

Wykonanie :

Pokrojone warzywa mieszamy razem,  zasypujemy ½ kg cukru ,  4 łyżkami soli i pozostawiamy na 2 godz.  W szerokim garnku zagotowujemy 1szkl octu i 2 szkl wody. Dodajemy warzywa wraz z sokiem i gotujemy 5 minut od zagotowania. Sałatkę wkładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia . Sałatka jest bardzo dobrym dodatkiem do dań mięsnych na zimę.

Audycja z dnia 19 sierpnia 2020

Lody owocowe

Składniki:

400g zamrożonych malin, truskawek, wiśni lub innych owoców

400g  zamrożonych i pokrojonych na kawałki bananów(waga bez skórki)

60 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%

Kilka suszonych daktyli, aby lody były słodsze

 

Wykonanie:

Truskawki i banany umieszczamy w misie malaksera i miksujemy do powstania masy o konstystencji lodów. Dolewamy śmietanę kremówkę, dodać suszone daktyle i ponownie miksujemy, aż do osiągnięcia lekko kremowej i jednolitej konsystencji.  Podajemy natychmiast lub odkładamy do zamrażarki na później.

Pasta z pieczonych warzyw

Składniki:

1,5 kg obranej i pozbawionej komór nasiennych cukinii

6 czerwonych papryk

1 kg pomidorów

8 cebul

1 główka czosnku

2 łyżeczki ostrej papryki

Pół łyżeczki ziół prowansalskich

Słoik suszonych pomidorów w oleju (280g)

Sól, olej

Wykonanie:

Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski wraz z cukinią. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na jedną dużą lub dwie blaszki wykładamy pokrojone oprócz czosnku warzywa, skrapiamy olejem i posypujemy ziołami . Pieczemy najpierw przez 10 minut w 180 st C , następnie dokładamy czosnek i pieczemy jeszcze  kolejne 20 minut. W trakcie pieczenia mieszamy. Wyjmujemy z piekarnika, odsączamy na sitku i gdy warzywa ostygną, miksujemy. następnie dodajemy suszone pomidory i ponownie miksujemy. Na koniec doprawiamy solą i papryką do smaku.  Pasta jest znakomita do pieczywa, wędlin i mięs. Możemy ją włożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i pasteryzować w wodzie 20 minut od zagotowania.

Surówka z cukinii I

1 kg wydrążonej i pozbawionej komór nasiennych cukinii

2 średnie marchewki

2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny

2 łyżki nasion słonecznika lub posiekanych orzechów włoskich

Sos do surówki:

½ łyżeczki musztardy

½ łyżeczki miodu

Sok z połowy cytryny

2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Cukinię  ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Lekko solimy i pozostawiamy na 10 minut, aby zmiękła. Wyciskamy sok, dodajemy starte marchewki, rodzynki lub żurawinę. Składniki marynaty łączymy razem i dodajemy do surówki.  Przekładamy do salaterki i posypujemy uprażonymi nasionami słonecznik lub orzechami.

 

 

Surówka z cukinii II

Składniki:

1 średniej wielkości cukinia (około 500g)

1 marchew

1 jabłko

2 łyżki  soku z cytryny

Pół pęczka posiekanego szczypiorku

2-3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego

½ łyżeczki cukru

Sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. (Jeśli ma twardą skórę to obieramy i pozbawiamy komór nasiennych) oprószamy solą, pozostawiamy na 10 minut i odciskamy sok. Jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce. Warzywa skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy posiekany szczypiorek, majonez, przyprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Możemy również do surówki dodać dwa starte ogórki kiszone a pominąć sok z cytryny.

Audycja z dnia 15 lipca 2020.

Kotlety mielone z cukinią

Składniki:

2 cukinie

1 pęczek natki pietruszki

30 dag mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego

1  kajzerka namoczona w mleku

1 jajko

sól, pieprz

1 łyżeczka ziół prowansalskich

bułka tarta do panierowania

tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach a następnie dodajemy do mięsa razem z jajkiem, kajzerką i posiekaną natką pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy do masy i mieszamy. Formujemy małe kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor.

Cukinia jak ananas

Składniki:

3 kg cukinii

½  litra wody

¾  szklanki octu 10%

1 kg cukru

1 łyżeczka kurkumy

1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Cukinie obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wodę zagotowujemy z octem  i gorącą zalewamy cukinię. Odstawiamy na 12 godzin . Po tym czasie cukinię odcedzamy i układamy w słoikach. Wodę zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i kurkumą.  Zalewamy tym cukinię w słoikach , zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min. Dokręcamy słoik,  odwracamy do góry dnem i układamy na ścierce do wystygnięcia.

Sałatka z cukinii

Składniki:

1,5 kg młodej cukinii

2 cebule

1 papryka czerwona

2 ząbki czosnku

1 ¼  szklanki octu

1,5 łyżki soli

¾ szklanki cukru

1 łyżka gorczycy

3 łyżeczki mielonej kurkumy

Wykonanie:

Cukinię myjemy i wraz ze skórką kroimy w półplasterki. Paprykę kroimy w słupki a cebulę w piórka. Warzywa mieszamy z przyprawami i pozostawiamy na 4 godziny. Nakładamy w wyparzone słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut.

 

Szarlotka loretańska

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

4 jajka

1 szklanka cukru

200g masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka octu jabłkowego

2 łyżki gęstej śmietany

 

Nadzienie :

1,5 kg jabłek

1 litrowy słoik jabłek prażonych

1 łyżka cynamonu

3 łyżka bułki tartej

Piana:

4 białka

½ szklanki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka octu jabłkowego

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, pokrojone masło, cukier, żółtka i śmietanę. W trakcie zagniatania wlewamy ocet jabłkowy. Wyrabiamy ciasto.  ¼ ciasta wkładamy do zamrażarki a resztę  na ½ godziny do lodówki.  Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.  Posypujemy cynamonem i bułką tartą.

Umyte jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę lub plasterki. Gotujemy w garnku do miękkości. Dodajemy jabłka ze słoika  i mieszamy. Jeśli jabłka są jeszcze mało kwaśne możemy dodać soku z cytryny, a jeśli są zbyt kwaśne to dodajemy cukru. Gotowe nadzienie wykładamy na kruche ciasto i pieczemy 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W trakcie pieczenia ubijamy na sztywno pianę z białek i ciągle ubijając wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Gotową  pianę wykładamy na ciasto, a na wierzch ścieramy zamrożone ciasto. Pieczemy jeszcze 15 minut na złoty kolor. Ciasto pozostawiamy jeszcze kilka minut w piekarniku, aby piana nie opadła.

Audycja z dnia 17 czerwca 2020.

Ciasto orzechowe z jabłkami

Składniki:

6 średnich  jabłek

1,5 szklanki cukru

2 szklanki orzechów

2 szklanki mąki pszennej

4 jajka

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 szklanki oleju

Wykonanie:

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na pół godziny. Orzechy drobno kroimy.

Wszystkie pozostałe składniki mieszamy, dodajemy jabłka i orzechy. Wylewamy na blaszkę. Pieczemy około 1 godziny w  180 st C

Ogórki małosolne z papryczką chilli i miodem

Składniki:

0,5 kg ogórków gruntowych

1 papryczka chilli

1 łyżka miodu

1 litr wody

1 łyżka soli kamiennej

2 plasterki chrzanu

2 gałązki kopru

2 ząbki czosnku

2 liście dębu

Sposób przygotowania:

Wodę gotujemy, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia, następnie dodajemy łyżkę miodu.

Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy  w grubsze plasterki.

Do słoika wkładamy kolejno warstwy:

gałązkę  kopru

liść dębu

plasterek chrzanu

ząbek pokrojonego czosnku

połowę pokrojonych ogórków

1/2 papryczki  chilli pokrojonej w plasterki

gałązkę kopru

liść dębu

plasterek chrzanu

ząbek pokrojonego czosnku

Czynność powtarzamy.

Ogórki zalewamy  lekko ciepłą zalewą. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 24 godziny (jeśli przetrzymamy dłużej, ogórki będą bardziej ukiszone).

Ogórki dobrze komponują się z mięsami z grilla ale sprawdzają się też świetnie jako dodatek do kanapek.

Kotlety z płatków owsianych

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych

2 szklanki przegotowanej gorącej wody

1 jajko

1/2 szklanki startego żółtego sera

1 duża marchewka

4 duże pieczarki

1 duża cebula

1 pomidor

1 papryczka chili

bułka tarta do obtoczenia kotletów

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

Wykonanie:

Do miski wsypujemy płatki, zalewamy wrzątkiem, mieszamy i przykrywamy talerzykiem. Odstawiamy na około 15 minut. Pomidor parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki, marchew, cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na patelnię wlewamy olej , przekładamy warzywa, oprószamy lekko solą i podsmażamy. Do zimnych i napęczniałych płatków dodajemy: ser, warzywa, pokrojoną papryczkę chili, pomidor ,jajko i wszystko dobrze mieszamy. Przyprawiamy do smaku.  Ręce maczamy w zimnej wodzie, nabieramy porcję farszu, formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki  smażymy na oleju z obydwu stron po kilka minut, na rumiano. Możemy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Takie kotlety  podajemy z dowolnym sosem, np. pieczarkowym , grzybowym lub pomidorowym.

Propozycja druga. Z tego farszu możemy również upiec pasztet, musimy tylko do masy dosypać pół szklanki suchych płatków owsianych, aby po upieczeniu był zwarty i dobrze się kroił. Przekładamy farsz do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię wygładzamy łyżką maczaną w wodzie i pieczemy ok 1 godz w 180st C.

Sos do grillowanych mięs i warzyw  I

Składniki:

3 łyżki majonezu

3 – 4 łyżki jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

drobno pokrojony pęczek szczypiorku

mieszanka ziół prowansalskich

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami sosu. Doprawiamy solą i pieprzem i schładzamy w lodówce.

 

 

 

Sos do grillowanych mięs i warzyw  II

 Składniki :

3 łyżki  keczupu

2 łyżki  majonezu

obrany i drobno pokrojony  pomidor

drobno pokrojony ogórek konserwowy

1 mała cebulka w kostkę

sól i pieprz do smaku

 Przygotowanie:

Płynne składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do nich posiekane składniki. Doprawiamy solą i pieprzem i schładzamy w lodówce.

Marynata do skrzydełek z grilla

Składniki:

1 kg skrzydełek

szklanka keczupu

6 łyżek oleju

4 łyżki miodu

2 łyżki musztardy

4 łyżki sosu sojowego

4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

pół łyżeczki suszonej bazylii

sól

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty  dokładnie razem mieszamy. Umyte skrzydełka oprószamy solą, zalewamy przygotowaną marynatą i pozostawiamy na 12 godzin pod przykryciem w lodówce.

 

Marynata miodowo-musztardowa do karkówki z grilla

Składniki:

1 kg karkówki

4 łyżki musztardy, np. sarepskiej lub francuskiej

2 łyżki miodu

1/2 szklanki oleju

4 ząbki czosnku

4 łyżki octu winnego

4 łyżki sosu sojowego

sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Marynatę do karkówki  doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Umyte mięso na grilla kroimy w plastry, oprószamy z obu stron solą, zalewamy przygotowaną marynatą i dokładnie mieszamy. Mięso pozostawiamy pod przykryciem na całą noc.

Audycja z dnia 20 maja 2020.

Chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej niepalonej

Składniki:

2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej

2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

2 łyżki mąki kokosowej ( wchłania wilgoć)

1 łyżeczka soli

Woda

Wykonanie:

Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do szklanej salaterki lub słoika i zalewamy przegotowaną, wystudzoną wodą w takiej ilości, aby było jej  3 cm nad powierzchnią kaszy. Po pierwszej dobie dokładnie mieszamy a po drugiej dobie kaszę miksujemy w blenderze. Dodajemy siemię lniane, mąkę, sól i mieszamy.  Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do zimnego piekarnika przygotowany chleb oraz miskę z gorącą wodą i pozostawiamy na ok. 10 godzin  do wyrośnięcia lub na całą noc. Następnie pieczemy w 200 st. C przez ok 1 godzinę.

Wiosenna sałatka warstwowa

Składniki:

2 garście roszponki

3 jajka

100 g sera feta

1 długi ogórek

1 pęczek rzodkiewki

3 łyżki  majonezu

1 mały jogurt naturalny

2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sól, pieprz

Przygotowanie sałatki i jej warstwy:

  1. Roszponkę myjemy, osuszamy i układamy na dno szklanego naczynia
  2. Rzodkiewkę oczyszczamy, myjemy i kroimy w półplasterki
  3. Jogurt  z majonezem doprawiony solą i pieprzem
  4. Ogórka  obieramy i kroimy w dużą kostkę
  5. Ser  feta kroimy w kosteczkę
  6. Jogurt z majonezem doprawiony solą i pieprzem
  7. Jajka ugotowane i pokrojone w dużą kostkę
  8. Posiekany szczypiorek

Kotlety z ryżem i młodą kapustą

 

Składniki:

3 szklanki ugotowanego ryżu

3 szklanki posiekanej drobno białek kapusty surowej

2  cebule

2-3 marchwie

1/3 szklanki mąki ryżowej

1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej

pęczek koperku

sól i pieprz do smaku

płatki kukurydziane lub bułka tarta do obtaczania

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy bardzo drobno. Na patelni z kilkoma łyżkami oleju podsmażamy posoloną cebulę, dodajmy  kapustę startą na tarce jarzynowej marchewkę.  i dusimy, często mieszając, aż warzywa będą  miękkie. Cały płyn musi nam odparować, ale warzywa nie mogą być zbyt suche. W misce mieszamy schłodzony ryż z warzywami, poszatkowanym koperkiem, przyprawami oraz mąkami. Formujemy kotlety, obtaczamy je w zmielonych płatkach kukurydzianych lub bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Jako dodatek możemy podać sos pomidorowy lub pieczarkowy.

Ciasto Brownie 

Składniki:

6 jajek

3 gorzkie czekolady

1,5 kostki masła (300g)

2 szklanki cukru

1,5 szklanki mąki

Rum 40 ml (3 łyżki)

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy z 1,5 gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej i pozostawiamy do przestudzenia.  Całe jajka ucieramy z cukrem i dodajemy do nich rozpuszczone masło z czekoladą, przesianą mąkę oraz rum i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Pozostałe 1,5 czekolady drobno kroimy nożem na małe kawałki.  Tortownicę o średnicy 26 cm lub prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie zaciskamy obręcz. (Możemy formę wysmarować również masłem i posypać mąką). Pieczemy w nagrzanym piekarniku pół  godziny w temperaturze 180°C. (Sprawdzamy ciasto patyczkiem. Jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).  Ciasto możemy polać polewą czekoladową i podawać na ciepło lub na zimno.

Audycja z dnia 15 kwietnia 2020.

Ciasteczka z kleiku ryżowego

Składniki:

1 paczka kleiku ryżowego (190 g); bezsmakowego

3 jajka

1 kostka miękkiego masła (250 g)

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki cukru

4 czubate łyżki wiórków kokosowych

4 czubate łyżki sezamu

marmolada do wypełnienia ciastek

Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy razem i wyrabiamy. Formujemy  kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach.  W każdej kulce, okrągłym końcem drewnianej łyżki robimy wgłębienie i wkładamy trochę marmolady. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 20 – 25 minut, do ciemnozłotego koloru.

Udka z kurczaka pieczone z jabłkami

Składniki:

1 kg udek z kurczaka

2 średnie jabłka

2  cebule

sok z połowy cytryny

¼ szklanki wody

Marynata:

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka słodkiej papryki

1  łyżka soli

½ łyżeczki pieprzu

4 łyżki oleju

Wykonanie:  Mięso myjemy, oczyszczamy i  osuszamy. Wszystkie składniki marynaty łączymy razem i przyprawiamy z obu stron porcje kurczaka. Następnie skrapiamy olejem i mieszamy. Przykrywamy i pozostawiamy w lodówce na całą noc.

Cebulę kroimy  w kostkę i podsmażamy na oleju. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząsteczki. Mięso z obu stron podsmażamy na złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso posypujemy równomiernie po wierzchu podsmażoną cebulą, układamy jabłka, podlewamy wodą i wlewamy sok z cytryny.  Przykrywamy naczynie, i pieczemy w 180 st przez 60- 75 minut. Na ostatnie 20 minut zdejmujemy przykrywę, aby mięso się zarumieniło. Smacznego!!!

Bułeczki drożdżowe śniadaniowe

Składniki: 

500g mąki pszenne, graham lub żytniej

25 g drożdży

200ml wody

100ml mleka

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

5 łyżek oleju

Wykonanie:  Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę z mlekiem. Dodajemy sól, cukier,  rozkruszone drożdże, dodajemy olej, mąkę i mieszamy wszystkie składniki. Ciasto wykładamy na  podsypany mąką blat  i kilka minut wyrabiamy aż ciasto przestanie kleić się do rąk , ok 5 minut.  Tak wyrobione ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat  podsypany mąką. Ciasto dzielimy na 6 równych porcji( możemy to zrobić za pomocą wagi. Każdy kawałek waży po 144g ). formujemy bułki, obtaczamy delikatnie w mące, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tępą stroną noża robimy przedziałek. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 st góra dół z termoobiegiem, piekarnik spryskujemy wodą i pieczemy bułki  przez 20 minut.  Smacznego!!!

Chleb pełnoziarnisty na drożdżach

Składniki:

1 kg mąki pszennej

6 łyżek siemienia lnianego

6 łyżek łuskanego słonecznika

1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich

3 łyżki sezamu

2 łyżki pestek dyni

1,5 łyżki soli

3 łyżki cukru

50g świeżych drożdży

1 litr ciepłej wody

Wykonanie:

Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże dokładnie mieszamy. Zalewamy letnią wodą i wyrabiamy ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Mieszamy  ponownie i przekładamy do dwóch natłuszczonych i oprószonych mąką pszenną foremek keksowych o wymiarach 9x28cm. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut aż ciasto wyrośnie do pełnych foremek. Pieczemy około 50-60 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190-220 st C . Po wyjęciu studzimy na kratce. Smacznego!!!

Audycja z dnia 18 marca 2020.

Syrop na odporność

Składniki:

1 cebula

3-4 ząbki czosnku

pół cytryny

2 łyżki miodu

4 cm świeżego imbiru

łyżka kurkumy

Kolejność podanych składników, które układamy w słoik:

pokrojona w piórka cebula

plasterki czosnku

plasterki imbiru

kurkuma

miód

obrana ze skórki oraz pokrojona na ćwiartki cytryna.

 

Jeśli przygotowujemy z większej ilości składników, to czynność powtarzamy.  Po ułożeniu wszystkich składników w słoiku, delikatnie je ugniatamy, zamykamy słoik i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce, a następnie wstawiamy do lodówki. Pijemy codziennie po 2-3 łyżeczki. Syrop możemy rozcieńczyć przegotowaną, wystudzoną  wodą.

Pasztet drobiowy wielkanocny

Składniki:

1 kg udek z kurczaka

30 dag tłustego wędzonego boczku

20 dag wątróbek drobiowych

2 jajka

2 cebule

2 marchewki

2 korzenie pietruszki

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

10 ziaren pieprzu

1 litr wody

10 dag rodzynek

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

do formy:

papier do pieczenia

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na kawałki o długości około 5 cm. Wątróbkę dokładnie płuczemy. Boczek kroimy na 3 kawałki. W   dużym garnku zagotowujemy wodę z warzywami, dodajemy umyte udka, boczek liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu do całkowitej miękkości mięsa drobiowego. Udka wyjmujemy, do garnka wkładamy wątróbkę i gotuj przez 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Z wywaru wyjmujemy boczek, wątróbkę i warzywa. Wywar przecedzamy przez sitko. Z udek usuwamy kości. Wszystkie mięsa (udka, boczek, wątróbkę) oraz warzywa mielimy w maszynce, używając sitka z drobnymi oczkami. Do mięsa dodajemy tyle wywaru( ja dałam ¾  szklanki), by otrzymać dość wilgotną masę. Wybijamy jajka, doprawiamy ją solą i pieprzem, wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę.

Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Podajemy z chrzanem lub ćwikłą z buraczków.

Mazurek z białą czekoladą i śliwkami

Ciasto:

30 dag mąki

20 dag masła

5 dag cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 żółtka

szczypta soli

Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wkładamy je na 1 godz. do lodówki.

Następnie foremkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą, wylepiamy ciastem pamiętając o rancie. Ciasto powinno mieć ½  centymetra grubości.

Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. ok 180°C 15-20 min.

Pozostawiamy do wystudzenia.

Masa:

2  tabliczki białej czekolady

½ szklanki śmietany kremówki 36%

20 dag suszonych śliwek

 

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie wlewamy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Tak przygotowaną masę wlewamy na ciasto i przyozdabiamy pokrojonymi w paseczki suszonymi śliwkami. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby czekoladowa polewa stężała.

Biała kiełbasa pieczona w boczku z sosem chrzanowym

Składniki:

5 pętek białej kiełbasy parzonej ( jeśli mamy surową to powinnyśmy ją sparzyć we wrzącej wodzie)

10 plasterków parzonego boczku

Sos chrzanowy:

5 łyżek chrzanu tartego

3 łyżki jogurtu naturalnego

3 łyżki majonezu

ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę

½  jabłka

mała cebula

sól i pieprz

Wykonanie:

Kiełbasę kroimy na pół, każdą część owijamy plasterkiem boczku i spinamy wykałaczką. Układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy pół godziny w 160 stopniach do zrumienienia.

Sos chrzanowy:

Jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy posiekaną cebulę, chrzan, majonez i jogurt naturalny. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Gotowy sos przekładamy do miseczki i podajemy upieczoną białą kiełbasę z dodatkiem pieczywa.

Audycja z dnia 19 lutego 2020.

Szaszłyki drobiowe z warzywami w cieście naleśnikowym

 

Składniki:

1 kg piersi z kurczaka

500g pieczarek

5 czerwonych cebul

3 średniej wielkości cukinie

2 kolorowe papryki

Olej

Przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, papryka słodka mielona,

czosnek granulowany

Wykonanie:

Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i dodajemy olej. Taką marynatą smarujemy mięso i odstawiamy do lodówki.  Paprykę kroimy w większą kostkę, cukinię w plastry, pieczarki i cebulę w cząstki i również oprószamy przyprawami i skrapiamy olejem. Na patyczki szaszłykowe nabijamy naprzemiennie mięso i warzywa. Obtaczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie zapiekamy w nagrzanym piekarniku w 180 st 15 minut, tak aby mięso i warzywa nie były surowe.

Ciasto naleśnikowe:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka wody

1 szklanka mleka

1 jajko

sól, pieprz

Wykonanie:

Mąkę z przyprawami, żółtko, wodę i mleko miksujemy na jednolitą konsystencję. Ubijamy pianę z białka i delikatnie mieszamy z ciastem.

Pączki wykwintne

 

Składniki:

  1. 1 kg mąki tortowej

12 dag drożdży

16 dag cukru

16 dag masła

1 cukier waniliowy

0.5 l mleka

10 żółtek

2 łyżki spirytusu

 

Twarda marmolada do nadzienia

Tłuszcz do smażenia

 

Lukier:

2 szklanki cukru pudru

4-5 łyżek przegotowanej wody

sok z cytryny do smaku

aromat rumowy

 

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Robimy rozczyn : drożdże rozkruszamy w oddzielnym naczyniu, wlewamy szklankę ciepłego mleka, dodajemy 3 łyżki cukru i wsypujemy tyle mąki, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. W trakcie jak rozczyn rośnie, żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Masło rozpuszczamy w garnku i pozostawiamy do wystudzenia. Do przesianej mąki wlewamy wyrośnięty rozczyn, ubite z cukrem żółtka i resztę ciepłego mleka. Wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk i od naczynia ( 20 min). Wlewamy lekko rozpuszczone masło i dodajemy spirytus, ponownie wyrabiamy do połączenia się składników. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość 0.5 cm Z ciasta wykrawamy krążki, na środku umieszczamy płaską łyżeczkę marmolady, sklejamy brzegi i formujemy pączki. Odkładamy je na oprószoną mąką deskę w odstępach, tak aby podczas wyrastania się nie skleiły i pozostawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Smażymy je na małym ogniu, do chwili aż zrumienią się z obydwu stron. Dla pewności sprawdzamy drewnianym patyczkiem, wbijając go w smażący się pączek. Jeśli patyczek jest suchy, wyjmujemy je na papierowy ręcznik, odsączamy z tłuszczu, po przestudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

Wykonanie lukru:

Cukier puder mieszamy z wodą, do smaku dodajemy sok z cytryny i rum.

Ciasto Tiramisu

Składniki:

480g podłużnych biszkoptów (3 opakowania)

750g serka mascarpone

5 żółtek + 5 łyżek cukru pudru

500ml śmietany kremówki 36%

2 torebki śmietan-fix

Kakao gorzkie do posypania 3 warstw ciasta

Do nasączenia biszkoptów:

3 szklanki gorącej wody

7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

¼ szklanki likieru amaretto

5 łyżek spirytusu

 

Wykonanie:

Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do ostudzenia.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,  następnie dodajemy zmiksowany serek mascarpone i delikatnie mieszamy.

Schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno i stale ubijając wsypujemy śmietan-fix Dodajemy do wcześniej zrobionej masy i mieszamy.

Do wystudzonej kawy wlewamy amaretto i spirytus. Biszkopty zanurzamy w kawie i układamy na dnie formy (34cm x 23cm) jeden obok drugiego.

Biszkopty posypujemy  przez gęste sitko kakao i wykładamy na to połowę kremu. Znów posypujemy kakao.

Powtórnie układamy nasączone biszkopty, posypujemy kakao i wykładamy pozostałą częścią kremu. Na wierzch ciasta posypujemy kakao.

Wstaw do lodówki na 2h. Smacznego!

Sałatka z buraków

Składniki:

1 burak upieczony (lub ugotowany w wodzie) – 300g

2 garście rukoli

50 g sera feta

1  czerwona cebula

1 łyżka pestek dyni

1 łyżka nasion słonecznika

Dressing:

5 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki wody

½  łyżeczka miodu

Sól, pieprz

Wykonanie:

Rukolę myjemy i osuszamy. Buraka (bez skórki) kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka a fetę w kostkę. Nasiona i pestki prażymy na suchej patelni. Łączymy składniki i polewamy całość przygotowanym dressingiem 🙂 Smacznego!

Audycja z dnia 22 stycznia 2020.

Ryba w zalewie octowej

Składniki:

1,5 kg filetów rybnych : szczupaka, karpia, sandacza, dorsza lub inne ryby bez łusek

mąka do obtoczenia ryby:  pszenna lub bezglutenowa

sól i pieprz lub gotową przyprawę do ryby

olej do smażenia

Zalewa octowa:

6 szklanek wody

1 szklanka octu 10%

2 cebule

5 Liści laurowych

10 kulek ziela angielskiego

2 łyżki  soli kamiennej

5 łyżek  cukru

Wykonanie:

filety rybne dzielimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i  pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.  Rybę odkładamy na bok. Wszystkie składniki zalewy oprócz octu wraz z pokrojona w półplasterki cebulą zagotowujemy. Dodajemy ocet i ponownie doprowadzamy do wrzenia. W słoikach układamy do ¾ wysokości rybę i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy szczelnie pokrywkę, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Rybę możemy podawać następnego dnia, ale również możemy ją przechowywać kilka miesięcy w chłodnym miejscu.

Kurczak w sosie śmietanowo – pieczarkowym 

Składniki:

1 kg pałek  z kurczaka

2 szklanki bulionu warzywnego

500 ml śmietany 18%

50 dag małych pieczarek

2 średnie  cebule

1 mały pęczek natki pietruszki

1 łyżka ziół prowansalskich

sól

świeżo mielony czarny pieprz

olej do smażenia

Wykonanie:

Kurczaka myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Natkę pietruszki drobno siekamy.

Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką, skrapiamy olejem i wstawiamy na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim pałki kurczaka z obu stron, na złoty kolor. Na tej samej patelni smażymy cebulę, dodajemy pieczarki i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażymy, aż cały sok odparuje. Zagotowujemy bulion warzywny, wkładamy podsmażone udka i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, do wywaru dodajemy pieczarki z cebulą i śmietanę zahartowaną wywarem. Delikatnie zagotowujemy sos, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i zalewamy nim udka. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem jeszcze 20 minut(do miękkości udek). Podajemy ze świeżym pieczywem, ryżem lub ziemniakami z wody.

Faworki

 

Składniki:

45 dag  mąki

9 żółtek

1 ½  łyżki cukru pudru

5 łyżek kwaśnej śmietany

3 łyżki spirytusu (lub octu)

szczypta soli

szczypta proszku do pieczenia

 

 

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrabiamy do otrzymania gładkiej kuli ciasta.

Następnie ciasto dobrze ubijamy wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Wszystko to ma na celu wtłoczenie w ciasto jak największej ilości powietrza – ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. Po skończeniu ciasto owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez 30 minut w lodówce.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko, tniemy na  paski długości 10 cm i szerokości 2-3 cm, na  środku robimy małe przecięcia i wywijamy faworki. Smażymy na małym ogniu, na dobrze rozgrzanym tłuszczu na jasno złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku  i po wystudzeniu posypujemy cukrem  pudrem z wanilią.

Pazurki makowe

Składniki:

500g mąki pszennej

250g masła

100g cukru pudru

50g drożdży

2 całe jajka i 3 żółtka

Cukier waniliowy

3 łyżki gęstej śmietany

Szczypta soli

Masa makowa:

250 g suchego maku

100g masła

4 łyżki miodu prawdziwego

3 jajka

150g cukru

1 cukier waniliowy

Olejek migdałowy

½ łyżeczki cynamonu

Bakalie: rodzynki, orzechy, migdały

 

Wykonanie:

Drożdże mieszamy z letnią śmietaną. Mąkę przesiewamy do miski, siekamy z masłem, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Powinno mieć konsystencję jak na pierogi. Przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 1 godz.

 

Masa makowa:

Mak zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na małym ogniu na 30 min. Następnie odcedzamy na gęstym sitku i mielimy w maszynce o najdrobniejszych oczkach 2-3 razy. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy miód, cukier, cukier waniliowy, mak , pokrojone bakalie, żółtka, sól i aromat. Podsmażamy stale mieszając. Gdy mak przestygnie, dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części i każdą porcję rozwałkowujemy w formie prostokąta.  Nakładamy mak wzdłuż dłuższego brzegu ciasta, zwijamy jak na paszteciki, odcinamy nożem rulon od reszty ciasta i kładziemy łączeniem do spodu. Tniemy 5 cm kawałki i każdy kawałek nacinamy 3-4 razy w poprzek(wtedy powstają pazurki) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem możemy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać posiekanymi orzechami, lub po upieczeniu polukrować. Pieczemy 15-20 minut w 180 st na złoty kolor.

Z tego ciasta możemy również zrobić tradycyjny makowiec, zawijając  jak struclę.